Hlavní obsah

Pečené cuketové kuřecí kuličky se sýrem a rajčatovou omáčkou

Hodnocení:
(101)
Foto: Autorka
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
20 minut
Náročnost
nízká

Kuřecí karbanátky můžou být parádně šťavnaté i bez smažení! Stačí 2 ingredience navíc: sýr a strouhaná cuketa (o které se ale nikdo nedozví, pokud mu to neřeknete). A nebudete přitom potřebovat ani gram mouky či strouhanky. Masové kuličky upečte v troubě a doplňte o voňavé bylinky s rajčatovou omáčkou. Lehkou pozdně letní večeři máte na světě!

Ingredience pro:
5 porcí
Na kuličky (maso se hodí i krůtí a cibulka stačí klasická)
  • 3 cukety
  • 550 g mletého kuřecího masa
  • sůl a pepř
  • 3 jarní cibulky
  • oregano
  • máta
  • kopr
  • 1 vejce
  • 200 g sýru feta
  • 3 stroužky česneku
  • 3 lžíce olivového oleje
Na omáčku (nebo podávejte s jogurtovým dipem)
  • 1 cibule
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 3 stroužky česneku
  • 2 plechovky krájených loupaných rajčat
  • sůl a pepř
  • oregano
Článek

Postup

Krok 1: Nejdůležitější je krok je zbavit cuketu vody: 3 střední cukety (celkem 1 kilo) omyjte, ale neloupejte, a nastrouhejte najemno. Lehce osolte a nechte v cedníku odkapat minimálně 20 minut. Potom je opravdu pořádně vyždímejte, šťávu nevylévejte můžete s ní zředit omáčku nebo v ní uvařit přílohu.

Krok 2: Mezitím smíchejte maso (kuřecí nebo krůtí) s najemno nasekanou jarní či klasickou cibulkou, půl lžičky soli (pozor, slaný je i sýr!), pořádnou porcí čerstvě mletého pepře, vajíčkem, nadrceným česnekem a bylinkami. Sušené dejte zhruba po lžičce, s čerstvými nešetřete já jsem dala velkou hrst máty, vrchovatou lžíci kopru a 3 lžíce oregana. Hodí se i petržel a koriandr, ale čerstvou mátu v mase určitě vyzkoušejte! 

Krok 3: Přidejte vyždímanou cuketu a nadrobenou fetu. Dobrý je i parmazán, mozzarella nebo gouda, jen podle druhu sýra vždy upravte množství soli. Kousek sýra můžete nechat na ozdobu. 

Krok 4: Naolejovanýma rukama pak tvořte malé kuličky, které klaďte na pečicí papír pokapaný dalším olejem. Pečte 15 až 20 minut při 200 °C nebo opečte na pánvi.

Foto: Autorka

Kousek sýru si nechte na ozdobu

Krok 5: Mezitím si můžete připravit omáčku: najemno pokrájenou cibuli osolte a nechte zesklovatět na troše oleje, přihoďte nadrcený česnek a po pár vteřinách zalijte rajčaty. Zřeďte trochou vody, osolte a několik minut povařte.

Krok 6: Na závěr dochuťte čerstvě mletým pepřem a dalšími bylinkami, já zvolila oregano. Podávejte s bulgurem, kuskusem, těstovinami nebo rýží.

Foto: Autorka

Kombinace svěžích bylinek, fety a rajčatové omáčky vás rázem přesune do jižních krajů

Tip: Kdyby se vám masová hmota rozpadala, nechte ji před tvarováním karbanátků v lednici půl hodiny nebo i déle odležet.

Jaké jídlo vám symbolizuje končící léto? Plněné papriky, řecká musaka nebo spíš plněné cukety?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek