Hlavní obsah

Sůl nad zlato - i nad doktory?

Foto: flickr.com

Klima v solných jeskyních prospívá zdravíFoto: flickr.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Solné lampy, solné koupele a solné jeskyně. Vyzkoušejte sami, zda má klasická česká pohádka, připisující soli větší cenu než zlatu, pravdu.

Článek

Léčivé účinky soli znali už naši předkové. Především mořská sůl je považována odedávna za zázračný prostředek. Patnáctiminutová koupel ve slané vodě zbaví tělo únavy a příjemně osvěží, dvě deci slabého solného roztoku místo limonády pročistí celé tělo a mořská sůl smíchaná ve stejném poměru s medem sloužila našim babičkám jako účinná pleťová maska.

Léčivý doplněk

Pokud hledáte efektní a zároveň blahodárně působivý doplněk do interiéru, poříďte si solnou lampu. Lampy z krystalické soli mohou vzduch velmi účinně zlepšit. Vyrábějí totiž zápornými ionty naplněné ovzduší, do jisté míry simulující vzduch v okolí vodopádů a u moře. O účincích solných krystalů se zmiňuje také indická přírodní medicína. Podle jejích zastánců je kamenná sůl v první řadě prostředkem energetické očisty. Pročišťuje atmosféru, je-li zamořena vlastními i cizími negativními myšlenkami, vzpomínkami na bolestivé zkušenosti, které jsou nahromaděny v domech, místnostech i v nábytku v podobě negativních vibrací. Sůl tak nenásilně pomáhá odstranit negativní vibrace a v konečném důsledku upevnit zdraví.

Že na východní esoterické nauky nevěříte? Nevadí, dopřejte si „slané" osvětlení alespoň z estetických důvodů. Světlo pronikající přes krystaly zbarvené příměsí železa a manganu do červena a oranžova dodá magický nádech i zcela všednímu pokoji.

Foto: easyfindguide.com

Světlo solné lampy má magický nádechFoto: easyfindguide.com

Jako u moře

Největším šlágrem posledních let se staly solné jeskyně. Mohou vám pomoci s lupénkou, astmatem i vysokým tlakem. Umělé prostředí, které napodobuje přímořské mikroklima s jeho minerály a stopovými prvky, se stalo hitem a solné jeskyně u nás rostou jako houby po dešti.

Na zázračnou moc solných prostor na lidský organismus přišli majitelé solných dolů už dávno. Dělníci v nich trpěli výrazně méně nejrůznějšími respiračními chorobami než lidé okolo. Také léčebná moc pobytů u moře je známá už víc než stovku let a přírodní solné jeskyně pomáhají například dětem s dýchacími chorobami u nás už několik desítek let.

V umělých solných jeskyních panuje unikátní klima, vyznačující se vysokou bakteriologickou čistotou, silně nasyceným záporně ionizovaným vzduchem s vlhkostí 60-70 % a teplotou okolo 21-23 stupňů Celsia. Toto klima je podle odborníků srovnatelné s klimatem na volném moři za silné bouře.

Solná jeskyně vs. odborník

Léčebný vliv solných jeskyní opatrně připouštějí i odborníci. „Pobyt v solné jeskyni může sloužit jako doplňková léčba především v případě chorob dýchacích cest a alergií," soudí profesor Jiří Homolka z první lékařské fakulty Univerzity Karlovy, přední odborník na respirační choroby a tuberkulózu.

A navíc - hodina klidu na relaxačním lehátku v magickém prostředí solné jeskyně stojí za to i bez léčebných účinků. Zavřete oči a loňská báječná dovolená na španělském pobřeží je aspoň na chvíli zpět.

Reklama

Související témata:

Načítám