Hlavní obsah

Vši: Jak se jich bezpečně zbavit, v jaké délce vlasů nepřežijí a musíte vyprat celou domácnost?

Foto: adriaticfoto, Shutterstock.com

Foto: adriaticfoto, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nekonečné vyčesávání, šampony, oleje, polévání alkoholem či holení hlavy. Zaručených rad, jak se zbavit vší, je spousta. A nových stále přibývá. Vši jsou tu po staletí s námi a jsou pořád stejně zákeřné. Co na ně platí?

Článek

Zavšivení, odborně pedikulóza, je parazitární onemocnění. Často se šíří v dětských kolektivech, ale nakazit se jím může každý. Rozhodně se netýká jen sociálně slabých či lidí se sníženou úrovní hygieny. Velká část rodin, které mají dítko školou povinné, s nákazou pravděpodobně přišla do styku. Dobrá zpráva je, že při dodržení všeobecných zásad odvšivování se vší můžete zbavit do 14 dnů.

Jak je poznat

Vši najdete ve vlasech pouhým pohledem, v případě pochybností se zeptejte nějakého zkušeného rodiče nebo prarodiče. Často se jako první objeví pocity svědění, které jsou způsobené bodáním parazita. Na pokožce hlavy postiženého mohou být vidět štípance či boláky, může mít rozškrábaná místa. Některé děti mohou být kvůli nákaze i neklidné či nesoustředěné. V krajním případě můžete zavšivení konzultovat s pediatrem či kožním lékařem, který ho potvrdí a poradí další postup.

Jak se zbavit vší

Základem odvšivení je kvalitní přípravek a vyčesávání. Přípravky proti vším jsou k dostání bez lékařského předpisu. Dříve byly k dostání šampony či spreje s insekticidy, tedy v podstatě jedy, které vši hubily. Vůči těm si ale vši vybudovaly rezistenci, a tak se v současné době nepoužívají.

Aktuálně se doporučují přípravky s oleji, které parazitům ucpávají dýchací cesty a udusí je. Používají se různé druhy olejů (syntetické i přírodní, například olivový, slunečnicový, tea tree atp.), nepůsobí škodlivě na pokožku hlavy a na vlasy. Proceduru zopakujte zhruba po 8–10 dnech. Smyslem opakovaného použití je likvidace vší, které by se eventuelně mohly vylíhnout z nepoškozených hnid (oleje hnidy nelikvidují).

Foto: riopatuca, Shutterstock.com

Přípravky na odstranění vší jsou volně prodejnéFoto: riopatuca, Shutterstock.com

Aplikace přípravků sama o sobě nestačí

Vši a hnidy je po umytí přípravkem vždy třeba z vlasů důsledně odstranit. Ideální jsou různé velmi husté hřebínky, tzv. všiváčky. Některé slibují doslova zázraky a řada matek přísahá, že na vši stačí pouze hřebínek a není třeba používat další přípravky. Pak ale musíte být velmi důslední. Pokud má nakažený husté vlasy, nechte v nich trochu kondicionéru, hřebínek po nich bude lépe klouzat.

Ať už použijete jakoukoliv metodu, vyčesávání se nevyhnete. Vyčesané vši a hnidy nechte padat na bílý papír nebo do umyvadla, abyste měli přehled, kolik jste jich našli, pak je zlikvidujte (nejlépe spláchnutím). Hnidy, které nebylo možné vyčesat, můžete odstranit malými nůžkami i s vlasem. Vajíčka připevněná daleko od pokožky (nad 1 cm se jedná o mrtvé či vylíhlé hnidy) nechte s vlasy odrůst.

Postup za týden opakujte

Prohlédnout celou hlavu a nezanechat v ní jedinou hnidu je opravdu úkol nad lidské síly. Veš ale po vylíhnutí žije v první fázi ve stadiu nymfy, která neklade další vajíčka. Toto stadium trvá cca 10 dní, takže i kdyby se ze zapomenuté hnidy veš vylíhla, nebude se rozmnožovat. Proto je ale potřeba postup za 8-10 dní opakovat. Pokud jste i po druhém mytí našli v hlavě dospělé vši (jsou větší než nymfy), postup opakujte zase za 8-10 dní, dokud nedosáhnete fáze, kdy nevyčešete ani jednu veš a hnidy budete nacházet jen 1 cm a více od pokožky. Zkušení rodiče vědí, že celý proces může trvat i přes měsíc.

