Hlavní obsah

Spokojenost ve vztahu? Stačí vám k ní sex jednou týdně!

Foto: Profimedia

Sex prý nemusíte mít každý den... Tedy proto, abyste byli ve vztahu spokojeníFoto: Profimedia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nestíháte se milovat? Nemáte náladu ani ve středu, ani v sobotu? Tak to vůbec nevadí. Důležitá je pravidelnost a chvíle času jednou za týden. Tohle prý nejšťastnějším párům bohatě stačí! Patříte mezi ně?

Článek

Kvízová otázka na začátek nového roku. Ohlédněte se za tím starým a analyzujte… Kolikrát za týden jste měli sex? Jednou, dvakrát?

„Podle statistických výzkumů provedených na české populaci v letech 1993 a 1998 je průměrná frekvence pohlavních styků u sexuálně aktivních mužů a žen vyšší než osmkrát měsíčně,“ říká sexuolog Zlatko Pastor s tím, že délku milostné předehry odhadují naši spoluobčané zhruba na šestnáct minut a vlastní soulož tak na patnáct.

„Čísla jsou to vysoká, ve světové literatuře vyšší nenajdeme. O Češích, Moravanech i Slezanech z toho vyplývá, že mají sex rádi, nebo o něm alespoň s oblibou mluví, a tu a tam si něco přidají, na nějaké té minutě přece nezáleží,“ dodává odborník. No a s tou četností je to asi takhle…

Hlavně kvalita, miláčku!

Pravděpodobně to funguje stejně, vždyť nadsazování a chvástání se, kolikrát do týdne si člověk doma užívá, patří snad i k národním sportům. Ale přehánění vlastně vůbec není nutné. Nejšťastnější páry totiž hlásí, že sex jednou za týden k partnerské pohodě a spokojenosti bohatě stačí….

Na konci listopadu loňského roku odborný magazín Social Psychological Science and Personality uveřejnil výzkum, který vyvrací mýtus, že „čím častěji, tím lépe“. Dá se říct, že je to přesně naopak, což potvrdily výsledky založené na třech studiích zahrnujících více než 30 000 osob. Studie tedy byla opravdu rozsáhlá.

Foto: Profimedia

Jak často se milujete vy?Foto: Profimedia

Pravidelnost jako klíč ke štěstí

„Náš výzkum ukazuje, že harmonické páry se nepotřebují zapojovat do sexu tak často, jak jen to jde, ale místo toho mají za cíl udržovat spojení se svým partnerem,“ řekla vedoucí autorka studie a zároveň postgraduální pracovnice Amy Muise z univerzity Toronto v kanadském městě Mississauga. Podle ní není divu, že výzkum ukázal to, co ukázal.

Pravidelná frekvence sexu (jednou týdně) se ukazuje jako dostačující a klíčová pro zachování jakési partnerské rovnováhy. Podle odbornice je dokonce důležitější než třeba peníze ve vztahu! A co se stane, když si dáte předsevzetí, že se budete milovat co možná nejčastěji? Nárůst spokojenosti nečekejte!

Foto: Profimedia

Kvalita stojí nad kvantitou. Lepší je jeden super sex jednou týdně než nudný každý denFoto: Profimedia

I tady platí „velké oči“!

Když Amy Muise se svými kolegy rozebírala výsledky amerického průzkumu z let 1989 a 2012, jehož se zúčastnilo 25 tisíc lidí ve věku 18 až 89 let, zjistila, že častěji souložící páry nejdříve hlásily vyšší uspokojení a harmonii, nicméně časem se stejně ustálily na četnost milostného setkání jednou za týden s tím, že takhle to vlastně vyhovuje oběma stranám.

„Samozřejmě není špatné, když se páry zapojují do milování častěji než jednou týdně, ale podle našich výzkumů vyšší frekvence nezaručuje vyšší blahobyt,“ uzavřela výzkumnice pro výše zmíněný magazín. Takže, jak to vidíte letos?

Taky si myslíte, že pravidelnost je důležitější než „nárazové akce“?

Načítám