Hlavní obsah
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

O tom, že je ve špenátu spousta síly, ví od dob Pepka námořníka každé dítě. Trochu té zelené energie, která navíc úžasně chutná, si s námi můžete dát i vy.

20 min.
Příprava
1 hod., 5 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 200 g křehkého těsta
  • 200 g listového špenátu
  • 1 kelímek cottage sýru
  • 1 ks vejce
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • 1 ks cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 50 g másla
  • 2 lžíce olivového oleje
Článek

Postup

01.

Horkovzdušnou troubu zapněte na 180 stupňů Celsia a pusťte se do přípravy náplně.

02.

Špenát zbavte řapíků a důkladně ho vyperte od hlíny. Na pánvi rozpalte lžíci olivového oleje a orestujte na něm najemno nasekaný česnek. Pak přidejte opraný špenát a nechte ho spařit.

03.

Na pánvi rozpusťte kousek másla a zpěňte na něm jemně nakrájenou cibuli a stejně jemně nakrájený řapíkatý celer. Hotový špenát smíchejte se sýrem cottage, vajíčkem, cibulí a celerem a dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem.

04.

Vyválené křehké těsto rozdělte na 4 části a vystelte jím 4 malé, olejem vymazané porcelánové formičky (třeba ty na muffiny nebo crème brûlée). Pokud chcete udělat jeden velký koláč, je to také možné, ale množství surovin na náplň zvětšete o polovinu, jinak byste měli náplně málo.

05.

Připravený koláč (koláčky) vložte do vyhřáté trouby a pečte asi 30–35 minut dozlatova.

Související témata:

Načítám