Hlavní obsah

Nemyje vaše myčka, jak byste chtěli? Víme, kde děláte chybu!

Foto: THINKSTOCK

Není vaše nádobí tak čisté, jak jste si představovali? Řekneme vám, kde je možná chybaFoto: THINKSTOCK

Reklama

Taky nenávidíte reklamy na přípravky do myčky, protože nádobí z té vaší rozhodně taková lesklá prasátka nevrhá? Víme, kde je chyba. Takže, připravte si sluneční brýle, příští várka nádobí vás oslní!

Článek

Matné či bílé skvrny na sklenkách, zbytek tmavého pruhu od čaje na oblíbeném hrnku nebo podivné rezavé skvrnky na příborech? Tak s tím je rozhodně konec.

Umíte mýt v myčce?

Myslíte si, že stačí zmáčknout čudlík, a vše bude perfektní? V podstatě by to tak mělo být, ale jen za těchto podmínek:

  • Znáte tvrdost vody a nastavíte podle ní dávkování soli, která ji změkčí. Moderní přístroje už to umí posoudit automaticky.
  • Zvolíte odpovídající mycí program.
  • Uložíte nádobí správně a v přiměřeném množství.
  • Budete myčku pravidelně čistit.
  • Nenecháte špinavé nádobí v myčce moc dlouho (tedy víc než den) před tím, než ho umyjete.
Foto: thinkstock

Na talířích může být občas neumytý špenát nebo jiné bylinkyFoto: thinkstock

Nejčastější problémy s myčkou

1. Zaschlé kapky na nádobí– často důsledek toho, že došlo leštidlo.

2. Bílé okraje na skleničkách a tmavším nádobí – příliš změkčovací soli – buď jste jí dali moc, nebo je rozbitý dávkovač a dávka soli neodpovídá tvrdosti vody.

3. Šedé skvrny – na vině je vyšší dávkování leštidla.

4. Neumyté skvrnyod kávy, čaje, zeleniny – je zapotřebí umýt nádobí při vyšší teplotě, na skvrny od čaje to je víc než 65 °C.

5. Vybledlé dekory – nádobí není vhodné pro mytí v myčce.

6. Matný povlak na skle– nádobí je moc natlačené na sebe a voda nemůže dobře spláchnout celý povrch sklenice. Někdy je na vině ucpaný filtr. Matný povlak na všem nádobí může poukazovat na špinavou myčku. „Myčka potřebuje čistit. Doporučujeme ji dvakrát za rok pustit naprázdno, jen s čističem myčky. Někteří do myčky dávají deodoranty – voní, ale k jejímu správnému fungování nijak nepřispějí," upozorňuje Ján Živný, marketingový ředitel Whirlpool CR.

7. Rez na příborech a nádobí– může ji způsobit sůl z jídla, která ulpěla na příborech a měla dost času narušit jeho povrch. Proto myjte nádobí co nejdřív – anebo ho alespoň opláchněte.

Foto: thinkstock

Nemusíte skončit zpátky u dřezu jenom proto, že se talíře nelesknou, jak by mělyFoto: thinkstock

8. Zaschlé zbytky jídla – stává se to nejčastěji se špenátem a dalšími bylinkami. Voda roznese jejich zbytky po celé myčce, a když ulpí na hladkém povrchu nádobí, je těžké je odstranit. Proto byste měli podobné zbytky z nádobí omýt předem.

9. Vápenný povlak – voda je příliš tvrdá, v myčce je málo soli. „Speciální sůl, která reguluje tvrdost vody, má na provoz myčky význam. Většina myček ale na její nedostatek sama upozorní signálem na displeji," říká Ján Živný.

10. Nádobí není suché – většinou je to tím, že nádobí špatně umístíte a naskládáte ho do myčky příliš.

Kvalitu umytí ovlivníte výběrem vhodného přípravku. „Dobré jsou multifunkční čističe. Obsahují sůl proti usazování vodního kamene a oplachovač pro lesk a rychlejší schnutí. Ochrání sklo, zajistí lesk nerezového nádobí, má přísadu pro odstraňování čajových skvrn, pro ochranu myčky," říká Jana Očadlíková, manažerka marketingu divize Prací a čisticí prostředky Henkel ČR.

Jak zvládnout připálené hrnce?

Připálené brambory, rýže nebo maso na guláš. To jsou případy, ve kterých na sílu myčky moc nespoléhejte. Na takový kalibr už musíte použít jiné způsoby:

  • Na noc nechat odstát s vodou, solí a octem.
  • Povařit v nich vodu s octem.
  • Zasypat kyselinou citronovou a trochou vody a nechat odmočit.
  • Lze použít i prášek do pečiva, zalít vodou a povařit pár minut – musí se to hlídat, hrozí, že napění a přeteče. Pak nechejte odstát a ještě odmočit, a většina připálenin jde dolů. Voda s práškem do pečiva vyčistí i skvrny od čaje nebo kávy.

Jaké máte zkušenosti s kvalitou mytí vy? Rozhodně nám to napište!

Reklama

Načítám