Hlavní obsah

Super výlet do ráje stavebnic

Foto: merkurpolice.cz

O stavebnici je stále zájemFoto: merkurpolice.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

28. díl – Co je Merkur? Jmenuje se tak jedna z planet sluneční soustavy, v římské mytologii byl Merkur bůh obchodníků, podle něhož je pojmenována řada obchodních domů a středisek… a pak také známe českou mechanickou stavebnici, která vznikla počátkem minulého století v Polici nad Metují. Ať už ji doma máte nebo ne, pojeďte se podívat, jaká kouzla se s ní dají dělat!

Článek

Historie nejznámější české hračky

Předchůdcem dnešního Merkuru byla stavebnice Inventor, kterou začal v roce 1920 v Polici nad Metují vyrábět pan Jaroslav Vancl. Kovové díly prvních stavebnic se tehdy stejně jako stavební lešení navzájem spojovaly kovovými háčky. V roce 1925 výrobce přešel na nový systém a jednotlivé díly se začaly spojovat šroubky a matičkami. Stavebnice registrovaná pod ochrannou známkou MERKUR a postupně rozšířená i o plechové vláčky a další doplňky si získala obrovskou popularitu, a ačkoliv se výroba několikrát zastavila a občas chybělo jen málo, aby stavebnice navždy skončila jen ve vzpomínkách, Merkur se nakonec téměř v nezměněné podobě zachoval dodnes.

Králem exponátů je Ocelové město

Se slavnou stavebnicí se nejlépe seznámíte v malém muzeu, které objevíte v nenápadné budově u autobusového nádraží v Polici nad Metují. V několika místnostech si prohlédnete téměř všechny stavebnice a hračky, které Merkur vyráběl a vyrábí, a to včetně kovových vláčků. Samozřejmě je tu i velké kolejiště v měřítku 1:45, informační panely, kde je přehledně a podrobně popsána historie firmy, a pro srovnání i podobné stavebnice od jiných výrobců.

V další místnosti uvidíte dílo sběratele Jiřího Mládka, obrovské ocelové město, inspirované romány Julese Verna a úžasnou technikou 19. století. Město stále roste, na jeho stavbu pan Mládek využívá desetitisíce dílů ze starých stavebnic od dárců z celé České republiky a celé dílo by mělo být dokončeno zřejmě v roce 2016. Už teď ale Ocelové město váží asi 1200 kg a dokonce jím projíždí obrněný vláček, rovněž sestavený z Merkuru.

Foto: merkurpolice.cz

Ocelové město je hold stavebnici MerkurFoto: merkurpolice.cz

Foto: Eva Obůrková

V herně si můžete sestavit svůj modelFoto: Eva Obůrková

Foto: Eva Obůrková

K Merkuru patří také vláčkyFoto: Eva Obůrková

Postavte si vlastní vynález!

V muzeu samozřejmě nechybí ani místnost se spoustou dílků, kde si děti i dospělí mohou smontovat vlastní vynález a případně jej pak vystavit jako inspiraci pro další návštěvníky; zůstane tam ovšem jen tak dlouho, dokud další všeuměl nebude potřebovat ten či onen dílek pro vlastní projekt.

Pokud se vám Merkur zalíbí, připravte si peněženku, protože si tady můžete koupit jak základní stavebnice, tak všelijaké novinky a speciality. Ostatně s nimi firma přichází na trh každý rok.

Co byste měli vědět

Muzeum stavebnice Merkur v Polici nad Metují – otevřeno je od dubna do prosince denně mimo pondělí od 9 do 17 hodin, vstupné: děti 15 Kč, dospělí 40 Kč, rodinné vstupné 90 Kč. (www.merkurpolice.cz)

Foto: Eva Obůrková

Pískovcové Broumovské stěnyFoto: Eva Obůrková

Foto: Eva Obůrková

Útvar nazvaný Čertova tchyněFoto: Eva Obůrková

Foto: Eva Obůrková

Barokní kaple HvězdaFoto: Eva Obůrková

Foto: Eva Obůrková

Pískovec vytváří tzv. skalní hřibyFoto: Eva Obůrková

Další zajímavosti v okolí

Chcete vidět Kočičí hrad? Pak se vypravte na stolovou horu Ostaš severozápadně od Police nad Metují. Jako každá lokalita s řadou skal, jeskyní a úzkých průlezů je i Ostaš opředen řadou pověstí, podle jiných jsou pojmenovány některé pískovcové skalní útvary, třeba Zbrojnoš, Výří brána, Mohyla smrti nebo Čertovo auto. Skalním městem procházejí dva značené okruhy, které s trochou opatrnosti zvládnete i s menšími dětmi. Kočičí hrad se nazývá skupina skal v závěru Dolního labyrintu, kde mohutný skalní masiv rozděluje několik úzkých štěrbin.

Broumovské stěny. Zalesněný hřbet mezi Policí nad Metují a Broumovem skrývá řadu pískovcových skalních útvarů a roklí. Pokud sem chcete jen krátce nahlédnout a vidět místo, které znalci počítají k těm nejzajímavějším, vydejte se do osady Slavný. Od parkoviště na horním konci obce vás žlutá a posléze červená značka přibližně po kilometru dovede k takzvaným skalním hřibům, zvláštně tvarovaným útvarům, které vznikly nestejnoměrným zvětráváním různých skalních vrstev. Zajdete-li ještě dál, můžete dětem ukázat Čertovu tchyni nebo Zaječí rokli.

Nejzajímavější partie Broumovských stěn zpřístupňuje síť značených turistických stezek, které vám dovolí vcelku pohodlně projít těžko přístupným terénem. Tradičním výchozím místem je Hvězda, místo s dřevěnou turistickou chatou, výletní restaurací a barokní kaplí s půdorysem ve tvaru hvězdy, která vznikla roku 1733 podle projektu K. I. Dienzenhofera. Z vyhlídkového kamenného ochozu u kaple se otvírá výhled na Broumovskou kotlinu a okolní krajinu. Parkoviště je na konci silnice, asi 300 m pod Hvězdou. (http://policko.cz)

Reklama

Související témata:

Načítám