Hlavní obsah

Štěnice zamořují Evropu, už jsou i u nás! Jak se jich zbavit?

Foto: Aleksey Boyko, Shutterstock.com

Foto: Aleksey Boyko, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zamořily Francii a postupně se rozlézají i do ostatních zemí Evropy. Je obtížné se jich zbavit. Mluvíme o štěnicích. Jste si jisti, že byste je poznali a věděli, jak se jich zbavit?

Článek

Štěnice jsou v posledních měsících velkým problémem hlavně ve Francii, Španělsku, ale nárůst jejich výskytu hlásí v posledních letech i další státy. Ve dvou jmenovaných je jich tolik, že se musí pravidelně ošetřovat prostředky hromadné dopravy nebo místa většího výskytu lidí, třeba kina. Objevily se i u nás – nejvíc ve Středočeském a Moravskoslezském kraji. Situace není nijak dramatická, ale bude lepší, pokud je budete umět odhalit a budete mít povědomost o tom, jak je hubit.

Štěnice domácí

Štěnice domácí (jeden z druhů ploštic), má oválné tělo a nemá křídla. Je to parazit, který se živí výhradně lidskou krví. Dospělé samičky štěnice kladou vajíčka, ze kterých se líhnou mladé štěnice – ty jsou tak malé, že je ani neuvidíte. V dospělosti měří čtyři až sedm milimetrů a mají hnědou barvu, a pokud jsou plné krve, ztmavnou.

Foto: jareynolds, Shutterstock.com

Štěnice je velmi plochá, a proto se dokáže zasunout i do velmi nepřístupných místFoto: jareynolds, Shutterstock.com

Jak poznat, že máte doma štěnice

Že máte doma štěnice, poznáte nejčastěji podle toho, že se ráno probudíte a jste pokousaní. Jde o svědivé načervenalé flíčky hlavně na končetinách a krku, tedy na odhalených částech těla. Štěnice vám totiž nezalezou pod pyžamo, ale jdou jen na holou kůži. Kousnutí od štěnice je většinou párové, tedy jsou dvě vedle sebe. Někdy může hodně zčervenat, jindy o něm nemusíte vědět, protože kůže nereaguje.

Pokud máte podezření, tak v noci vstaňte, rozsviťte, nazdvihněte matraci a zkontrolujte rošt. Jestli najdete tři až šest milimetrů velkého plochého brouka hnědé barvy, pak pravděpodobně máte tu čest se štěnicí. Napovědět vám mohou malé krvavé skvrny, když jste v noci rozmáčkli nasátého jedince. Za denního světla pak uvidíte milimetr velké černé kuličky – jejich trus.

Kde je v bytě hledat

S největší pravděpodobností je najdete v posteli a kolem ní. Hledejte na povlečení nebo matraci hnědé tečky. Mohou být pod postelí, kolem lišt a ve věcech, které pod postelí máte. Mohou se schovat v nočním stolku, ale i v knihách na poličce nebo za obrazem – milují tmavá místa a vyberou si taková, aby to k vám bylo v noci blízko.

Jak se k vám štěnice dostanou

Štěnice si můžete domů přivézt v kufru z dovolené, na oblečení z kina nebo restaurace, mohou přicestovat v gauči z bazaru, ale přijít i od sousedů. Jestli máte pocit, že žijí jen tam, kde je nepořádek, tak se pletete. Naopak – štěnice milují čistá místa a špína jim nevoní.

Zásadní je vědět, že mohou během noci urazit i několik desítek metrů. Pokud tedy bydlíte v paneláku, jsou ohroženi i vaši sousedé – stejně od nich k vám, tak od vás k nim štěnice v pohodě dojdou. Motivací je vůně vaší krve, kterou cítí i přes zeď.

Foto: Jan Prokeš

Černé tečky v rámech obrazů jsou jasným důkazem, že doma máte štěniceFoto: Jan Prokeš

Není povinnost je hlásit, ale…

U nás není povinnost hlásit výskyt štěnic ani sousedům, ani na hygieně. Je to citlivé a jistě nepříjemné téma, ale minimálně sousedé by to vědět měli, abyste mohli proti nim společně zakročit. Asi to nebude příjemná diskuze, ale nikdo si je domů nepřinesl úmyslně, takže by to měli všichni pochopit.

Jak se zachovat, pokud objevíte štěnice

Pokud štěnice objevíte, není na co čekat, samy neodejdou, ihned jednejte. Rozhodně nic nevyřešíte tím, že zavřete ložnici a budete spát v obýváku – dojdou si za vámi! Také moc nespoléhejte na přípravky, které volně koupíte v obchodě a jsou proti lezoucímu hmyzu. Pokud je nastříkáte přímo na štěnice, zřejmě uhynou, ale rozhodně ne všechny – a ty zbylé se lépe schovají a stejně se budou množit. Nakonec to většinou dopadne tak, že budete muset zavolat odbornou firmu.

Babské rady

Můžete se dočíst, že proti štěnicím funguje například parní čistič  ano, pokud byste ošetřili každý centimetr postele, čela, prostoru pod postelí a všech ostatních míst, kde se mohou schovávat, včetně lamp, obrazů, knih…, tak pak by to fungovat mohlo. Jenže asi sami tušíte, že stoprocentně to nikdy neuděláte, takže snížíte jejich populaci, ale nevyhubíte je zcela.

Mohlo by vás ochránit, pokud byste nohy postele a přístupové cesty k vám oblepili oboustrannou lepicí páskou. Štěnice se k vám nedostanou a budou hledat jídlo, tedy jiného člověka. Ale také se mohou zainkubovat, což je stav, v němž přežijí až rok!

Jak probíhá odborné hubení štěnic

Možná jste slyšeli o dýmovnicích, které štěnice zahubí. Ovšem dým se nedostane do všech spár, kde se mohou schovávat, takže odborníci volí spíš postřik. I po něm ale musíte nejméně měsíc dodržovat přísné zásady – každý den měnit povlečení, neluxovat a nevytírat podlahu. Jen tak se podaří vyhubit všechna stadia vývoje štěnic.

Na druhou stranu je asi uklidněním, že nemusíte vyhazovat všechen nábytek – je sice většinou nutná jeho demontáž a ošetření všech částí, ale většinou to postačí. Počítejte tedy s tím, že to bude déletrvající zásah. Cenu určí odborníci na míru vašemu bytu. Jen přibližně a pro představu – za byt 1+1 můžete dát kolem 1300 korun, ale také víc, podle nábytku a podobně. Zásah musí být v celém bytě.

Většinou se podaří štěnice vyhubit při prvním zásahu, ale to záleží na mnoha faktorech, takže cena, rozsah a vše ostatní si musíte sjednat osobně a na místě s profesionály.

Reklama

Související témata:

Načítám