Hlavní obsah

Španělská chlebová polévka salmorejo cordobés

Hodnocení:
(52)
Foto: Greta Blumajerová
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
3 minuty
Náročnost
nízká

Na léto v Córdobě asi nikdy nezapomenu – pouliční teploměry ukazovaly k 50 °C, takže většina života se odehrávala až po soumraku. Osvěžení přicházelo v jiných podobách, třeba ve formě božské studené polévky salmorejo cordobés, která kombinuje zralá letní rajčata, kvalitní olivový olej a včerejší pečivo (španělské bagety se totiž druhý den nedají jíst). Zní to nezvykle, ale tahle andaluská verze gazpacha je na léto prostě geniální!

Ingredience pro:
4 porce
Na polévku
  • 1 kg rajčat
  • 1 stroužek česneku
  • 200 g světlé bagety
  • 100 ml olivového oleje
  • 1 lžička soli
Dle chuti k podávání
  • vejce natvrdo
  • sušená šunka Jamón
  • cibule
  • čerstvé bylinky
  • extra panenský olivový olej
Článek

Postup

Krok 1: Pokud máte dobrý mixér, rajčata ani nemusíte loupat, nicméně myslím, že lepší jsou bez slupiček. Vyřízněte jim zbytek po stopce a opačný konec nakrojte nožíkem do kříže. Vložte do hrnce s vroucí vodou a nechte asi pět minut ponořené. Poté je propláchněte studenou vodou a oloupejte – díky spaření to půjde parádně (foto návod na loupání najdete v receptu na lečo).

Krok 2: Rajčata pokrájejte na osminky a spolu s olivovým olejem (tradiční recepty říkají až 200 ml na kilo rajčat), česnekem a malou lžičkou soli rozmixujte dohladka. Jde to ve velkém stolním mixéru i v hrnci tyčovým.

Krok 3: Přidejte na kousky natrhané včerejší pečivo (nejlépe bílou bagetu), nechte 10 minut změknout a znovu rozmixujte na hladké pyré. Dobře vychlaďte a můžete podávat!

Krok 4: V Andalusii se polévka servíruje zakápnutá olivovým olejem a posypaná sekaným vařeným vejcem a kousky sušené šunky Jamón serrano, ale přidat můžete i cibulku nebo bylinky (petržel, bazalka).

Tip: Podobně jako u gazpacha  se dá použít i další zelenina: okurka, paprika, cibule, mrkev, naložená řepa nebo třeba meloun.

Inspirujete se na cestách tamní kuchyní? Já pro vás sepsala třeba gruzínské recepty na knedlíčky kinkali a sýrové placky chačapuri, tak se pojďte přesunout z Iberského poloostrova na Kavkaz!

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.