Hlavní obsah

Štíhlá i bez dřiny aneb Jak mít zformovanou postavu a „čistou“ hlavu?!

Foto: Shutterstock.com

Foto: Shutterstock.com

Reklama

Stresuje vás představa, že byste se měli jít zničit do posilovny nebo vypotit duši na lekci tabaty? Ovšem také víte, že vaše tělo nějaký pohyb potřebuje. Co s tím? Vsaďte na pomalé formy cvičení ze skupiny tělo & mysl. Budete překvapeni, jak dokážou být efektivní!

Článek

Zdaleka ne všechny programy, které v běžných fitcentrech nabízejí, se musejí zaměřovat na budování velkých svalů nebo na maximální spalování tuku. V posledních letech jsou stále populárnější cvičení řadící se do skupiny body & mind – v českém překladu je to „tělo a mysl“.

Štíhlejší vzhled je jen jedna z mnoha výhod

Proč jsou lekce ve stylu body & mind dnes tak oblíbené? Ačkoliv na první pohled vypadají dost jednoduše, a tedy neefektivně, skutečnost je úplně jiná. Benefity těchto cvičení dost možná pocítíte mnohem dříve, než byste vybudovali pořádné svaly některou z dynamických forem cvičení, a jejich účinky ocení začátečníci, stejně jako cvičenci na slovo vzatí.

Tréninky body & mind pomáhají posílit a zpevnit ochablé svalstvo, včetně hluboko uložených svalů v oblasti trupu, proto také zlepšují držení těla. To se často velice podceňuje, avšak dokážete-li stát zpříma a zpevněně, opticky můžete ztratit až pět kilo – především díky štíhle vypadajícímu břichu!

Lepší fyzický výkon i detox hlavy

Lekce body & mind umějí připravit pohybový aparát na vyšší výkon, a jsou proto velmi oblíbené i u zdatných sportovců. Zvyšují pohyblivost kloubů, celkovou flexibilitu a učí tělo pracovat tak, aby za minimálního úsilí dosáhlo maximálního výkonu.

V neposlední řadě je nutné zmínit výborný vliv na psychiku. Ten má samozřejmě sport obecně, avšak styl body & mind se – jak je znát i z názvu – zaměřuje na harmonizaci těla a mysli. Pomáhá lépe zvládat zátěžové situace i eliminovat případné negativní účinky běžného denního stresu, kterému se člověk někdy nevyhne.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Pravidelné cvičení pomalých lekcí body & mind zlepšuje flexibilitu i celkovou výkonnost tělaFoto: fizkes, Shutterstock.com

Cvičení ze skupiny body & mind

Ještě před pár lety nebylo v této kategorii příliš na výběr – v běžných fitcentrech měli jednu dvě lekce, někdy také žádnou. Dnes je situace úplně někde jinde. Co všechno se v tuzemsku cvičí?

Jóga

Klasická jóga, jak se na Západě říká hathajóze, je dnes dostupná v každém menším městě. Je vhodná skoro pro všechny bez ohledu na kondici či věk. Jedná se o soustavu asán (pozic) zaměřených na protažení, uvolnění kloubů a svalů, ale i na správné dýchání. Chcete si přece jen trochu máknout? Dejte přednost dynamické aštanga józe nebo posilovací power józe.

Pilates

Slavnou cvičební metodu vyvinul Joseph Hubertus Pilates počátkem 20. století. Mezi základní principy patří plynulý soustředěný pohyb vycházející ze středu těla, které je vnímáno jako centrum síly. Mezi hlavní výhody pilatesu patří posílení zádových i hýžďových svalů a hlubokých svalů středu těla, které jsou oporou páteře.

Strečink

Jedná se o způsob pomalé pohybové aktivity, jejímž cílem je jednak protažení svalů, jednak odstranění negativních účinků svalových dysbalancí. U strečinku se využívají zejména balanční, lehké silové a protahovací techniky cvičení.

Foto: Dusan Petkovic, Shutterstock.com

Příjemné protažení těla je jednou z mnoha výhod strečinkuFoto: Dusan Petkovic, Shutterstock.com

Taj-či

Kombinuje přesné pohyby těla, správné dýchání a využívání energie jin a jang. Cvičení má pozitivní vliv na zlepšení zdravotního stavu, například pomáhá snižovat vysoký tlak, redukovat stres, zlepšovat koncentraci či posilovat plíce.

Bodybalance

Pomalý program patří do konceptu Les Mills. Jedná se o nové „fitness“ pojetí jógy, pilates a taj-či a jeho cílem je rovnováha mezi svalovými skupinami – některé se posilují a jiné protahují tak, aby pohybový systém fungoval správně.

Chi-Toning

Jedná se o trošku dynamičtější formu pomalého cvičení. Využívá prvky z jógy, pilates a pěti tibeťanů. Napomáhá zvyšovat tělesnou vytrvalost, sílu, pohyblivost, flexibilitu a celkovou koncentraci.

Port de Bras

Ve francouzštině znamená „port de bras“ nesení paží neboli pohyb paží v klasickém baletu, z čehož vycházejí i základní prvky tohoto stylu. Lekce na pomezí tance a jógy přispívají k formování postavy, protažení svalů, ale i osvojení ladných pohybů.

Už jste některé z těchto cvičení zkusili?

Reklama

Načítám