Hlavní obsah
3,3
(52)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Tipů na slaný koláč není nikdy dost. Dnes se můžete pustit do skvělého křehkého koláče ze špaldové mouky. Špenátová náplň s lososem vás rozhodně nezklame! A kdo by měl chuť, může navrch přihodit třeba červenou cibulku.

30 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
27 cm průměr formy
Těsto
  • 300 g špaldová mouka
  • 1 špetka soli
  • 150 g másla
  • 1 ks vejce
  • 2 lžíce mléka
Náplň
  • 400 g listového špenátu
  • 120 g goudy
  • 100 g uzeného lososa
  • 200 ml smetany
  • 2 ks vejce
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
  • 4 snítky čerstvého oregana
Článek

Postup

01.

Nejprve si připravte těsto. Mouku prosejte do mísy, přidejte špetku soli a na kousky nakrájené máslo. Spojte máslo s moukou a poté přilijte rozmíchané vejce s mlékem. Z vypracovaného těsta vytvarujte kouli, zabalte ji do fólie a dejte alespoň na 30 minut do chladničky.

02.

Vychlazené těsto vyválejte do velikosti větší, než je forma, a opatrně ho do ní přeneste. Těsto můžete také vyválet mezi dvěma pečicími papíry, nebude ho třeba podsypávat moukou a bude se vám s ním lépe manipulovat.

03.

Těsto prsty zatlačte do formy, mělo by dosahovat až k vrchnímu okraji. Dno těsta propíchejte vidličkou, vyložte pečicím papírem a zatěžkejte fazolemi. Takto připravený korpus pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 10 minut. Poté nechte korpus vychladnout a sejměte z něj fazole s pečicím papírem.

04.

Mezitím si připravte náplň. Rozmrazené špenátové listy důkladně vymačkejte, sýr nastrouhejte nahrubo a lososa rozdělte na menší kusy. Smetanu smíchejte s vejci, lehce osolte, opepřete a přidejte pár lístků čerstvého oregana.

05.

Vychladlý korpus posypte polovinou nastrouhaného sýra a rozmístěte do něj listový špenát a uzeného lososa. Vše zalijte smetanovou směsí a zasypte zbylým sýrem. Na závěr můžete lehce opepřit, případně postrouhat trochou muškátového oříšku.

06.

Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 35 minut do zezlátnutí. Po dopečení ozdobte koláč snítkami čerstvého oregana. Koláč můžete podávat ještě teplý nebo zastudena.

Tip: Koláč můžete dle libosti připravit také do menších formiček.

Máte rádi slané koláč? Vyzkoušejte ho s karamelizovaným česnekem a tymiánem.

Reklama

Související témata:

Načítám