Hlavní obsah

Speciál na téma rovnátka: Jaké jsou možnosti, které vám mohou srovnat zuby?

Foto: Profimedia

Jaká vybrat rovnátka pro vaše dítě nebo pro sebe? Poradíme!Foto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rovnátka bývala postrachem dětství, dnes je nosí i dospělí – studenti, ale i zpěvačky nebo premiéři. Není divu, kdo by chtěl mít křivé zuby! Ale pozor, opravdu o nich víte dost?

Článek

Propracovat se k hollywoodskému úsměvu je možné, ale rozhodně ne levné. Nicméně, není to zbytečný rozmar. Nápadně křivé zuby komplikují život, snižují sebevědomí, a navíc jim hrozí i mnoho zdravotních problémů, které se mohou projevit v pozdějším věku.

„Ortodontická léčba se doporučuje pacientům s nerovnostmi skusu, které mohou být buď zdravotním, nebo i čistě jen estetickým problémem. Pomocí rovnátek se dosahuje nejúčinnějšího zmírnění či úplného vyřešení problému. Vnější ocelová fixní rovnátka jsou nejrozšířenější metodou této léčby,“ říká MDDr. Martin Šrubař z Mediestetik.

Jak se rovnají zuby?

Stomatologové dnes umí mnohé. Poradí si s problémy, jaké představují křivé, stěsnané (přes sebe přesahující) zuby, předkus nebo nesprávné postavení čelistí a zubů (více ve článku Co dokážou čeští zubaři?).

Bude to chtít ale čas. Od rozhodnutí „něco“ udělat po první „okovaný“ úsměv se odehraje hodně práce – otisky, měření, přesný plán na posun zubů k požadovanému výsledku. Někdy se musí vytrhnout překážející zuby. Teprve pak se dají nalepit drobné zámečky, přidržující drátek. Právě ten nutí zuby k posunu do správné polohy.

Foto: Profimedia

Před samotným nasazením rovnátek je třeba udělat mnohá vyšetřeníFoto: Profimedia

Co vám dají do úst

Klasická vnější fixní rovnátka – Ocelové zámečky s gumičkami uchycenými drátkem se napevno přilepí na vnější straně zubů. Drátek se postupně utahuje, zuby se rovnají. Zámečky mohou být i keramické, cílem je nenápadnost.

Léčba trvá dlouho, nejčastěji jeden až dva roky, a vyžaduje řadu návštěv u lékaře. Pro úspěch je důležitá pečlivá hygiena ústní dutiny. Zuby se hůř čistí, pomůže instruktáž zubního hygienisty.

Pro/proti: Dají se použít v každém věku a prakticky pro všechny typy vad. Pracuje s nimi většina lékařů, jsou dnes už běžná. Výhodou je i nižší (relativně) cena, ovšem na úkor určitého nepohodlí a častých návštěv u lékaře.

Lingvální rovnátka – Zámečky už nikoho nezaskočí, ne každý chce jejich viditelnou přítomnost na zubech snášet. Proč ne, u řady vad se dají použít takzvaná neviditelná rovnátka, umístěná na zadní straně zubů.

Vyrábějí se individuálně na míru a zámečky se na rok i dva lepí na vnitřní stranu zubů. Před rozhodnutím musí lékař posoudit, kolik je ze zadní strany zubů volného místa pro jejich nalepení (nesmí překážet ve skusu). Zámky na zadní straně zubů se spojují drátkem s tvarovou pamětí, který zuby rovná do požadované pozice.

Pro/proti: Systém je neviditelný, umožňuje snadnější čištění zubů a nehrozí ani riziko bílých skvrn (white spots) na předních stranách zubů, které se u vnějších rovnátek mohou objevit. Výroba je dražší, vhodné pro dospělé.

Foto: Profimedia

Rovnátek je několik druhů. Při výběru je třeba zvážit estetické i finanční hlediskoFoto: Profimedia

Průhledná rovnátka – Obejdou se bez zámečků a drátků, zuby se rovnají pomocí speciálně tvarovaných průhledných fólií. Obměňují se každé dva týdny (například Invisalign systém). Před jídlem či pitím se dají sejmout, jinak musí být na zubech 24 hodin.

„Postup navržení a vytvoření je individuální podle otisků zubů, které se naskenují do 3D technologie, proces plánování postupu léčby se provádí digitálně,“ říká MUDr. Jiří Petr, specialista v ortodoncii, klinika PetrOrtho.

Pro/proti: Rovnátka Invisalign jsou naprosto nenápadná a dají se použít pro odstranění řady nedostatků, nejsou ale vhodné úplně pro každého. Komfort je však vyvážen cenou, vhodné pro dospělé.

Uvažujete o rovnátkách? Než si je necháte nasadit, důkladně se lékaře na všechno vyptejte.

Reklama

Související témata:

Načítám