Hlavní obsah

Moli jsou postrach domácnosti. Řešení však existují!

Foto: Iakov Filimonov; Shutterstock.com

Foto: Iakov Filimonov; Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Malí nenápadní šedí motýlci. Se šatními či moučnými moly jste patrně již někdy měli co do činění. Jako první vás asi napadne, odkud se vzali, a hlavně, jak se jich definitivně zbavíte!

Článek

Je jedno, zda se u vás zabydleli moli šatní, nebo mouční, ostatně existuje ještě víc druhů. Jisté je, že tihle drobní motýlci vám znepříjemní život a pocuchají nervy. Množí se totiž neuvěřitelně rychle, jsou mistry ve schovávání a bývá náročné je s konečnou platností vyhubit.

Možná jste je přinesli domů společně s nákupem, ovšem do bytu se stejně dobře můžou dostat oknem, digestoří nebo ventilací od sousedů. Navíc se uhnízdí téměř v čemkoli. Mají-li lesklá stříbrná křídla, jde o moly šatní, kteří řádí ve skříních a prádelníku. Jako výživu potřebují kreatin, který je obsažený hlavně v bavlně. Nejsou nijak nebezpeční, škodu napáchají hlavně jejich larvy.

Jsou-li na jejich křídlech tmavé skvrny, jsou to moli potravinoví a jejich teritoriem je spíž. Lebedí si zejména v mouce, rýži či luštěninách, housenky ale můžete najít také v čokoládě, sušenkách, sušených houbách, ve strouhance a v sušeném tropickém ovoci. Pochutnají si také na sušených dobrotách z raw kuchyně.

Moli nemají rádi rušné prostředí, větrání a světlo, naopak jim vyhovují klidné, vlhké a tmavé kouty. Nejčastěji se zabydlují ve vlněných kobercích, na dně zásuvek nebo právě v potravinách. Údajně jim hodně vadí cigaretový kouř, ale začít kvůli tomu kouřit, to není žádná výhra. Poradíme vám účinnější metody, jak mít domácnost bez těchto škůdců.

Foto: O_Lypa; Shutterstock.com

Foto: O_Lypa; Shutterstock.com

1. Udržujte čistotu a pořádek ve spíži. Pravidelně a pečlivě uklízejte regály, kde skladujete potraviny. Ty, které by mohly molům chutnat, často prohlížejte, zda nejsou napadené. Zaměřte se na zaprášená, méně dostupná místa, právě tam se můžou housenky zavíječů skrývat.

2. Nezapomeňte na šatní skříně. Čistěte je vlhkou prachovkou. Pozor na vytapetované vnitřní plochy, protože moli se obvykle usazují v záhybech. Čas od času skříně vyprázdněte a kompletně je vyčistěte. Oblečení pravidelně větrejte a to, které dlouho nenosíte, jednou začas vyperte.

3. Nevytvářejte si sklad. Pokud nemusíte, nedělejte si zbytečné zásoby, a to ani v případě, že pořídíte 10 kg mouky za výhodnou cenu. Stačí jeden mol a snadno se může stát, že všechno vyhodíte.

4. Sypké potraviny skladujte v dózách. Mouku, rýži, těstoviny, ovesné vločky nebo třeba luštěniny okamžitě po přinesení domů přesypte do skleněných nebo plastových uzavíratelných a těsnicích nádob. Do nich se zavíječi nedostanou. Původní obaly ihned vyhoďte mimo dům či byt.

Foto: Alexey Kartsev; Shutterstock.com

Foto: Alexey Kartsev; Shutterstock.com

5. Dejte na rady babiček. Moly odpuzují kousky cedrového dřeva, mařinka vonná, levandule, černý bez, pelyněk, jalovec, rozmarýn, hřebíček a chmel. Bylinky můžete uložit volně nebo v plátěném váčku do skříněk, v šatní skříni je zavěste na ramínka s oděvy. Motýlky zaženou, navíc prostor krásně provoní.

6. Likvidujte důkladně. Pokud navzdory preventivním opatřením někde najdete náznak pavučinek, nebo dokonce housenky, neváhejte s likvidací. Vajíčka a housenky zničte buď mechanicky, nebo pomocí vysavače. Nakonec prostor vystříkejte přípravkem proti lezoucímu hmyzu. Všechny napadené potraviny bez milosti vyhoďte. Pokud totiž vyhodíte jen tu část, kde jste mola objevili, s velkou pravděpodobností jsou ve zbytku nakladená vajíčka. Pokud si nejste jistí, že je třeba mouka v pořádku, můžete ji prosít, nebo ji dejte na pár minut do vyhřáté trouby na 90 °C, aby se případné zárodky zničily. Stejně funguje i mrazák.

7. S chemií opatrně. Vystříkávat plnou potravinovou skříň insekticidním sprejem není zrovna ideální. Volte spíš papírové lepicí proužky napuštěné feromony, které seženete v každé drogerii. Přitahují hmyz, který se na ně nachytá, přilepí a umře. Měl by se tím přerušit reprodukční cyklus. Bohužel se tak zbavíte jen poletujících molů, takže tohle řešení zabere, pokud problém zachytíte hned v počátcích.

Boj s moly se může zdát nerovný a nekonečný. Pokud budete vytrvalí a pečliví, vyhrajete.

Reklama

Načítám