Hlavní obsah

Srovnání 3 sportů: U kterého se hubne nejvíce?

Foto: Jakub Jurdič

Sportovat je dobré hlavně pro vaše zdraví. Nebuďte líní!Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Jakou aktivitu si máte vybrat, abyste po ní hubnuli co nejvíce? Čtenářka Eliška to vyzkoušela za vás! Vybrali jsme pro ni 3 sporty, které patří k těm nej. Jak dopadly?

Článek

Pochopitelně je důležité, aby vás pohyb bavil a abyste ho dělali rádi, bez ohledu na to, kolik kalorií při něm spálíte. Jinak totiž hrozí, že si po pár lekcích raději zajdete místo cvičení na skleničku, a vaše snahy a cíle tak vezmou za své. Ale když už chcete vsadit na tutovku, tady je naše odborné resumé.

Běhat, pokud nejste moc silní

Plus: „Běh je přirozeným prostředkem na zvýšení kondice, redukci váhy a protrénování všech svalových partií,“ hodnotí trenér Vojtěch Beran z tréninkového centra Alltraining. „Výhodou běhu je čas a to, že vám stačí park či pás a tenisky, a pak už záleží jen na tom, zda jste začátečník či pokročilý běžec," dodává Vojtěch Beran.

A jaký by měl pohyb být? Vojtěch Beran vysvětluje: „Zatímco začátečník spaluje tuky nejlépe při pohybu na úrovni 50–60 % osobního výkonového maxima – tedy spíše při rychlé chůzi –, pro zkušené vytrvalce je naopak v tomto směru ideální pohyb okolo 70–80 % osobního výkonového maxima."

Foto: Jakub Jurdič

Běh vám zapojí komplet celé tělo. Ze začátku ho prokládejte chůzíFoto: Jakub Jurdič

Minus: „Nevýhodou jsou otřesy, které zejména při vyšší hmotnosti můžou způsobit zdravotní problémy v oblasti hybných kloubních spojení,“ uvádí Vojtěch Beran. Trenérka pro fitness a aerobik Aneta Procházková doplňuje: „Proto je u silných lidí s vyšší nadváhou či obezitou vhodnější pro hubnutí jízda na kole, kde hmotnost těla nese kolo. Nejpřirozenější je pak svižná chůze.“ Další nevýhodou je skutečnost, že nevydržíte běhat dlouho.

Co na to Eliška: „Určitě mi běh přijde nejnamáhavější ze všech tří sportů, ale nejsnazší na provozování. Dá se případně střídat s chůzí.“ Nejlepším ukazatelem, kolik kalorií jste spálili, je sporttester. Tipy na ně najdete zde.

Spáleno: Klusem, tedy mírným tempem: 1683 kJ za hodinu

Jízda na kole dobrá pro větší tlouštíky

Plus: Výborným způsobem, jak shodit obtížná kila a dostat se do kondice, je využití kola. Než se do cyklistiky vrhnete, je vhodné udělat zátěžový test a zjistit aktuální stav fyzické kondice. To je velmi podstatné kvůli tomu, abyste jednak příliš nezatěžovali srdce, ale také ztráceli kilogramy.

„Výraznou výhodou je fakt, že na kole šetříte pohybový aparát. Zhruba po 20 minutách se začnou spalovat tuky a cyklický pohyb šlapáním vás příliš nezhuntuje, vydržíte jej provozovat déle než třeba běh,“ uvádí Vojtěch Beran a doplňuje, že naopak v rychlejším anaerobním tempu rozvinete účelně fyzickou kondici a dostanete i sílu do nohou.

Foto: Jakub Jurdič

Jízda na kole má výhodu v tom, že netrpí otřesy vaše kloubyFoto: Jakub Jurdič

Minus: „Není vhodné pro sedavá zaměstnání, kde by coby kompenzace k práci měly být provozovány sporty jako třeba chůze, plavání, míčové či pálkové sporty, zkrátka ty, u kterých se nesedí, aby se tělo protáhlo,“ uvádí trenérka.

Co na to Eliška:„Kolo mě baví, jen je nevýhodou ve městě, že není tak snadné vyjet, jako si nazout kecky nebo brusle."

Spáleno:V tempu pohodová vyjížďka: 1435 kJ za hodinu

In-line brusle: opatrně na záda

Plus: „Pro ty z vás, co měli zranění v oblasti kotníku a běh je pro ně nemožným sportem, mohou být brusle vhodnou volbou,“ uvádí Vojtěch Beran. Při správné srdeční intenzitě napomůžete redukci váhy a stejně jako během či jízdě na kole i dobře posílíte nejproblematičtější partie – zadek a stehna.

Foto: Jakub Jurdič

Při bruslení používejte vždy chrániče. Má to svůj důvod, stejně jako pásy v autěFoto: Jakub Jurdič

Minus:„Pro hubnutí musíte ale vyvinout patřičnou aktivitu, ne jenom se na bruslích vozit,“ upozorňuje Aneta Procházková s tím, že právě tohle umí – a dělá – na bruslích málokdo. Pokud máte pulsmetr, tak je to 60–65 % tepové frekvence. Pokud ne, vodítkem vám je mírné pocení a zrychlený dech. Nevýhodou také je nepřílišná bezpečnost této aktivity a značné zatížení na bedra. Jestli vás trápí potíže se zády, raději se in-line bruslení vyhněte.

Co na to Eliška: „Bruslím ráda, ale spíš pro zábavu, ne pro zhubnutí. To bych asi musela jezdit rychleji, než jezdím. Proto, pokud bych si chtěla vybrat sport pro hubnutí, vsadila bych na běh."

Spáleno: Tempem zlehka: 1250 kJ za hodinu

A co vy? Co pomáhá zlepšit křivky těla vám?

Reklama

Načítám