Hlavní obsah
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Teploty se vyšplhaly hodně vysoko a na teplé jídlo nemá nikdo z nás ani pomyšlení. Vyzkoušejte španělskou studenou polévku salmorejo cordobés, která kombinuje zralá letní rajčata, kvalitní olivový olej a včerejší pečivo (španělské bagety se totiž druhý den nedají jíst). Zní to nezvykle, ale tahle andaluská verze gazpacha je na léto prostě geniální!

10 min.
Příprava
3 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Polévka
  • 1 kg rajčat
  • 1 stroužek česneku
  • 200 g světlé bagety
    1
  • 100 ml olivového oleje
  • 1 lžička soli
Dle chuti k podávání
  • 1 ks vejce
    3
  • 50 g sušené šunky
  • 1 ks cibule
  • 1 hrst čerstvých bylinek
  • 1 lžíce extra panenského olivového oleje
Obsažené alergeny
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Pokud máte dobrý mixér, rajčata ani nemusíte loupat, nicméně lepší jsou bez slupiček. Vyřízněte jim zbytek po stopce a opačný konec nakrojte nožíkem do kříže. Vložte do hrnce s vroucí vodou a nechte asi pět minut ponořené. Poté je propláchněte studenou vodou a oloupejte – díky spaření to půjde parádně (foto návod na loupání najdete v receptu na lečo).

02.

Rajčata pokrájejte na osminky a spolu s olivovým olejem (tradiční recepty říkají až 200 ml na kilo rajčat), česnekem a malou lžičkou soli rozmixujte dohladka. Jde to ve velkém stolním mixéru i v hrnci tyčovým.

03.

Přidejte na kousky natrhané včerejší pečivo (nejlépe bílou bagetu), nechte 10 minut změknout a znovu rozmixujte na hladké pyré. Dobře vychlaďte a můžete podávat!

04.

V Andalusii se polévka servíruje zakápnutá olivovým olejem a posypaná sekaným vařeným vejcem a kousky sušené šunky Jamón serrano, ale přidat můžete i cibulku nebo bylinky (petržel, bazalka).

Tip

Podobně jako u gazpacha  se dá použít i další zelenina: okurka, paprika, cibule, mrkev, naložená řepa nebo třeba meloun.

Rajčatové žně

Rajčata jsou v plné sezoně, tak je nenechte zahálet a využijte je do posledního kousku.

Inspirujete se na cestách tamní kuchyní? Já pro vás sepsala třeba gruzínské recepty na knedlíčky kinkali a sýrové placky chačapuri, tak se pojďte přesunout z Iberského poloostrova na Kavkaz!

Načítám