Hlavní obsah

Speciál o narozeninových party pro děti

Foto: Thinkstock

Děti budou nadšené z originální oslavy svých narozeninFoto: Thinkstock

Reklama

Ať už vaše dítě slaví narozeniny první nebo desáté, vždy by mělo jít o den, který pro něj bude něčím originálním. A protože v každém věku ocení něco jiného, zjistili jsme, jaká oslava bude právě pro vaše dítko nejlepší! Takže, kolik je vaší ratolesti a kde budete slavit letošní narozeniny?

Článek

Neodbývejte narozeniny hodinou strávenou nad dortem a pár svíčkami, ale připravte narozeninový den pro vaše děti skutečně nezapomenutelný. Skvěle vám poslouží náš výběr atrakcí, které si můžete na tento den zapůjčit, viz rámeček níže!

„Všem klientům vždy zdůrazňuji, že v případě dětské party nejde o množství vynaložených peněz, ale hlavně o správně zvolené místo konání oslavy, program pro děti, případně i dospělé a v neposlední řadě i o načasování. To je důležité především u malých dětí, pro které bude zbytečně dlouhá oslava spíše utrpením,“ říká organizátorka dětských oslav Milena Vopálková.

Jedna nebo více oslav

Ještě než vůbec začnete přemýšlet nad místem a programem oslavy, ujasněte si, zda budete pořádat oslavu jednotnou pro rodinu, příbuzné i kamarády, nebo narozeniny oslavíte „postupně“, vždy s každou skupinou zvlášť. Obě varianty mají své výhody i nevýhody. Oslavy na několik etap se výrazně prodraží, navíc ten pravý narozeninový den ztrácí na své jedinečnosti. Z druhé strany tak můžete udělat každou oslavu trochu jinou, lépe uzpůsobenou i gratulantům (osmdesátiletá prababička se na vyloženě dětské party asi nebude cítit nejlépe) a dítě nebude zahlcené množstvím dárků i lidí v jeden den. V případě jedné oslavy pro všechny si zase ušetříte práci a také dáte narozeninovému dni nádech skutečné svátečnosti a výjimečnosti.

Ořechům se vyhněte

Pohoštění se nemusí skládat z několika máslových dortů a hory dalších sladkostí. Mnohem lépe uděláte, když zvolíte drobné občerstvení, které nabídnete formou rautu. Neměla by chybět zelenina a ovoce (která se i pro její zapřisáhlé nejedlíky dá připravit lákavě a chutně, tip na skvělé jednohubky najdete zde), různé pomazánky, koláče, v případě, že jde o větší oslavu, můžete nabídnout i saláty, kuřecí řízečky a podobně. Na narozeninách dort samozřejmě nesmí chybět, ale i ten přizpůsobte věku dětí. Minimálně do tří let by neměl obsahovat ani stopy ořechů (mohly by je zadusit), vyhněte se i velkému množství šlehačky, marmelády a krému. Mnohem vhodnější je piškotový dort s ovocem (tip najdete v článku Letní dortíky se želatinou), tvarohový nebo jogurtový dort...

Foto: Thinkstock

Připravit oslavu odrostlejším dětem není nic jednoduchéhoFoto: Thinkstock

Narozeninová oslava podle věku dítěte

1. narozeniny

Otázkou je, zda v tomto věku jde o oslavu pro dítě, nebo spíše pro vás. Jednoroční dítě ještě nemá šanci pochopit smysl veškerého dění a asi ho bude víc zajímat svíčka na dortu než cokoli jiného. V každém případě by oslava měla respektovat denní režim dítěte, měla by se konat ve známém prostředí (ideálně doma) a pozvaných lidí by mělo být jen pár. Místnost vyzdobte, dítě hezky oblečte a celkově se snažte o slavnostní ráz celého dne. Množství dárků také nepřehánějte a není vůbec od věci nechat pár dárků zabalených a dát je dítěti až později. Mnohem více si je tak užije.

Tip na dárek:Krteček (plyšový, na obrázku, na hrnečku, zubní pastě, zkrátka na všem), knížka s obrázky základních věcí a zvířátek, autíčko, puzzle s 6–9 kousky, měkký míč na domácí kopanou, set kyblíku s bábovkami na písek.

2.–3. narozeniny

V tomto věku již dítě více vnímá výjimečnost tohoto dne, proto si dejte na přípravě oslavy záležet. Uspořádejte ji doma, na zahradě, v případě, že pozvete více lidí, zkuste se poohlédnout po možnosti pronájmu mateřského centra, herny nebo dětského klubu. Tam můžete využít i možnosti, které dané centrum nabízí – bazén, hernu, zahradu s prolézačkami a podobně. V tomto věku má dítě již také alespoň malý okruh kamarádů, proto nezapomeňte pozvat i je. Užijte si oslavu také a zajistěte si výpomoc na vedení programu. Nemusí to být nutně profesionální hosteska, ale skvěle vám pomůže například učitelka z mateřské školky, která pro děti připraví zajímavý program – kreslení, překážkovou dráhu, modelování... A ideální prostory k oslavě jsou také takzvané baby friendly restaurace, kde mají hřiště, dětský koutek a tak dále.

