Hlavní obsah

Klasické karbanátky jako od babičky

Hodnocení:
(281)
Foto: Tomáš Rubín
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
15 minut
Náročnost
nízká

Mleté maso je všude oblíbené a i česká kuchyně na něm staví. Klasikou jsou karbanátky. Nečekejte ale žádné super objevné novoty, dneska se podíváme, jak se dělá poctivý český karbanátek.

Ingredience pro:
2 porce
Na karbanátky
  • 250 g mletého vepřového masa
  • 250 g mletého hovězího masa
  • 1 starší houska
  • 75 ml mléka
  • sůl a pepř
  • 1 vejce
  • 1 cibule
  • 1 utřený stroužek česneku
  • 1 lžíce majoránky
  • 2 hrsti strouhanky
  • olej na smažení
K podávání
  • plnotučná hořčice
  • sterilované okurky
  • chléb
Článek

Postup

Krok 1: Začněte výběrem masa. Kupte mleté vepřové, ideálně plec, a hovězí krk nebo jiné přední maso. Pokud budete kupovat maso již míchané, mělo by obsahovat ideálně kolem 20 % tuku. Tučnější maso, což třeba samotné vepřové obvykle bývá, by bylo lepkavé a i výsledek by byl příliš mastný, samotné hovězí by zase bylo moc suché (geniální trik, jak mít vždy měkké a šťavnaté maso)

Krok 2: Housku nakrájejte na malé kostičky a zalijte mlékem. Nechte asi 10 minut pořádně nasáknout, mezitím si nakrájejte cibuli najemno (někdo doporučuje osmahnout ji dozlatova, jiný ji nechává syrovou). Nasátou housku vymačkejte od přebytečného mléka a spolu se solí a pepřem, vejcem, cibulí, utřeným česnekem a majoránkou vmíchejte k masu. Hotová směs drží hezky pohromadě, podle potřeby přidejte trochu strouhanky, aby nebyla příliš mokrá. Domácí strouhanka a co ještě se dá dělat s tvrdým chlebem.

Krok 3: V pánvi rozehřejte trochu oleje a z obou stran na něm pozvolna osmažte v dlaních vytvořené karbanátky. Dejte jim dostatek času, aby se hezky propekly a střed nezůstal syrový. Růžový není na škodu, takové karbanátky budou krásně šťavnaté, ale úplně syrové maso do karbanátku nepatří. Karbanátky podávejte klidně jen s hořčicí, kyselou okurkou a chlebem, pokud je chystáte k obědu, je samozřejmě lepší bramborová kaše.

Máte raději tuhle klasiku, nebo si karbanátky dochucujete ještě podle svého?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek