Hlavní obsah

Ložnice po létě potřebuje generální úklid: Zbavte se prachu, pylu i skvrn od potu na matracích

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Základem zdravého spánku je nejen klid, tma a kvalitní postel, ale také čisté prostředí. Proto byste měli věnovat pozornost, zvláště po létě, pořádnému úklidu ložnice. Doporučujeme to vzít z gruntu – a nezapomeňte přitom na matrace.

Článek

Ložnice je hlavní místnost určená k odpočinku a strávíte tu mnoho hodin denně. Proto byste ji měli pravidelně vysávat a zbavovat prachu a pylu, který sem zalétl zvenku. Aby se dobře udržovala, je dobré odstranit všechny zbytečné „lapače“ prachu.

Pokud zde máte knihovnu, opatřete ji prosklenými dvířky. Důležité je také pravidelné praní všech textilií, jako jsou dekorační polštářky, záclony, závěsy, přehozy i koberečky. I v nich se drží hodně prachu, který není na první pohled patrný. Při pořádném úklidu se kromě otírání poliček zaměřte na každou skulinu včetně lustru, na mytí žaluzií a samozřejmě umyjte také okna, na nichž během prázdnin ulpěl pyl.

Vrhněte se na postel a vytřiďte skříně

Máte-li v ložnici skříně, bylo by dobré po létě šatník protřídit a prohodit letní oblečení za podzimní. Při té příležitosti určitě vyřaďte vše, co už je obnošené nebo co už jste na sobě neměli déle než dva roky.

Proberte také úložné prostory v postelích, vše z nich vyndejte a vyklepejte a vnitřek vytřete. Nezapomeňte otřít i čelo a rám a péči věnujte rovněž nočním stolkům s lampičkami. Podívejte se, zda nepotřebují oprášit obrazy na zdech a zda se v rozích přes léto neusídlil nějaký pavouček se svou pavučinkou.

Foto: Archiv firmy

V ložnici v první řadě vysajte a utřete prach ze všech zákoutí včetně šuplíků pod postelíFoto: Archiv firmy

Vyčistěte matrace: Jak na to?

Vzpomenete si, kdy jste naposledy čistili matrace? Právě teď je na to nejvhodnější čas: v létě se člověk nejvíc potí a je možné, že tak vznikly nevzhledné skvrny. Doporučuje se vyměnit matraci zhruba po 7 až 10 letech a aby vám vydržela v dobrém stavu co nejdéle, je potřeba ji pravidelně čistit. Jak na to? Luxujte ji z obou stran pokaždé, když vyměňujete ložní prádlo. Proč je nutné převlékat povlečení jednou týdně?

Některé matrace mají samostatný potah, který lze svléknout a vyčistit, ale často bývá opravdu velký a objemný a nevejde se do každé pračky. Pokud tedy chcete těmto situacím předejít, pomohou vám speciální chrániče a ochranné potahy. Umisťují se mezi matraci a prostěradlo a vyperou se rozhodně snadněji. Zajistí tak lepší hygienický komfort a prodlouží životnost matrací. Při praní povlaků i potahů se vždy řiďte pokyny na štítku.

Foto: Archiv firmy

Čisté matrace jsou základem kvalitního spánku. Měnit byste je měli zhruba po sedmi až deseti letechFoto: Archiv firmy

Jak na skvrny na matraci

Vytvořily se po nehodách na matraci skvrny od moči, stolice, krve nebo zvratků? Zásadní je odstranit je co nejdříve. Čím déle na textilu zůstanou, tím obtížněji se budou čistit. V případě krve je důležité použít studenou vodu, protože teplá krev srazí a zahnědlých fleků se už nezbavíte. Existují i speciální čisticí přípravky určené na matrace.

Foto: Archiv firem

Zleva: Čistič textilu a čalounění Alori, 249 Kč. Čistič čalounění s kartáčem Dr. Beckmann, 194 Kč, prodává Mall. Čistič na textil a koberce Ilvad, 129 Kč, prodává Ikea. Čistič proti roztočům Sanytol, 100 Kč, prodává RossmannFoto: Archiv firem

Jak vyčistit matraci a odstranit z ní skvrny

Pomůže vám jedlá soda. Na čerstvé skvrny nasypejte sodu přes sítko a nechte působit 20 minut. Pak ji pořádně vyluxujte a matraci otřete navlhčeným hadříkem. Můžete si také vyrobit domácí čistič na matrace a vyčistit je bez praní.

Načítám