Hlavní obsah

Jak se zbavit rybenky domácí?

Foto: Serge Vo, Shutterstock.com

Foto: Serge Vo, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zahlédli jste doma malý stříbrnošedý hmyz, který tryskem prchá pokaždé, když rozsvítíte? Zřejmě se u vás zabydlely rybenky. A bude potřeba je zlikvidovat. Poradíme vám, jak tento nesnadný boj vyhrát.

Článek

Rybenka je malý bezkřídlý hmyz, kterému se nejlépe daří v tmavém a vlhkém prostředí, jako je koupelna, toaleta nebo třeba knihovna či skříň. Nesnášejí výrazné aroma a potrpí si na sladké a těchto skutečností je potřeba využít při jejich likvidaci. Mávnout nad jejich přítomností jen tak rukou se nevyplácí: může se vám totiž stát, že se časem přemnoží ve všech koutech bytu.

Jak rybenky vypadají a co jim chutná

Asi jste je už mockrát viděli. Ale pokud si přece jen nejste jistí, o čem je řeč, jedná se o rybenku domácí, která je dlouhá přibližně 10 milimetrů a tělo má pokryté stříbrnými šupinkami. Je velmi rychlá, takže likvidace například plácačkou na mouchy je téměř vyloučená. Běžně se živí zbytky organických látek (odumřelá kůže, vlasy a nehty) a neváhají si přilepšit třeba moukou nebo cukrem. A naprosto neodolatelná je pro ně chuť papíru a dřeva.

Foto: Macronatura.es, Shutterstock.com

Rybenka domácí je velmi malá a rychlá, takže ji jen tak nechytíteFoto: Macronatura.es, Shutterstock.com

Jak dlouho rybenky žijí a jak se množí

Rybenky většinou opouštějí své temné úkryty až po setmění. Pokud je vídáte i přes den, znamená to, že už se poměrně slušně přemnožily a pohybují se ve všech místnostech. Množí se totiž velice rychle a mohou žít až tři roky. Mají tedy dost času, aby zamořily celou vaši domácnost a ze záchodu a koupelny pronikly do skříní s oblečením, polic s moukou, cukrem, knihami či botami a do dalších temných koutů.

Nejlepší je prevence: bojujte s vlhkostí

I v tomto případě platí, že prevence je základ. Jak tedy zajistíte, aby se rybenkám u vás nelíbilo? Především je důležité pravidelně uklízet, hodně větrat a odstraňovat všechny nečistoty zvláště z rohů místností a ze všech spár. Ale protože například v paneláku nebývá na WC a v koupelně okno, může být větrání docela problém a v takových místnostech najdete rybenky nejčastěji.

Přesto to nevzdávejte! Prohlédněte a utěsněte všechny praskliny na stěnách i podlaze a nezapomeňte zkontrolovat okolí podlahových lišt. Při úklidu nespoléhejte jen na mop nebo smeták, ale použijte vysavač a všechna riziková místa co nejčastěji luxujte. Ke snížení vlhkosti v koupelně či toaletě bez okna poslouží také pohlcovač vlhkosti.

Foto: warodom changyencham, Shutterstock.com

Usídlení rybenek nejlépe zabráníte pečlivým úklidemFoto: warodom changyencham, Shutterstock.com

Co platí na rybenky: nesnášejí vůně

Už víte, kde se rybenky cítí jako ryba ve vodě. Co dělat, aby zmizely a už nikdy se nevrátily? V tom vám pomůže vhodné aroma a domácí osvěžovač vzduchu. Rybenky totiž nesnášejí vůni vanilky, levandule, cedru, bobkového listu a citrusů. Můžete použít rozlousknutý vanilkový lusk nebo dát směs sušených rostlin do misky či plátěného sáčku. Z aromat, která rybenky odpuzují, si vyberte to, které je vám nejpříjemnější, a přidávejte ho v podobě esenciálního oleje do vody a myjte jí obklady i dlažbu, případně ji opakovaně rozprašovačem stříkejte do rohů místnosti.

Past na rybenky ze sody a medu

Výše uvedená aromaterapie nemusí být vždy stoprocentně účinná. Pokud je to i váš případ, tak to v žádném případě nevzdávejte, ale nastražte na rybenky past. Smíchejte vodu s jedlou sodou a včelím medem v poměru 2 : 1 : 1 a vzniklou směsí potřete proužek papíru. Večer ho položte na podlahu, sladká chuť rybenky v noci přiláká, přilepí se na papír a ráno je prostě vyhodíte.

Každopádně se v boji s rybenkou domácí řiďte celou dobu jednou důležitou zásadou: Odstraňte ihned každého jedince, jinak se u vás tento nepolapitelný hmyz během chvíle přemnoží.

Reklama

Načítám