Hlavní obsah

Skvělý tip do malých bytů: Skládací nábytek!

Foto: ladenstein.at

Při zařizování malých bytů je třeba využít chytré tipyFoto: ladenstein.at

Reklama

Aktualizováno

Zařídit malý byt je těžké pro laiky i architekty. Dostat na omezený prostor kompletní zařízení pro pohodlný život si zpravidla žádá chytrý nápad nebo tip. Hodil by se vám? Koukněte se na byt, který si snadno složíte, jak právě potřebujete!

Článek

Obývák, ložnice, kuchyně, pracovna a koupelna na čtyřiceti metrech čtverečních – jste v podobné situaci a přemýšlíte, jak takový byt zařídit? Našli jsme pro vás jeden takový v zahraničí. Sklopná postel nenápadně ukrytá do velké vestavěné skříně, výklopný pracovní stůl, pojízdný stolek pod televizi a otáčecí obrazovka – díky těmto nápadům rakouské firmy Ladenstein si může majitel složit bydlení, jak právě potřebuje a jak se mu líbí. Ale i u nás je na co koukat!

Tip 1: Sklápěcí postel

Postel zavřená ve skříni bývá sice praktická, ale ne moc hezká. Je to důvod, proč ji domů nechcete a raději necháte lůžko, aby vám zbytečně zabíralo čtyři metry čtvereční, což je v tomto případě celá desetina bytu. Pak zkuste náš tip: Sklopnou postel nechte zasadit do vestavné skříně přes celou stěnu, nejlépe v bílé barvě, která vytváří dojem, že nejde o nábytek, ale obyčejnou zeď.

Foto: ladenstein.at

Lůžko ukryté ve skříni ušetří čtyři metry volného místaFoto: ladenstein.at

Řešení přináší tři výhody: lůžko ve skříni bude působit nenápadně. Získáte v malých bytech tolik potřebný úložný prostor. A do horních skříněk, které jsou nad postelí, snadno integrujete bodové osvětlení. Nemusí se vám tak po podlaze povalovat lampičky.

Do skříně můžete zavřít nejen postel, jak se přesvědčíte v článku Tři vychytávky do malého bytu.

Designéři si v tomto případě pohráli s lůžkem ještě o malinko více a ze spodní strany nechali připevnit dřevěný rám. Sklopená postel tak působí jako velké malířské plátno.

Tip 2: Za prací zavřete dveře!

Součástí vestavěné skříně s postelí je v tomto případě i pracovní kout. Stačí sklopit dvířka skříně u okna, a hned máte připravený pracovní stůl k použití. Stejně rychle vše po práci uklidíte a ani počítač nemusíte mít stále na očích. Stačí vše naskládat do polic a zavřít dveře.

Dispozice bytu tentokrát dovolily, že je stůl umístěný ideálně naproti oknu, denní světlo zde přichází zepředu. Židle pochází od jídelního stolu, kam ji lze opět uklidit, aby nepřekážela u okna.

Foto: ladenstein.at

Stůl u okna po práci zavřete, a máte uklizenoFoto: ladenstein.at

Máte tak malý byt, že vám ani tyto rady nepomohou? Začněte bydlet na stropě!.

Tip 3: Televize, na kterou vidíte z každého koutu!

Třetí originální nápad v tomto bytě se týká televize a stolku pod ní. Ten je totiž vybavený skrytými kolečky a brzdou, proto ho lze po bytě posunovat, samozřejmě v dosahu elektrické a televizní zásuvky. Když potřebujete prostor, dáte ho ke zdi. Chcete-li se dívat na televizi ať už z postele nebo protilehlé pohovky, dovezete si stolek naproti.

Na obrazovku pak vidíte třeba i tehdy, když stojíte u barového pultu v kuchyňské části. Je totiž upevněná na pohyblivém panelu, a tak není problém ji otočit o tři sta šedesát stupňů podle toho, odkud se díváte.

Foto: ladenstein.at

Pojízdný stolek doplňuje otočná televize, vidíte na ni z každého koutu bytuFoto: ladenstein.at

Tyto tři tipy dokázaly ušetřit tolik místa, že zbytek zařízení – tedy pohovka a kuchyň s ostrůvkem, na nějž navazuje jídelní stůl, mohou být standardní.

5 tipů, které si můžete koupit hned

Neznáte někoho šikovného, kdo by vám takové kousky vyrobil a do Rakouska se vám pro ně nechce? Právě pro vás jsme připravili pět tipů na multifunkční nábytek, který koupíte běžně v našich obchodech.

Postel, která snadno zmizí

Výklopnou postel s roštem z masivního dřeva a středně tvrdou matrací nyní nabízí Tchibo. Lůžko je ukryté v jednoduchém a hladkém boxu o délce 200 a výšce 170 centimetrů. Jeho horní část slouží jako polička. Otevírá se tahem za zkosenou hranu. Matrace a lůžkoviny jsou upevněny třemi pásy. Cena je 14 990 korun.

Schovaná pracovna!

Nadchl vás v „našem“ bytě hlavně stůl a také byste rádi občas zabouchli za prací dveře? Tuto možnost nabízí i sekretář Hemnes s rozměry 91 × 46 a výškou 197 centimetrů, který lze zakomponovat do nábytkové stěny ze stejné kolekce. Také pro něj platí, že po sklopení dvířek vznikne pracovní plocha. K mání je ve třech barevných provedeních – bílém laku a tmavém nebo světlém dřevě. IKEA ho prodává za 5480 korun.

Dva stolky v jednom

Je to častý problém garsoniér a malých bytů vůbec: nevejde se sem jídelní stůl, a tak ho majitelé nahrazují sklopnou deskou nebo jedí u konferenčního stolu. To bude mnohem jednodušší se stolkem Occa, jehož deska je rozdělená na tři části, jedna tvoří uzavíratelnou poličku, ze dvou vznikly malé stolky, které se dají dát do takové výšky, aby se z nich pohodlně jedlo. Stolek koupíte v showroomu BoConcept zhruba za 19 000 korun.

Jak spát v garsonce pod střechou

Rádi byste si pořídili sklápěcí postel, ale ve vašem podkrovním bytě to nejde? Pak vás nadchne sestava Plexat. Skládá se z několika skříní, které lze skládat do takové výšky, jakou šikmé stěny dovolí. Jeden z modulů v sobě skrývá výsuvné lůžko o velikosti 200 × 95 centimetrů. Na výběr máte různé barevné provedení a cena u firmy Aldo nábytek činí 26 514 korun.

Kanape, nebo postel?

Pohovka na povalování, lůžko, ale i zajímavý odkládací prostor – čelo postele doplněné pružnými pásky, za něž lze zasunout časopis, ovládač na televizi a další drobnosti – to vše dohromady tvoří lůžko My skin, které navrhl slavný designér Jiří Pelcl. Na výběr máte různé potahové látky a cena v mm interier začíná na 30 000 korunách, nyní si z nich můžete odečíst patnáctiprocentní novoroční slevu.

Zařizujete malý byt a nadchl vás některý z těchto nápadů, nebo máte své vlastní? Pak se s nimi podělte s ostatními v diskusi po článkem.

Reklama

Načítám