Na trhu jsou k dostání také repelenty obsahující složky, které vši odpuzují. Jejich účinnost nebývá ale dlouhodobá, nelze tedy čekat, že vás před nákazou stoprocentně ochrání.

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Přípravek na vši je důležité vmasírovat do pokožky hlavy a nechat zhruba 10 minut působitFoto: New Africa, Shutterstock.com

Domácí rady a postupy

Někteří rodiče dávají přednost babským radám. Pokud nechcete utrácet za šampony, můžete například namazat vlasy kondicionérem a nejlépe všiváčkem vyčesávat, osvědčil se i olej, například olivový, s pár kapkami tea tre oleje či alpy. Někteří přísahají na octové zábaly. Pokud to nakažený snese, může si nechat zcela ostříhat vlasy. Na vlasech kratších než 8 milimetrů veš nepřežije.

Ne všechny domácí rady jsou ale bezpečné. Pokud jste například slyšeli, že můžete použít petrolej, jde o hazard se zdravím! Vši sice zahubí, ale vážně poleptá pokožku a případná alergická reakce na něj může ohrozit život.

Šíření vší

Vši se nepřenáší vzduchem, neumí skákat. Zůstávají ve vlasech hostitele a k přenosu potřebují přímý kontakt vlasů nemocného a zdravého člověka. Přenosu napomáhají kolektivní aktivity. Pravděpodobnější je přenos vší přes tkaniny (čepice, ručníky, ložní prádlo) než přes hladké předměty (nádobí, hřeben).

Jakmile zjistíte, že má vaše dítě vši, postupujte (i podle zákona) následovně: nahlaste to ve škole a v dalších kolektivech, kde se dítě v posledních dnech pohybovalo, nechte dítě doma, dokud nedojde k odstranění všech lezoucích vší a hnid. Zlikvidovat byste měli všechny hnidy ve vzdálenosti jeden centimetr od pokožky. O výskytu vší v kolektivu pak informuje škola rodiče ostatních dětí. Ti by měli zkontrolovat své potomky. V praxi se to samozřejmě neděje, a tak vši mezi dětmi stále kolují.

A co polštáře

Vši mají malé drápky, kterými se přichycují zejména na delší vlasy a na tkaniny. Bez hostitele ale veš dlouho nepřežije. Pokud vám veš přeleze na čepici, ložní prádlo nebo na plyšáky a nenajde dalšího hostitele, zhruba po 20 hodinách ztratí schopnost sání krve a v důsledku dehydratace umírá.

Mimo vlasy se tedy vším nedaří. Proto nemusíte prát či dezinfikovat celou domácnost. Je dobré vyprat ložní prádlo a věci, které byly v bezprostředním kontaktu s vlasy (čepice, šály, ručníky). Ale plyšáky, hračky, deky a podobně lze dát na den či dva do „karantény“ (suché chladné místo), tak se parazitů zbavíte. Čas, který ušetříte, můžete věnovat důslednému vybrání vší a hnid z vlasů a kontrole dalších členů domácnosti.

Vši

  • Jiný název - Pedikulóza
  • Popis onemocnění - Parazitární onemocnění, které se často šíří v dětských kolektivech.
  • Příznaky - Vši se dají najít ve vlasech pouhým pohledem, dále se objeví svědění hlavy, štípance, boláky či rozškrábaná místa na pokožce hlavy, neklid či horší soustředění.
  • Inkubační doba - Není.
  • Léčba - Umytí vlasů přípravkem na olejové bázi, vyčesávání vší a odstranění hnid. Proceduru je třeba zhruba po 8–10 dnech.
  • Prevence - Pravidelná kontrola vlasů, repelentní přípravky nemají dlouhou dobu účinnosti.

Odborný garant: MUDr. Ilona Hülleová, předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost ČR

Související témata:

Načítám