Hlavní obsah
4,1
(9)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Máte doma špenát, ale nevíte, co s ním? My vám přinášíme lahodný tip na špenátový quiche. Je křehounký a neskutečně dobrý! Rozhodně stojí za vyzkoušení!

20 min.
Příprava
55 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 koláč
  • 200 g mouky
  • 125 g másla
  • 3 lžíce studené vody
  • 1/2 lžičky soli
  • 600 g listového špenátu
  • 2 ks vejce
  • 1 ks cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 45 g parmazánu
  • 200 g ricotty
  • 250 ml mléka
  • 30 g hladké mouky
  • 50 g másla
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
Článek

Postup

01.

Do mouky zapracujte máslo, přidejte studenou vodu a sůl a rukama vypracujte těsto. Když to drží pohromadě, uložte ho v sáčku na 30 minut do lednice. Špenát omyjte a asi 5 minut povařte v osolené vodě.

02.

Troubu zapněte na 200 stupňů. Oloupaný česnek a cibuli jemně nakrájejte a orestujte na třetině másla. Ze 2 bílků ušlehejte tuhý sníh. Ve větší pánvi rozpusťte zbytek másla, zasypte ji hladkou moukou a usmažte světlou jíšku. Tu zalijte horkým mlékem a míchejte do zhoustnutí.

03.

Vzniklou omáčku podle chuti osolte, opepřete, přidejte špenát, cibuli s česnekem, žloutky, parmazán a ricottu a vše důkladně promíchejte. Na závěr opatrně vmíchejte sníh z bílků.

04.

Těsto rozválejte na tenký plát a urovnejte ho do vymazané formy. Na těsto pak rovnoměrně naneste náplň. Připravený koláč vložte do trouby a pečte asi 45 minut dozlatova.

Do špenátového koláče můžete přidat třeba i uzeného lososa.

Načítám