Hlavní obsah

Uvažujete o očkování proti chřipce? Nastává ideální čas. Rizikové skupiny to mají zdarma

Foto: Impact Photography, Shutterstock.com

Foto: Impact Photography, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Právě teď je ideální chvíle začít uvažovat o očkování proti chřipce. Tato nemoc dorazí pravidelně v chladné části roku, pošle do postele stovky tisíc lidí a některé i zabije. Kdo by měl začít vážně přemýšlet o protichřipkové vakcíně?

Článek

Pravidelně každou zimu nastává čas sezonní chřipky. Je to nepříjemná viróza, která může mít bohužel velice vážný průběh, někdy i se s smrtícími komplikacemi. Pokud pečujete o své zdraví, možná přemýšlíte o očkování proti chřipce.

Kdo by se měl nechat očkovat

Do rizikové skupiny, která by se měla dát očkovat, patří senioři a lidé s chronickým onemocněním srdce, cév, ledvin nebo plic, dále osoby s cukrovkou, se závažnou poruchou imunity a ti, kdo žijí v kolektivních sociálních zařízeních (například v domovech seniorů či LDN).

Proč by se měli očkovat senioři

Zcela jistě by se měli očkovat senioři, tedy lidé starší 65 let. S věkem se totiž výkon imunitního systému snižuje a nedokáže se nákazám bránit stejně účinně jako dřív. „Zhoršuje se kvalita přirozených bariér, jako je kůže a sliznice. Kromě toho se mohou objevit různé další zdravotní problémy a chronická onemocnění, což obranyschopnost dále oslabuje a organismus je náchylnější k různým infekcím, tedy i k odolávání chřipkovému viru,“ vysvětluje profesorka Eva Topinková, přednostka Geriatrické kliniky 1. LF UK a VFN.

Proč nechat očkovat děti

Malé děti jsou chřipkou vážně ohrožené podobně jako senioři. Ročně je u nás hospitalizováno s komplikacemi cca 500 dětí ve věku do pěti let a u chronicky nemocných dětí je riziko hospitalizace i pětkrát větší u zdravých. Malí pacienti mají větší infekční virovou nálož a virus vylučují delší dobu, takže často nakazí své okolí, proto je vhodné nechat je očkovat. Rodiče mohou využít vakcínu, která se neaplikuje jehlou, ale má formu nosního spreje, což je pro děti bezbolestné a nemusí se bát.

  • Jak se pozná chřipka u dětí? Podobně jako u dospělých. Schvátí je náhlá horečka, bolesti kloubů, svalů a hlavy, později se přidá suchý kašel. Rýma nebývá, pouze pocit ucpaného nosu. „Kojenci mohou mít i netypické příznaky –nechutenství, zvracení, průjem,“ říká MUDr. Alena Šebková, předsedkyně Odborné společnosti praktických dětských lékařů.

Kdy je čas na vakcínu proti chřipce

Na aplikaci vakcíny proti chřipce je nejlepší čas ještě předtím, než propukne epidemie. Česká vakcinologická společnost doporučuje dát se očkovat v období říjen až prosinec. „Správné načasování je důležité, aby byla zajištěna maximální účinnost a co nejvyšší hladina protilátek právě v době vrcholící chřipkové sezony, která u nás trvá zhruba od prosince do března,“ radí MUDr. Lukáš Kohout z Kliniky infekčních nemocí a cestovní medicíny 2. LF UK a FN Motol. Očkovat je možné i později, ale musíte počítat s tím, že tvorba protilátek trvá přibližně dva týdny.

Foto: goodluz, Shutterstock.com

Očkovat by se měli senioři a chronicky nemocní, mají to zdarma a při nákaze jim hrozí největší komplikace Foto: goodluz, Shutterstock.com

Proč se očkovat proti chřipce

WHO doporučuje, aby bylo proti chřipce očkováno alespoň 75 % osob starších 65 let. Naše realita je kolem 25 %. Chřipka je českou veřejností stále vnímána jako banální onemocnění, přestože má ročně na svědomí okolo 1 500 životů.

„K úmrtí dochází buď v důsledku samotné virové infekce, nebo v důsledku komplikací bakteriální superinfekce či zhoršením jiného chronického onemocnění, jako je například astma, cukrovka, vysoký krevní tlak nebo ischemická choroba srdce,“ říká MUDr. Lukáš Kohout. Velmi závažný je zejména chřipkový zápal plic, kterému i přes intenzivní péči podlehne až polovina pacientů.

Kde se očkuje proti chřipce

Pokud o vakcínu proti chřipce stojíte, pak máte několik možností, kam pro ni jít. Očkují všichni praktičtí lékaři. „Kdyby pacient neměl svého lékaře, nebo by se zrovna nacházel mimo místo, kde má svého praktika, může zajít na očkování k jakémukoliv nejbližšímu praktickému lékaři a ten ho naočkuje,“ upřesnil předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka. Vakcínu samozřejmě aplikují i v očkovacích centrech.

Kolik stojí očkování proti chřipce

Za očkování proti chřipce zaplatíte kolem 300 Kč, něco stojí i aplikace. Zdarma mají vakcínu i aplikaci lidé nad 65 let a také chronicky nemocní (s chorobami srdce a cév, dýchacích cest, ledvin nebo diabetem). Chronici si musejí připlatit jen tehdy, když si vyberou jinou vakcínu, než jakou hradí pojišťovna.

Zdravotní pojišťovny často na očkování přispívají i ostatním, takže se informujte. Musíte se nechat očkovat v zařízení, které má smlouvu s vaší pojišťovnou. Někdy na očkování přispívají i zaměstnavatelé.

Jak je to s covidem a očkováním

V posledních letech se k chřipce přidal i covid-19. Jeho současné varianty nejsou tak závažné jako dřív, přesto však může člověka dostat do nemocnice s těžkými komplikacemi. A opravdu nebezpečný je souběh chřipky a covidu nebo prodělání obou nákaz v krátké době za sebou.

Proto je i zde praktické uvažovat o vakcíně. Rizikové skupiny, jimž hrozí při nákaze velké komplikace, jsou podobné jako u chřipky, ještě se k tomu přidávají lidé s BMI vyšším než 35. Šikovné je, že lze obě vakcíny aplikovat najednou. Informujte se u praktika, případně se obraťte na nejbližší očkovací místo.

Načítám