Článek
Víno do jídla se používá především ve francouzské a italské kuchyni, pomalu se dostává i k nám. Zatím jste s ním ještě nezkoušeli vařit? Červené víno dodá omáčkám plnou chuť a zvěřinu i hovězí dovede k dokonalosti, bílé zase zjemní těstoviny, rizota a polévky a krásně se hodí k rybám. Kamila dnes připravila těstoviny s lososem a jarní cibulkou, já dip z červeného vína. Která z nás se s dnešním tématem poprala lépe?
Klářin dip z červeného vína
Na dip potřebujete: 5 šalotek, 3 lžíce másla, 100 ml hovězího vývaru, 200 ml červeného vína, 1 lžíci balzamikového octa, 2 lžíce vinného octa, 2 lžíce třtinového cukru
Postup: Šalotky oloupejte a nasekejte na co nejjemněji. V hrnci rozpusťte jednu lžíci másla a dejte na ní šalotku zesklovatět. Když chytí barvu, zasypte ji cukrem, zalejte balzamikovým i vinným octem a promíchejte. Pak směs zalejte vývarem a vínem a za stálého míchání vařte, dokud se tekutina nezredukuje na 1/3. Pak vypněte oheň a po kouskách vmíchávejte zbylé ledové máslo. Omáčku proceďte a podávejte buď v mističce zvlášť, nebo s ní přelejte maso či grilovanou zeleninu.
Tagliatelle s lososem podle Kamily
Na 2 porce potřebujete:300 g tagliatelle, svazek jarní cibulky, 300gramový filet lososa (ideálně bez kůže), lžíci olivového oleje, šťávu z půlky citronu, kelímek smetany ke šlehání, 1 dcl bílého vína, 50 g kapar, bazalku, sůl, pepř, 50 g parmezánu
Postup: Tohle jídlo je vynikající, ale předem varuji, že také dost tučné. Výhodou je na druhé straně to, že vám jedna pánev vystačí pro více strávníků! Na olivovém oleji orestujte jarní cibulku. Po pár minutách přidejte na kousky pokrájeného lososa a chvilku restujte. Podlejte vínem, ještě chvíli restujte, a pak přidejte smetanu, kapary, osolte a opepřete. Nakonec zakápněte šťávou z citronu. Těstoviny uvařte podle návodu, přimíchejte do omáčky spolu s nasekanou bazalkou a posypte parmezánem.
Máte rádi jídlo na víně? Jaké víno používáte k vaření?