Hlavní obsah

Spořit dětem? Rozhodně ano!

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Narodilo se vám dítě a nadšeně přemýšlíte o jeho kariéře a celém životě? Už nyní mu chcete usnadnit vstup do dospělosti? Ideální variantou je stavební spoření.

Článek

Vezměte si jednoduchý příklad...

Úspory pro malou Denisu

Jana pracovala v bance, teď je na mateřské. Petr je IT specialista. Žijí v bytě 3 + 1. Rodinný příjem v současnosti dosahuje až 39 tisíc korun měsíčně. Ale jak naspořit co nejvíce peněz, aby měla malá Deniska později usnadněné vykročení do samostatného života?

Kamarád jim poradil: stavební spoření je výnosné a bezpečné. Zjistili, že u ČMSS Denise naspoří v tarifu Variant s bonusy programu Pravidelné spoření zajímavou částku. Tarif Variant totiž nabízí vůbec nejvyšší roční výnos z vkladů na trhu stavebního spoření ve výši až 3,15 %, a to bez započtení státní podpory. Když budou dceři spořit 1700 Kč měsíčně, aby se na smlouvu každoročně připsala maximální státní podpora, tak za 9 let naspoří celkem 230 668 korun.

Sen o vlastním bytě pro Kryštofa

Rodina, kterou tvoří Dana, Tomáš, syn Kryštof a jeho mladší sestra Iveta, žije v menším domku staršího data narození, v němž se jim ale žije dobře a cítí se tu opravdu doma. Kryštof se dobře učí a jeho rodiče věří, že na základku naváže střední a pak vysokou školou. A možná i proto mu sjednali u Lišky stavební spoření v tarifu Garant. Nešlo jim jen o úspory pro budoucnost, ale i o vlastní střechu nad hlavou.

Až bude syn plnoletý, tak bude mít naspořenou slušnou částku, průměrné roční zhodnocení se bude pohybovat kolem 5 %, a navíc bude mít nárok na úvěr s nízkou a neměnnou roční úrokovou sazbou 2,95 %. Úspory podpoří Kryštofa na studiích, úvěr může využít třeba na úpravu půdy jejich rodinného domu na samostatný byt. Zkraje mu se splácením pomohou rodiče, posléze vezme splátky na sebe.

Do konce roku je prémie k nové smlouvě o stavebním spoření pro dítě do 10 let až 1000 korun. Podrobnosti o prémii i možnostech stavebního spoření získáte u finančních poradců ČMSS a také na internetové adrese www.cmss.cz.

Reprezentativní příklad průměrného úvěru ze stavebního spoření – tarif Atraktiv rychlá:

Při výši průměrného úvěru 220 000 Kč a úrokové sazbě 3,7 % p.a. budete splácet měsíční splátku 2850 Kč po dobu 7 let a 5 měsíců. Nárok na úvěr vzniká už po dvou letech od uzavření smlouvy o stavebním spoření, pokud uspoříte alespoň 38 % z cílové částky a dosáhnete hodnotícího čísla 64. Celkem zaplatíte za takový průměrný úvěr částku 251 185 Kč a RPSN činí 3,63 %. Za vedení úvěrového účtu budete platit 330 Kč ročně.

Reklama

Související témata:

Načítám