Hlavní obsah

Soutěže krásy v Česku i v zahraničí a jejich skandály

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soutěže krásy se v poslední době snaží vymanit ze škatulky povrchních akcí a účastnice by měly být nejen pohledné, ale také chytré a na úrovni. Jejich chování tomu ale vždycky neodpovídá a výsledkem je někdy pořádný skandál.

Článek

Soutěže krásy představují pořádně drsné konkurenční prostředí a uplatní se tu především dívky s ostrými lokty. Přesto jsou velmi oblíbené a i přes zřejmé výhrady odpůrců se stále konají, a to v různých kategoriích. A pojí se s nimi různé skandály a všelijaké nepříjemnosti.

Odhalená Diana Kobzanová (39)

O pořádný skandál se postarala modelka a později i populární moderátorka, kterou proslavily její štíhlé gazelí nohy. V roce 2001 získala titul Miss České republiky, ale o dva roky později jí byl odebrán, protože se svlékla pro pánský erotický časopis Leo. Tehdejší prezident soutěže Miloš Zapletal (79) po ní požadoval finanční odškodnění ve výši 750 tisíc korun. Soud mu ale nevyhověl a blonďatá maminka dvou holčiček nic platit nemusela.

Foto: Radek Miča / MAFRA / Profimedia

Takto plakala Diana Kobzanová dojetím, když se dozvěděla, že zvítězilaFoto: Radek Miča / MAFRA / Profimedia

Okradená Mrs Srí Lanka

O pořádné pozdvižení se v dubnu postarala Mrs Srí Lanky 2020 Caroline Jurie (28), když předávala korunku své letošní nástupkyni v soutěži o nejhezčí srílanskou dámu. Korunku jí nejprve nasadila, aby vzápětí popadla mikrofon a oznámila, že vítězka nemá na titul nárok, protože je rozvedená, což je proti pravidlům. Poté jí korunku z hlavy dost hrubě sundala a korunovala soutěžící, která skončila jako druhá. Konflikt nakonec řešila policie.

Foto: Profimedia.cz

Caroline Jurie se rozhodla vzít situaci do vlastních rukou a vítězce jménem Pushpika De Silva (31) odebrala korunku. Posléze se ukázalo, že neprávem: s manželem žijí odděleně, ale rozvedená neníFoto: Profimedia.cz

Protiprávní fotka

V roce 2015 se řešila zdánlivě nevinná fotografie ze soutěže Miss Universe. Problém byl v tom, že se na jednom snímku objevily kromě japonské a slovinské miss také soutěžící z Izraele a Libanonu, což jsou země v dlouhodobém sporu. Fotku na sítích publikovala miss Izraele Doron Matalon (27), která se podle vyjádření libanonské miss Saly Greige (31) k původní trojici vetřela a pořídila si fotku bez jejich souhlasu. Libanonská média označila fotografii za protiprávní, a krásné Libanonce za to, s kým se ocitla na jedné fotografii, dokonce hrozilo odebrání titulu.

Foto: Profimedia.cz

Libanonská miss Saly Greige v roce 2015. Prý byla v kauze nevinně, přesto jí hrozilo odebrání korunky za „styk s nepřítelem“... Co dodat?Foto: Profimedia.cz

Moučné protesty

Podle skutečných událostí, které provázely finále soutěže Miss World v roce 1970, byl natočen film Problémissky (2020) v hlavních rolích s Keirou Knightley (36) a Gugu Mbatha-Raw (38). Tehdy v Londýně silně protestovaly aktivistky s tím, že soutěže krásy dehonestují a ponižují ženy. Na budovu házely moučné bomby (pytlíky naplněné moukou, které se roztrhnou a udělají nepořádek) a zdálo se, že se ceremonie zruší. Večer vešel do dějin také proto, že Miss World se poprvé stala černoška.

Foto: Profimedia.cz

Miss World 1970 byla přelomová díky první černé vítězce Jennifer Hosten (73) z GrenadyFoto: Profimedia.cz

Vypískaná Ivana Christová (50)

O vítězství Ivany Christové měla porota celkem jednomyslně jasno. Když ovšem osmnáctiletou Slovenku z Prešova v roce 1989 prohlásili za vítězku soutěže Miss Československo, publikum dávalo svou nevoli najevo hlasitým pískotem – jeho představa o královně krásy byla jiná. Modelka později uvedla, že jí chování diváků bolelo a mrzelo, zároveň jí ale dodalo kuráž něco dokázat.

Foto: Profimedia.cz

S výběrem poroty nebyli příliš spokojení ani sponzoři a na světové soutěže krásy jela Československo reprezentovat tehdejší 1. vicemiss. Ivana Christová se zatím uplatnila jako vyhledávaná modelka v zahraničí a výjimečně krásná je dodnesFoto: Profimedia.cz

Chybné vyhlášení vítězky

Finále Miss Universe poznamenal v roce 2015 jeden hodně nešťastný omyl. Moderátor totiž za vítězku prohlásil špatnou soutěžící. Kratičkou chvilku se z vítězství radovala Kolumbijka, aby jí byl následně titul odebrán. Trapas byl na světě. Ve skutečnosti si totiž první místo vydobyla Filipínka. Moderátor, který za ošklivý omyl čelil velké kritice, později uvedl, že šlo o chybu na čtecím zařízení.

Foto: Profimedia.cz

Filipínka Pia Wurtzbach (31) byla zaskočená a chvíli nevěřila, že vyhrála skutečně onaFoto: Profimedia.cz

Související témata:
Miss Universe

Načítám