Hlavní obsah

Špenát k večeři 3x jinak: Polévka, závitky i krémové lasagne

Foto: Greta Blumajerová

Milujete špenát? Dnes si ho opravdu vychutnáte!Foto: Greta Blumajerová

Reklama

Svaly vám pravděpodobně nepřinese, ale dokonalou večeři plnou zajímavých chutí s jeho pomocí svedete hravě. O čem je řeč? No přece o čerstvém špenátu. Inspirujte se našimi recepty!

Článek

K čerstvému špenátu se nejlépe hodí jemný sýr ricotta, losos nebo slanina. Důkaz místo planých lákadel? Vyzkoušejte dnešní vychytané tipy. Zamilujete si je!

Krémové lasagne

Na 4 porce potřebujete: 500 g lasagní, 400 čerstvého listového špenátu, pár snítek čerstvé bazalky, 200 ml smetany ke šlehání, 300 g ricotty, 100 g parmezánu, sůl a pepř, 2 žloutky, 1 cibuli, 2 lžíce oleje.

Foto: Greta Blumajerová

Lasagně jinak, než je znáte? Jsou stejně dobré!Foto: Greta Blumajerová

Cibuli nakrájejte nahrubo a na oleji ji nechte krátce zesklovatět. Přidejte špenát, aby se spařil. Stáhněte plamen a do základu vmíchejte ricottu, pár lístků bazalky, sůl, pepř a žloutky. Promíchejte a můžete vrstvit! Pekáček vymažte smetanou a dno vyložte plátky lasagní. Pak následuje část náplně a opět těstoviny. Vše opakujte, dokud vám suroviny zbývají. Poslední vrstva jsou pak lasagně. Pekáček přelijte smetanou, zasypte parmezánem a dejte do trouby péct při 180 stupních Celsia zhruba na 20 minut.

Špenátové rolky s čekankovou nádivkou

Na 4 porce potřebujete: 2 cibule, 8 plátků z vepřové kýty, sůl a pepř, 200 g anglické slaniny, 300 g čerstvých špenátových lístků. Na nádivku: 4 rohlíky, 2 čekanky, 2 vejce, 100 ml mléka, sůl a pepř, 4 lžíce nakládané řepy.

Foto: Greta Blumajerová

Rolky se s nádivkou skvěle doplňujíFoto: Greta Blumajerová

Začněte nádivkou. Rohlíky rozkrájejte na kostičky, pokapejte je mlékem a nechte nasáknout. K základu přidejte žloutky, pokrájenou čekanku (vynechte tvrdší část), řepu, sůl a pepř a nakonec také vyšlehaný sníh z bílků. Nádivku narovnejte do pekáčku a nechte v troubě asi 20 minut zapéct při 180 stupních Celsia.

Poté naklepejte plátky kýty, osolte a opepřete. Na každý navrstvěte anglickou slaninu, špenátové lístky a zabalte je v malé rolky, které upevněte párátkem nebo nití. Na oleji zpěňte nahrubo pokrájené cibule, přidejte k nim rolky a zprudka je opečte ze všech stran. Vše po chvilce přendejte do pekáčku a nechte v troubě zhruba 25 minut dopéct při 180 stupních Celsia.

Špenátová polévka s lososem

Na 4 porce potřebujete: 1 cibuli, 5, stroužků česneku, 1 lžíci olivového oleje, 450 g čerstvého špenátu, 500 ml zeleninového vývaru, 300 g lososa, růžový pepř, sůl, 150 ml smetany ke šlehání, citron.

Foto: Greta Blumajerová

Kdo má rád svěží polévky a lososa, je pro něj tento recept jasnou volbouFoto: Greta Blumajerová

Cibuli zlehka na oleji opečte, přidejte k ní opláchnuté špenátové lístky a spařte je. Vhoďte plátky česneku, nechte chvilku opékat, a základ pak zalijte vývarem. Vařte 10 minut, potom vše rozmixujte a zahustěte smetanou. Lososa zbavte kůže, posypte růžovým pepřem, solí, pokapejte citronovou šťávou a na oleji ho po čtyřech minutách z obou stran opečte. Lososa podávejte přímo v polévce!

Jak máte nejraděj špenát vy? Podělte se o recepty v diskusi pod článkem!

Reklama

Načítám