Hlavní obsah

Studie nemile překvapila: Po narození miminka bývají lidé méně šťastní!

Foto: Profimedia

Miminko není vždy jen radost, ale také starosti a stresFoto: Profimedia

Reklama

Narození miminka je šťastná událost. Vyvrcholení partnerského života. Jenže většina párů prožívá po narození prvního dítka spíš pocity zklamání a nespokojenosti. Alespoň to tvrdí nedávná studie.

Článek

Nechce se tomu věřit, ale studie, kterou nedávno zveřejnil britský deník Daily Mail, tvrdí, že dvě třetiny novopečených rodičů trápí pocity nespokojenosti a ztráty životního štěstí.

Když se boduje štěstí

Průzkum byl jednoduchý. Dotazovaní rodiče měli na stupnici od jedničky do desítky obodovat míru své spokojenosti a životního štěstí v době dva roky před narozením jejich prvního dítěte. Pak stejným způsobem hodnotili období rok po příchodu miminka.

Výsledky byly překvapivé. Celých sedmdesát procent dotazovaných rodičů přiznalo, že s příchodem dítěte jim pocit štěstí poklesl. V průměru se jejich míra spokojenosti snížila o 1,3 bodu. U jedné třetiny rodičů pak byl zaznamenán pokles až o dva body.

Jen pro srovnání, podle jiné studie, která zkoumala dvacet tisíc lidí v životním období od roku 1984 až 2010, smrt partnera či ztráta zaměstnání snižuje štěstí o jeden bod, rozvod pak dokonce jen o 0,6 bodu. Tedy narození dítěte je mnohdy víc traumatizující než krach vztahu či smrt milované osoby.

Foto: Profimedia

Řada lidí se na příchod dítěte těší, ale realita je pak nemile překvapíFoto: Profimedia

Ohrožené druhy

Mezi ty, kterým dítě životní pohodu nejvíc naruší, pak patří minimálně středoškolsky vzdělaní rodiče starší třiceti let. Naopak pohlaví rodičů, tedy zda jde o otce či matku, příjmy rodiny, rodinný stav či místo narození neměly na výsledky žádný vliv.

Ačkoli v tomto průzkumu lidé nijak nespecifikovali důvody své nespokojenosti, profesor Mikko Myrskyla z London School of Economics a ředitel Max Planck Institute v Německu čerpá z jiných průzkumů, které tohle řešily. „Novopečení rodiče obecně bojují s nedostatkem spánku, nárůstem stresu ve vztahu, s pocitem ztráty svobody a kontroly nad vlastním životem. Svou roli pak samozřejmě hrají i potíže se sladěním rodinného života s tím pracovním,“ vysvětluje Mikko Myrskyla.

Co na to odborník?

I odborníci potvrzují, že se lidmi s podobným trápením opravdu ve své praxi potkávají.„Měla jsem několik klientek se stavy skleslosti či depresemi po narození miminka. Vždycky jsme se dostaly k tomu, že očekávání se nesetkala s realitou,“ říká psycholožka Anita Michajluková z Centra zvyšování psychické odolnosti.

Foto: Profimedia

Nedostatek spánku, ztráta svobody a kontroly nad vlastním životem. To je to, co řadu rodičů trápíFoto: Profimedia

Jednoduše řečeno – na miminko se těšíte, sníte o tom, jaký život vás s ním čeká, jak vše bude krásné a dokonalé, ale pak přijde realita. „Že vše je minimálně zpočátku potřeba podřídit miminku, že věci nejde najednou plánovat jako dřív, protože dítě má hlad, když se to zrovna nehodí, pokaká se, když potřebujete už vyrazit z domu a podobně. A že když k němu vstáváte už podesáté v noci, nevnímáte lásku, ale spíš pocit, že dítě je narušitelem zavedených pořádků,“ popisuje Anita Michajluková.

Taková matka je pak ve stresu, nepříjemná, nešťastná, a to se samozřejmě odrazí i na vztahu. „Partnerka je nespokojená, muž neví, jak jí pomoci, doma je proto dusná atmosféra, do které se mu nechce vracet, ona je pak víc sama a situace je ještě horší,“ říká Anita Michajluková.

Vše chce podle ní jen čas a trpělivost a ochotu změnit zavedené zvyky a způsob života. „Pak samozřejmě rodičovství přinese řadu výhod, které stojí za to. Ale pokud se s tím perete, přizpůsobit se nechcete, tak vám rodičovství uspokojivý pocit nepřinese,“ dodává Anita Michajluková.

Jak jste to měli vy? Také vám miminko převrátilo život naruby?

Reklama

Načítám