Hlavní obsah

Spokojenost v sexu? Krize přichází po třech letech vztahu!

Foto: Profimedia

Víme, co opravdu lidé vnímají pod pojmem štěstíFoto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hodně a často! Dlouho! A nejdůležitější je správný výběr milence! Ale no tak. Pravda je zajímavější. Lidé jsou v posteli šťastní ze zcela jiných důvodů!

Článek

Psychická pohoda, otevřená komunikace, sexuální soulad, doba trvání předehry a soulože. Tak respondenti výzkumu realizovaného společností STEM/MARK ve spolupráci se Sexuologickým ústavem 1. LF UK a VFN vyhodnotili, co dělá lidi v sexu šťastnými.

Průzkumu se zúčastnilo 1605 mužů a žen ve věku 35 až 65 let. Platí to i v celosvětovém měřítku? Společnost Durex se zeptala 26 000 lidí starších 16 let z 26 zemí. Co oni si myslí o sexuální spokojenosti? Jaké faktory považují za klíčové? Možná s nimi budete souhlasit. Anebo taky ne.

Není čas ztrácet čas

Anketa prokázala, že v současné hektické době by intimní život mohl být lepší. Zdá se totiž, že milenci ztrácejí smysl pro dobrodružství, pohlavní pud a zájem o sex. Vždyť 60 procent dotázaných hodnotí milování jako příjemné a zábavné, ale jen 44 procent lidí uvádí, že jim v posteli nic nechybí. To se ale většinou mění s věkem.

Kdyby populace měla na výběr, přestala by stárnout už jen proto, že čím má vyšší věk, tím méně má sexu. Asi chybí energie. Ale co to ostatní? Výsledky hovoří jasně.

Foto: Profimedia

Sex by prý mohl být dobrodružnější. Většina lidí s ním nadmíru spokojená neníFoto: Profimedia

Únava materiálu? Běžná věc!

Jaké jsou fyzické důkazy sexuálního štěstí? Podle této megalomanské ankety žádný stres, dobré duševní i fyzické zdraví, dosažení orgasmu, absence sexuálních dysfunkcí, jako je třeba problém s udržením erekce nebo suchost pochvy, pravidelný sex s předehrou. Vrcholu sil lidé prý dosahují ve věku od 20 do 34 let. Jen tak mezi řečí, 37 procent dotázaných uvedlo, že se nemůže zbavit únavy a stresu.

Zní to až moc „syrově“ a neosobně? Nebojte, lidé potřebují i něco víc. Mezi emocionální faktory ovlivňující spokojenost patří pocit blízkosti k partnerovi (láska, respekt a úcta), vzrušující sexuální život a dobrá první intimní zkušenost, která negativně neovlivnila pozdější sexuální jednání.

Ten nejhorší propad

Průzkum taky odhalil, kdy přesně dochází k sexuálnímu útlumu v partnerství. Za nejkritičtější období, kdy se vzrušení rapidně vytrácí, patří tři roky od počátku vztahu. Co s tím?

Padesát tři procent lidí vidí řešení v experimentování (erotické masáže, výměna rolí, uskutečňování sexuálních fantazií či otroctví), 39 procent chce zažívat víc romantiky a 31 procent si přeje víc komunikovat se svými milenci. Někde právě tohle asi dělají lépe než jinde.

Dvanáct zemí světa, ve kterých jsou lidé sexuálně nejspokojenější? Tady jsou. Data opět poskytla stejná společnost.

Foto: Profimedia

K útlumu v sexuálním životě dochází asi po třech letech vztahuFoto: Profimedia

Top továrny na štěstí

  • Švýcarsko
  • Španělsko
  • Itálie
  • Brazílie
  • Řecko
  • Nizozemsko
  • Mexiko
  • Indie
  • Austrálie
  • Nigérie
  • Německo
  • Čína

Češi jako příklad harmonie?

Pokud vás zajímá, jak je na tom Česko, tak našinci jsou dle nejnovějších poznatků sexuologů spíš spokojeni. Více než polovina oslovených lidí ve středním věku tvrdí, že výhrady k sexu nemá, a co víc, 76,5 procent českých mužů a žen šokuje informací, že jsou v aktuálním partnerském vztahu velice spokojeni.

Profesor Petr Weiss ze Sexuologického ústavu k tomu poznamenal, že i jeho samotného výsledky překvapily. „V podobných průzkumech v zahraničí je procento spokojených podstatně nižší. U chronicky nespokojených Čechů jsme proto očekávali mnohem horší výsledek,“ nechal se slyšet tento přední odborník. Tak hlavně, aby to vydrželo…

A jak jste se svým sexuálním životem spokojeni vy?

Reklama

Načítám