Tip na dárek:2 roky – hrací stan, kostky na stavění věže, malá židlička se stolečkem, knížka s krátkými příběhy a obrázky, odrážecí motorka, 3 roky – modelovací hmota, pastelky, DVD s večerníčkovými pohádkami, knížka v cizím jazyce (objevili jsme Povídání o pejskovi a kočičce v angličtině či francouzštině), puzzle s 12–16 dílky.

4.–6. narozeniny

Předškolní děti nejvíce ocení oslavy, na kterých bude připraven zajímavý program, hry a soutěže. Ideální jsou proto tematické oslavy zaměřené na princezny, piráty, loupežníky... Dětská diskotéka, třeaba i s mini karaoke také jistě potěší. Programu přizpůsobte i výzdobu, menu a třeba i kostýmy přítomných dětí. Z podobných oslav bývají i nejhezčí fotky, na které se budete po letech moc rádi dívat. Aby pozvaným dětem nebylo líto, že nedostaly žádné dárky, připravte si pro ně alespoň malou drobnost – sladkost, papírový klobouk, trubku a podobně. Můžete je rozdávat jako výhry v soutěžích nebo při odchodu na památku.

Tip na dárek:4 roky – DVD pohádka, první hudební nástroj (flétnička, malý klavír, xylofon), kolo, 5 let – lego, puzzle, tenisová raketa, stejně jako šestiletým dětem se jistě hodí panenka či kopací míč, 6 let – aktovka do školy a vše, co s ní souvisí, oblíbená dlouhonohá panenka, Play station.

7.–10. narozeniny

S dětmi v mladším školním věku je vhodné předem probrat, jak by si oslavu ony samy představovaly, které kamarády chtějí pozvat, co dobrého k jídlu připravit a tak dále. Má-li vaše dítě narozeniny v létě, můžete místo klasické oslavy uspořádat piknik nebo soutěžní odpoledne někde v parku. Děti samy pak mohou připravit i pozvánky a pomoct vám s občerstvením. V tomto věku již také nemusí být oslavy tolik organizované a s pevně daným programem. Neměla by na ní ale chybět diskotéka, slavnostní přípitek a také nějaké pěkné překvapení. Velkým hitem mezi staršími dětmi (zvlášť pokud s vámi rády vaří) jsou kuchařské party, kdy až k vám domů dorazí profesionální kuchař a s dětmi velmi zábavnou formou vaří. Nemůžete-li si pozvání kuchaře dovolit, uspořádejte soutěž o nejkrásnější zmrzlinový pohár vy sami.

Tip na dárek:7 a 8 let – kolo, hodinky, pohádky a příběhy na DVD, 9 a 10 let – mobilní telefon, sportovní vybavení (lyže, tenisová raketa...), květina do pokojíčku, vysněný domácí mazlíček.

11.–14. narozeniny

V tomto věku je to již pěkný oříšek! Děti začínají mít svou hlavu, a tak můžete mít rozdílný názor v tom, jak by měly slavit narozeniny. Třeba to vyjde i tak, že budou chtít strávit hodinku v restauraci, pobýt v oblíbené hamburgerárně či jen sledováním jednoho filmu za druhým (s dostatečným přísunem potravy). Neodpírejte jim to!

Tip na dárek:11 let – knížky o Harry Potterovi, nejen jedenáctileté děti potěšíte setem na líný tenis nebo badminton, financemi na kredit mobilního telefonu, 12 let – stříbrný šperk (prstýnek, řetízek, náramek...), 13 a 14 let – kromě kreditu i oblečení, přehrávač MP3, MP4, kosmetika, předplatné oblíbeného časopisu.

15 let a starší děti

Tento odstavec vezmeme zkrátka, protože se domníváme, že potomci tohoto věku již o rodiči organizovanou oslavu příliš nestojí.Ale přecejen, možná by ocenili, kdybyste na víkendové odpoledne uvolnili partě jejich kamarádů byt, dům či chatu, nejlépe se zanecháním několika stovek na stole nebo plné ledničky.

Tip na dárek:obálka s finančním obnosem dle vašich možností, něco pěkného na sebe (samozřejmě podle jejich výběru),kurz vaření, snowboard, elektrotechnická vychytávka – MP3 či MP4, DVD přehrávač, notebook...

Oslava se může prodražit

Narozeninovou party pro svého potomka si můžete nechat uspořádat i od profesionálů. V Čechách to zatím není příliš časté, ale za tu pohodu to stojí! Cena za přípravu a vedení samotného programu na dětské party se pohybuje od 3000 korun výše (za 2–3 hodiny). V této částce je zahrnutý výběr vhodného prostoru (někdy i pronájem), výzdoba a návrh programu.

„Chcete-li oslavu honosnější, budete muset sáhnout hlouběji do kapsy. Cena se pak může vyšplhat i na 10–30 000 korun. Za to však dostanete i přípravu občerstvení, hostesku a účinkujícího podle vašeho výběru. Může jím být klaun, kouzelník nebo malířka, která dětem pomaluje obličeje. Samotné účinkující si můžete objednat i samostatně. Cena za jejich vystoupení se pak pohybuje v řádech tisíců, viz rámeček," říká Milena Vopálková.

Jak slavíte dětské narozeniny u vás doma? Čím jste své děti překvapili a potěšili nejvíce?

Reklama

Související témata:

Načítám