Hlavní obsah

Souboj receptů: Vychutnejte si doma zabíjačku!

Foto: Jakub Jurdič

Byl to vlastně souboj, nebo ne? Jana si vybrala z tématu Zabijačka maso, Klára přílohy...Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Při slově zabíjačka se každému vybaví obvyklé dobroty, jako jsou jelítka či jitrnice. Co ale takové krásně propečené masíčko nebo křupavé bramborové placky? Inspirujte se u nás!

Článek

Souboj jsme tentokrát pojali trochu nezvykle a namísto klasiky si pro vás Jana N. a Klára připravily netradiční, ale o nic méně dobré zabíjačkové pochoutky. Vrhněte se s námi na úžasné pečené koleno nebo tradiční přílohy!

Pečené koleno Jany N.

Na 4 porce potřebujete: 1,5–2kg vepřové koleno, vodu na podlévání, koření podle chuti (bobkový list, hřebíček, nové koření, sladká mletá paprika, kmín), sůl

Foto: Jakub Jurdič

Dobře propečené kolínko by mělo vonět až před důmFoto: Jakub Jurdič

Postup: Jediné, co je na receptu náročné, je čas. Když nemáte papiňák, může příprava trvat i 4 hodiny. Jinak o nic náročného nejde a výsledek rozhodně stojí za to!

Koleno operte, silnou kůži nakrojte do mřížky, vydatně jej posolte a nechte vařit asi ½ hodiny v papiňáku nebo asi hodinu v normálním hrnci ve vodě, do níž vložte pár bobkových listů, nové koření a hřebíček – nejlépe v uzavřeném plátěném sáčku. Já ještě přidala snítku tymiánu.

Koleno vyndejte, posypte sladkou paprikou, trochou kmínu, dejte do pekáče, trochu podlejte vývarem, který vám zbyl v hrnci, a pečte přiklopené podle velikosti kolena. Já ho měla hodně velké – 1,8 kg –, takže jsem ho pekla pod pokličkou asi hodinu a půl při teplotě 200 °C. Průběžně kontrolujte, jestli se tekutina nevypekla, a mírně podlévejte dalším vývarem. Následně pokličku sundejte, teplotu zvyšte na 220 °C a pečte ještě půl hodiny. Koleno několikrát polejte vypečenou šťávou. Nakonec nakrájejte na plátky a podávejte horké nebo studené s libovolnou přílohou.

Klářiny přílohy k zabíjačce

Bramborové placky

Na 4 porce potřebujete: 5 středně velkých brambor, 2 vejce, asi 100 g hladké mouky, sůl, pepř, 150 ml rostlinného oleje

Foto: Jakub Jurdič

Křen i zelí jsou výborné proti přemaštění tučným masem. A placky? No ty jsou prostě jenom lahodné! :-)Foto: Jakub Jurdič

Postup: Brambory oškrábejte, nakrájejte na kostky a dejte vařit do osolené vody. Ve chvíli, kdy budou úplně měkké je slijte, rozmačkejte a nechte zchladnout. Do studených brambor přidejte vejce, sůl, pepř a mouku podle potřeby tak, aby se z hmoty daly tvarovat placky. Ze směsi vytvarujte placky, obalte je v hladké mouce a smažte v rozpáleném oleji dozlatova. Pokud chcete tuto přílohu ještě zdokonalit, posypte placky zesklovatělou cibulkou.

Jablečný křen

Na 1 skleničku o objemu 200 ml potřebujete: 200 g křenu, 1 větší jablko, 100 ml hovězího vývaru, lžíci cukru, lžíci citronové šťávy, sůl, pepř

Postup:Křen i jablka nastrouhejte najemno, promíchejte, lehce osolte, opepřete a ocukrujte. Směs zalijte vlažným vývarem, citronovou šťávou a pořádně promíchejte. Dejte do lednice a nechte odstát do druhého dne. Jablečný křen je vynikající například k žebrům, pečenému kolenu či ovaru.

Salát z hlávkového zelí

Na 4 porce salátu potřebujete: 1 malou hlávku zelí, 100 ml oleje, ocet, sůl, pepř, cukr krystal

Postup:Tohle je ten nejjednodušší a zároveň nejvděčnější recept na rychlou přílohu snad k čemukoli. Zelí nakrájejte na nudličky, zalejte ho olejem, a pak jen dochuťte kořením, octem a cukrem podle vlastní chuti. Někdo dává přednost zelí nasládlému, někdo kyselejšímu. Když necháte zelí ještě pár dní odležet, nemá chybu!

Co se vybaví při slově zabijačka vám? Napište nám do diskuse!

Reklama

Načítám