Hlavní obsah

Super výlet: Vzhůru do skal!

Foto: skaly-adrspach.cz

Starosta a StarostováFoto: skaly-adrspach.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

4. díl - Stolové hory, roztodivná skalní města a romantická údolí kolem řek Úpy a Metuje, to všechno nabízí turistický region Kladské pomezí v severovýchodních Čechách při hranici s Polskem. Nebudeme troškařit a rovnou zamíříme do nejznámějšího skalního města u nás, kde se labyrintem skalních věží a soutěsek proplétá řeka Metuje – do Adršpachu.

Článek

Skály, skály a zase skály

Skvělá pověst Adršpachu je dána tím, že se údajně jedná o největší a nejdivočejší skalní město ve střední Evropě, které fascinuje turisty a vandrovníky už od 18. století. Tehdy několikadenní požár zničil okolní bujnou vegetaci a vynikla tak krása skvostných pískovcových útvarů. Od té doby tu začaly vznikat turistické stezky a horolezci postupně dobývali jeden skalní útvar za druhým. Z 18. století pochází také většina pojmenování místních skalisek.

Lov trpaslíků

Všimněte si, že nějaké pojmenování má každý výraznější skalní útvar. Mezi nejznámější patří Starosta a Starostová, Homole cukru, Krakonošova lenoška, Džbán nebo Sloní náměstí, ale objevíte tu i Čertův most a štíhlou věž Elišku, zvanou též Mnich v kutně, Milence s kyprou nevěstou a vyzáblým ženichem. Pokud se vám zdá, že některé jméno pochopíte jen s notnou dávkou fantazie, nic vám nebrání, abyste si vymýšleli vlastní názvy. Věřte, že pro děti to může být zábavná hra na celý den – vyhlaste třeba soutěž o to, kdo objeví nejvíc zkamenělých trpaslíků, zírajících ze zkamenělých oken.

Po vodě i po souši

V samém srdci skalního města se pak skrývá vodopád a nad ním romantické jezírko, kde se můžete svézt na pramici – ostatně vtipné průpovídky převozníků patří k tomu nejlepšímu, co v Adršpachu zažijete.

Méně zdatní se pak od vodopádu mohou vrátit po stejné pohodlné trase zpátky, ti s lepší kondicí pokračují přes nejkrásnější vyhlídky Adršpašských skal dál, kolem Skalního hradu a Kaple, věnované památce místních horolezců, již zmíněného páru Starosty se Starostovou, po strmém schodišti dolů a dlouhou úzkou Myší dírou ke Krakonošovu piánu, poslednímu útvaru prohlídkového okruhu. Trasu uzavírá Skalní ozvěna a nakonec se ještě můžete svézt na loďce po hladině zatopené pískovny přímo u vchodu do skal.

Foto: skaly-adrspach.cz

Voda je zde průzračně čistáFoto: skaly-adrspach.cz

Co byste měli vědět

Skalní město je přístupné celoročně a denně od 8 do 18 hodin (dospělí 60 Kč, děti od 6 let 30 Kč, psi 10 Kč, rodinné vstupné 150 Kč, projížďky na lodičkách od května do konce října denně od 9 do 17 hodin, vstupné od 6 let 30 Kč). Vstupné se vybírá jen v hlavní turistické sezoně.

Kousek od pokladny u vstupu do skalního města a vlakové zastávky je k dispozici placené parkoviště (celoroční provoz, kolo 10 Kč, motocykl 30 Kč, auto 70 Kč, karavan 80 Kč). Informace o aktuálním stavu turistických cest získáte v Infocentru Dolní Adršpach (tel.: 491 586 012, e-mail: info@skalyadrspach.cz, www.skaly-adrspach.cz).

Další zajímavosti v okolí

Broumovské stěny – asi 10km dlouhý hřeben, plný menších skalních měst, roklin, skalních věží a hřibů.

Skalní labyrint na stolové hoře Ostaš u Police nad Metují – bizarní pískovcové útvary, věže, chodby a jeskyně. Skalami vás provede značená stezka; jedna odbočka vede k takzvané sluji Českých bratří, druhá ke skalním věžím, zvaným Kočičí hrad. Z okraje pískovcové plošiny se otvírají nádherné výhledy na Broumovské stěny, Javoří hory nebo Krkonoše.

Foto: merkurpolice.cz

Se stavebnicí Merkur si určitě vyhrajeteFoto: merkurpolice.cz

Muzeum stavebnice Merkur v Polici nad Metují – každý, kdo si rád hraje, by měl navštívit expozici, mapující historii a současnost jedné z nejlepších stavebnic u nás i ve světě. Jsou tu stavebnice, vláčky, velké kolejiště v měřítku 1:45 a muzejní herna, z Merkuru tu dokonce vzniklo obrovské ocelové město, inspirované stejnojmenným románem J. Verna. Otevřeno od dubna do října denně mimo pondělí od 9 do 12 a od 13 do 17 hodin, vstupné dospělí 40 Kč, děti 15 Kč, rodinné vstupné pro dva dospělé a dvě děti 90 Kč, www.merkurpolice.cz.

Československé opevnění z let 1935 až 1938 – linie vojenských pevností a bunkrů, která se táhne přes hřebeny Jestřebích a Orlických hor, patřila v době svého vzniku mezi nejdokonalejší pevnostní systémy v Evropě. Nejblíž to budete mít k tvrzi Dobrošov u Náchoda. Otevřeno od dubna do října denně mimo pondělí od 10 do 12 a od 13.30 do května do září do 18 hodin, vstupné dospělí 60 Kč, děti 30 Kč, www.pevnost-dobrosov.kvalitne.cz.

Náchodský zámek – že je vršku kulatého, je všeobecně známo, ale méně už se ví, že ve zdejším medvědáriu v zámeckém příkopu žijí medvědi Dáša a Ludvík. Zajděte se na ně s dětmi podívat! Otevřeno květen až září denně mimo pondělí, v dubnu a říjnu o víkendech, ceny dle prohlídkové trasy, exteriéry zdarma, www.zameknachod.cz. Další tipy: www.kladskepomezi.cz.

Reklama

Související témata:

Načítám