Hlavní obsah
Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

Mleté maso je všeobecně velmi oblíbené a staví na něm i česká kuchyně. Opravdovou klasikou jsou karbanátky. Nečekejte ale žádné super objevné novoty, dnes se podíváme, jak se dělá poctivý český karbanátek, jaký znáte třeba od svých babiček.

15 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
Karbanátek
  • 250 g vepřového mletého masa
  • 250 g hovězího mletého masa
  • 1 ks housky
    1
  • 75 ml mléka
    7
  • 1 ks vejce
    3
  • 1 ks cibule
  • 1 utřený stroužek česneku
  • 1 lžíce majoránky
  • 2 hrsti strouhanky
    1
  • 5 lžic oleje
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
K podávání
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
    10
  • 4 ks kyselých okurek
    10
    12
  • 2 krajíce chleba
    1
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

S mletým masem se dá čarovat, receptů je opravdu nespočet. Od kuliček přes ragú až po sekanou na sto způsobů, oběd z mletého je vždy skvělý. I když ale hýříte kreativitou, občas je nejlepší vsadit na klasiku a usmažit babiččiny karbanátky.

Postup

01.

Začněte výběrem masa. Kupte mleté vepřové, ideálně plec, a hovězí krk nebo jiné přední maso. Pokud budete kupovat maso již míchané, mělo by obsahovat ideálně kolem 20 % tuku. Tučnější maso, což třeba samotné vepřové obvykle bývá, by bylo lepkavé a i výsledek by byl příliš mastný, samotné hovězí by zase bylo moc suché (geniální trik, jak mít vždy měkké a šťavnaté maso)

02.

Housku nakrájejte na malé kostičky a zalijte mlékem. Nechte asi 10 minut pořádně nasáknout, mezitím si nakrájejte cibuli najemno (někdo doporučuje osmahnout ji dozlatova, jiný ji nechává syrovou). Nasátou housku vymačkejte od přebytečného mléka a spolu se solí a pepřem, vejcem, cibulí, utřeným česnekem a majoránkou vmíchejte k masu. Hotová směs drží hezky pohromadě, podle potřeby přidejte trochu strouhanky, aby nebyla příliš mokrá.

03.

V pánvi rozehřejte trochu oleje a z obou stran na něm pozvolna osmažte v dlaních vytvořené karbanátky. Dejte jim dostatek času, aby se hezky propekly a střed nezůstal syrový. Růžový není na škodu, takové karbanátky budou krásně šťavnaté, ale úplně syrové maso do karbanátku nepatří. Karbanátky podávejte klidně jen s hořčicí, kyselou okurkou a chlebem, pokud je chystáte k obědu, je samozřejmě lepší bramborová kaše.

Chcete vsadit na nejlepší přílohu? Uvařte dokonalou bramborovou kaši.

Načítám