Hlavní obsah

Super výlet k českému vodopádu

Foto: Eva Obůrková

Gotický hrad Nové HradyFoto: Eva Obůrková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

29. díl – Kdejaký kraj o sobě hovoří jako o oblasti hustých lesů s nedotčenou přírodou a křišťálově průzračnými potoky a říčkami, jenže když pak přijedete na místo, zjistíte, že je všechno jinak. V Novohradských horách, které leží v nejjižnějším cípu jižních Čech, ale tohle všechno platí, navíc neporušenou přírodu tu najdete i mimo chráněné oblasti. Takže sbalte děti a hurá na cestu!

Článek

Terčiným údolím k tvrzi Cuknštejn

Pokud vám přeje počasí, neváhejte a začněte rovnou místem, kde se dětem bude líbit nejvíc – v půvabném Terčině údolí, v přírodním parku s umělým vodopádem, řadou vzácných dřevin, starými lázněmi, švýcarskou chatou a několika romantickými stavbičkami. Údolím vede 5,5 km dlouhá naučná stezka se čtrnácti zastávkami, přístupná jak pro pěší, tak pro cyklisty. Tenhle výlet zvládnou díky nenáročnému terénu i mrňata, a navíc vás na konci cesty čeká hrad – přesněji řečeno gotická zemanská tvrz Cuknštejn, která patří k nejzachovalejším a nejzajímavějším památkám svého druhu v jižních Čechách. Cuknštejn znáte i z televize – natáčela se tu například pohádka Královský slib nebo film Ať žijí rytíři!

Starý hrad v Nových Hradech

Skvělým cílem výletů po Novohradsku jsou Nové Hrady, tedy město na severním okraji Novohradských hor s celou řadou památek. V jejich čele stojí raně gotický hrad, který původně střežil zemskou stezku do Vitorazska a víc než 300 let patřil rodu Buquoyů. Hrad jako by přitahoval už od svého založení ve 13. století nejrůznější pohromy – dobyli jej husité i odbojná panská jednota, k dovršení vší smůly pak roku 1573 uhodil do velké válcové věže na nádvoří blesk. Následky byly tragické, protože sloužila jako skladiště střelného prachu; věž začala hořet, následný výbuch ji rozmetal na kusy, zabil několik lidí a pobořil i další stavby v okolí. Nové Hrady pak dlouho zůstaly v rozvalinách a jen postupně se zvedaly z popela. Současná prohlídková trasa připomíná historii rodu Buquoyů a prohlédnout si můžete i expozici buquoyského sklářství s nejrozsáhlejší sbírkou černého hyalitového skla na světě.

Foto: Eva Obůrková

Terčino údolí je plné romantikyFoto: Eva Obůrková

Foto: Eva ObůrkováNajdete tu i umělý vodopádFoto: Eva ObůrkováVýjimkou nejsou ani stromy úctyhodného stáříPo úzkém chodníčku do bažin

Rozhodně neuděláte chybu, když si s sebou vezmete kolo; podhůřím Novohradských hor vede celá řada turistických a naučných stezek, které se vyhýbají frekventovaným komunikacím a vedou vcelku nenáročným terénem. I tady ovšem existuje místo, kde budete muset bicykly na chvíli odložit. Je jím Červené blato, jedno z nejznámějších rašelinišť jižních Čech, které nabízí zajímavý pohled na neporušenou přírodu s tvářností tundry a druhovou skladbou rostlin z období po skončení doby ledové. Jediná přístupová cesta k Červenému blatu míří od osady Jiříkovo Údolí. Zhruba čtyři kilometry dlouhá naučná stezka s devíti zastávkami vede převážně po lesních pěšinách a atraktivních dřevěných povalových chodníčcích; nechybí na ní odpočívadla, přístřešek pro případné nepříznivé počasí, terasa s výhledem na rašelinné jezírko.

Víte, že…?

Rašelina z Červeného blata se těžila hlavně pro potřeby knížecích skláren v Jiříkově Údolí, které se proslavily výrobou neprůsvitného, tvrdého a téměř nerozbitného skla, zvaného hyalit. Právě hyalitovému sklu je věnována expozice na hradě v Nových Hradech. Sklo, zvané též kamenné nebo černé, nepropouštělo světlo a vyznačovalo se vysokým leskem a mimořádnou tvrdostí. Vedle černého hyalitu se vyráběl i červený a mramorovaný; výrobky se zdobily broušením a zlacením a patřily k velmi vyhledávaným kuriozitám. Z Jiříkova Údolí se jeho výroba postupně rozšířila do mnoha skláren v Novohradských horách i na Šumavě.

Foto: Eva Obůrková

Zemanská tvrz CuknštejnFoto: Eva Obůrková

Foto: Eva ObůrkováPohled na Novohradské hory od Žárského rybníkuCo byste měli vědět

Státní hrad Nové Hrady – otevřeno je v září denně mimo pondělí od 9.30 do 16 hodin, v říjnu denně mimo pondělí od 9.30 do 15.30. Kromě hlavního prohlídkového okruhu můžete nahlédnout i do bytu panského úředníka, časově situovaného do počátku dvacátého století; ten je otevřen v září a říjnu pouze v sobotu a v neděli, prohlídka začíná ve 13.30. Vstupné: děti od 6 do 18 let 40 Kč (I. trasa), 30 Kč (byt úředníka), 55 Kč (oba okruhy), dospělí 70 Kč (I. trasa), 50 Kč (byt úředníka), 100 Kč (oba okruhy), rodinné vstupné 180 Kč (I. trasa), 130 Kč (byt úředníka), 250 Kč (oba okruhy). www.hrad-novehrady.eu.

Tvrz Cuknštejn – je přístupná po dohodě s majitelem, více informací www.cuknstejn.com.

Infocentrum Nové Hrady – otevřeno od května do září denně od 9 do 17 hodin, od října do dubna ve všední dny od 8 do 16 hodin. (Náměstí Republiky 46, 373 33 Nové Hrady; tel.: 386 362 195; www.novehrady.cz.)

Terčino údolí a Červené blato – volně přístupné lokality

Další zajímavosti v okolí

Kdo najde rytíře?Na mnoha hradech se vypráví o Bílých paních, v Nových Hradech však mají raritu, a to Modrou paní. Pokud se vám ji podaří spatřit, čeká vás nenadálé štěstí – jenže čekání může být pořádně dlouhé. Větší štěstí možná budete mít při pátrání po malé hlavičce, vytesané mezi kameny ve zdi hradního příkopu. K té se vztahuje pověst o Černém rytíři, který si kdysi na hradě vyžádal nocleh. Hradní pán ovšem zatoužil po jeho měšci, a tak hosta v noci zavraždil a jeho tělo svrhl z okna do příkopu. Hlavička ve zdi od té doby označuje místo, kde nebožák skončil.

Žofínský a Hojnovodský prales–V Novohradských horách byly v roce 1838 vyhlášeny první evropské přírodní rezervace – Hojnovodský a Žofínský prales. O jejich založení se zasloužil hrabě Jiří František August Buquoy. Učený šlechtic kdysi podnikl inspekční cestu do lesního revíru Lužnice a tamní nedotčené partie lesa jej okouzlily natolik, že zvláštním výnosem z 28. srpna 1838 založil v blízkosti osady Žofín a česko-rakouské hranice přírodní rezervace. V divoké a nespoutané přírodě Novohradských hor jsou tak dodnes chráněny partie smíšeného lesa, oplocené a veřejnosti přístupné jen zvenčí. S výběrem nejvhodnější trasy vám poradí na informačním centru v Nových Hradech.

Související témata:

Načítám