Hlavní obsah

Stres ovládá náš sexuální život

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Proč zase na milování nemám náladu?Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stres je něco mezi King Kongem a hurikánem - ničí, co se dá. Bohužel i sexuální život. Jak změnit své vnímání stresu ke svému dobru a jak proměnit sex v potěšení? Dozvíte se o pár řádků níž!

Článek

Stres je velmi častou příčinou přerušení sexuálního kontaktu v partnerském svazku. Z ložnice se ozývají věty jako: „Dnes ne, padám únavou," odpovídá jeden partner druhému. „Na tohle nemám náladu." Výmluvná gesta odvrácení obličeje od polibku, nebo ucuknutí ruky nad přicházejícím pohlazením, mluví za vše. Podvědomí si sex nepřeje. Proč?

Mysl je zahlcená povinnostmi. Problémy v práci přerůstají přes hlavu, do toho dítě má problémy ve škole, není čas ani na vytření podlahy v předsíni, natož na sex - známe to všichni. Jenže jak se dostat ze začarovaného kruhu tlaku, úkolů a stresu, který nás provází den co den a který útočí na naši žádostivost a vzrušivost? Pokud ho pustíte mezi sebe, můžete se brzy se sexem rozloučit!

Sexuální nepohoda ničí

Prvním krokem ke znovuzískání spokojeného sexu je odbourání sexuální nepohody. Nejprve je třeba zmírnit tlak, který na vás vyvíjí rodina a zaměstnání, a pak zpestřit rutinu sexuálního života nenásilným způsobem. Pochopitelně tak, aby nedošlo k ještě větším nedorozuměním a prohloubení problémů. Každý se stresuje nad něčím jiným. Ať už obavy pramení ze vztahu, nebo třeba ze zdravotních problémů, je třeba jednat a neschovávat hlavu do písku. Kritika sebe sama a domněnka, že „já si všechno nějak vyřeším o samotě", sexuální život nezlepší.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Potlačovaný stres se v ložnici vždy promítne.Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Stres jako nástroj

Stres není špatný po všech stránkách, může být dokonce i užitečný. Takový ten zdravý krátkodobý nás popohání dostat se výš a dál, motivuje k výkonům, udržuje naši bdělost, dává podnět k riskování. Musí se ale dostat ven. Splnit svůj účel. Potlačovaný stres akorát ubíjí a psychicky vyčerpává. Když vás šéf několikrát za den naštve a poníží, na náladě to nepřidá. Do toho vám ujede tramvaj, dítě zase dostane pětku z matematiky, a ještě budete počastována za opakovanou nechuť k milování. Nikdo se vám pak nemůže divit, že nemáte správné rozpoložení. Stres ve vás zůstává, nedostal šanci na ventilaci, takže k tomu původnímu psychickému tlaku se přidá další - stres ze vztahu. Protože nefunguje, nedobíjí energii, a není tak pohodovým přístavem jako dřív. Na řadu přijdou hádky, protože „on vám nerozumí", a „vy jste chladná jako rampouch v Beskydech o Vánocích".

Zaměřte se na omezení stresu, v první fázi toho, který nepochází ze vztahu. Úkolem je nepodléhat bezmocnosti, ale naopak najít sílu, změnu a řešení. Pomohou vám k tomu tyto kroky:

Změna prostředí

Nemusíte se hned stěhovat na druhý konec republiky a měnit adresu trvalého bydliště, i když je pravdou, že tohle někdy pomáhá. Změny však mohou být i méně násilné, a přesto pomohou. Udělejte si čas, třeba o víkendu, vyražte do přírody, na návštěvu, chalupu. Nebo si přeorganizujte byt. Zbavte se věcí, které už nepotřebujete, zabírají vám akorát místo. Z vašeho domova bude cítit „něco nového".

Změna chování

Stres přiživují nepodstatné úkoly postavené na první příčky denního plánu čili špatná organizace času. Důležité povinnosti se dohánějí na poslední chvíli a stojí hodně psychických sil. Pořiďte si diář pro soukromí i práci, kam si zaznamenávejte, co je třeba druhý den všechno udělat. Dané úkoly si označte číslicemi podle důležitosti. Když jeden z nich nestihnete, zařaďte ho na druhý den pod číslem jedna. Váš stůl prohýbající se pod návalem práce, která náleží ostatním, souvisí i s uměním říkat „ne". To si nejdříve natrénujte, pak už vám to půjde samo.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Tak ty mě takhle přemlouváš?Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Změna vnímání stresu

Stresu se nikdy nezbavíme úplně, ale můžeme ho do jisté míry kočírovat. Uvědomte si, že vy jste ta, která má možnost volby. Život si žijete pouze sama za sebe, a také se tak můžete rozhodovat i v nepříznivém období. I během něj máte totiž na výběr, ne že ne.

Ve druhé fázi se řeší stres pocházející ze vztahu, sexu a citů. Pokud vás tíží sexuální život, zkuste ho s těmito tipy zlepšit:

Rozumně si určete, co je potřeba napravit

I jedna malá změna může být podnětem k obratu. Začněte pozvolna a popřemýšlejte, co vás doopravdy na sexu stresuje. Dejte si za úkol zjistit počet změn a postupně k nim s lehkostí přistupovat.

Buďte shovívavá k času

Výsledky se dostaví jako u hubnutí - časem. Stres se pravděpodobně po několika změnách zmírní, ale to neznamená, že máte ve snažení polevit. Ba naopak je to signál správné cesty, kterou se musí jít dál.

Nejednejte v afektu

Ve stresu se člověku zdá, že všechno je pouze černé. Touha od toho utéci nás vede k unáhleným rozhodnutím (nevěra, sexuální dobrodružství). Jestliže cítíte, že vás stresuje partner, a vy se pod tlakem vzdáváte sexu, pokuste se rozluštit, co je špatně, radí ve své knize Jak si zajistit skvělý sex po zbytek života autorky Val Sampsonová a Julia Coleová. Zahrajte si s partnerem malou hru, která zabere pouhých 15 minut. Během nich si budete povídat o svých pocitech za podmínky, že protějšek pozorně vyslechne každé vaše slovo. Prostor k vyjádření byste měli dostat oba, takže si každý užije svoji chvíli.

Pokud ani rozmluvy o problémech a snaha o jejich nápravu nepomůže ke zlepšení sexu a sexuálního života celkově, měla byste vyzkoušet techniky meditace a relaxace, popřípadě vyhledat odbornou pomoc.

Reklama

Související témata:

Načítám