Hlavní obsah

Slaný koláč se špenátem a lososem

Hodnocení:
(43)
Foto: Jakub Jurdič
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
45 minut
Náročnost
střední

Tipů na slaný koláč není nikdy dost. Dnes se můžete pustit do skvělého křehkého koláče ze špaldové mouky. Špenátová náplň s lososem vás rozhodně nezklame! A kdo by měl chuť, může navrch přihodit třeba červenou cibulku.

Ingredience pro:
27 cm průměr formy
Na těsto
  • 300 g špaldové mouky
  • 1 špetka soli
  • 150 g másla
  • 1 vejce
  • 2 lžíce mléka
Na náplň
  • 400 g mraženého listového špenátu
  • 120 g goudy
  • 100 g uzeného lososa
  • 200 ml smetany
  • 2 vejce
  • sůl
  • pepř
  • 4 snítky oregana
Článek

Postup

Krok 1: Nejprve si připravte těsto. Mouku prosejte do mísy, přidejte špetku soli a na kousky nakrájené máslo. Spojte máslo s moukou a poté přilijte rozmíchané vejce s mlékem. Z vypracovaného těsta vytvarujte kouli, zabalte ji do fólie a dejte alespoň na 30 minut do chladničky.

Krok 2: Vychlazené těsto vyválejte do velikosti větší, než je forma, a opatrně ho do ní přeneste. Těsto můžete také vyválet mezi dvěma pečicími papíry, nebude ho třeba podsypávat moukou a bude se vám s ním lépe manipulovat.

Krok 3: Těsto prsty zatlačte do formy, mělo by dosahovat až k vrchnímu okraji. Dno těsta propíchejte vidličkou, vyložte pečicím papírem a zatěžkejte fazolemi. Takto připravený korpus pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 10 minut. Poté nechte korpus vychladnout a sejměte z něj fazole s pečicím papírem.

Krok 4: Mezitím si připravte náplň. Rozmrazené špenátové listy důkladně vymačkejte, sýr nastrouhejte nahrubo a lososa rozdělte na menší kusy. Smetanu smíchejte s vejci, lehce osolte, opepřete a přidejte pár lístků čerstvého oregana.

Krok 5: Vychladlý korpus posypte polovinou nastrouhaného sýra a rozmístěte do něj listový špenát a uzeného lososa. Vše zalijte smetanovou směsí a zasypte zbylým sýrem. Na závěr můžete lehce opepřit, případně postrouhat trochou muškátového oříšku.

Krok 6: Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 35 minut do zezlátnutí. Po dopečení ozdobte koláč snítkami čerstvého oregana. Koláč můžete podávat ještě teplý nebo zastudena.

Tip: Koláč můžete dle libosti připravit také do menších formiček.

Máte rádi slané koláč? Vyzkoušejte ho s karamelizovaným česnekem a tymiánem.

ynezorPumanzeSaNyknalC