Hlavní obsah

Super výlet: Za strašidly na zámek!

Foto: Eva Obůrková

Strašidelný zámek DraXmoorFoto: Eva Obůrková

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

11. díl – Chcete se bát a zažít opravdové dobrodružství? Tak pojeďte na Vysočinu! Nad centrem menšího městečka se tyčí zlověstně vyhlížející stavba. Budova z 13. století sice původně sloužila jako pivovar a sýpka, dnes je ale plná strašidel! Už víte, o čem je řeč? Pár kilometrů od Bystřice nad Pernštejnem leží Dolní Rožínka a přímo v jejím centru zámek...

Článek

...DraXmoor! Poznáte ho na první pohled, vypadal strašidelně dávno předtím, než se před pár lety změnil v turistickou atrakci a než se v něm usadily rozmanité příšery. Zlověstně vyhlížející budova má opravdu leccos za sebou. Zčernalé stropy v přízemí vám prozradí, že tu kdysi řádil požár, autentická je i křivolaká prasklina, dobře viditelná zvenku.

Už při letmé obhlídce vám bude zřejmé, že jste tu správně – zatímco z průčelí příchozím kyne ohavná ježibaba, za budovou se jednooký obr chystá pozřít náhodného kolemjdoucího. Bojíte se? Předčasně, to pravé strašení čeká až uvnitř.

Pohled pod pokličku čarodějnické kuchyně

Všechno začíná v promítacím sálu pod dohledem obří ježibaby, kde vás krátký 3D film naladí na strašidelnou notu, a pak už vás čeká prohlídka zámku. Je otázka, zda má smysl prozrazovat některé fígle, protože právě ty dávají strašidelnému zámku smysl. Na druhé straně ale rodiče bázlivějších dětí alespoň budou vědět, co je čeká, a mohou se rozhodnout, zda se sem vůbec vypravit. Vězte tedy, že ztemnělé interiéry jsou prošpikovány potvorami, které blikají, vydávají podivné skřeky a pohybují se; na hřbitově se odsunuje víko hrobky, kostlivec si sedá v rakvi, na schodišti se po vás sápou pařáty a čarodějnice míchají své lektvary. Okamžik, který starší děti označují slovy hustý, super a cool, zatímco menší se pak bojí každého stínu, přijde nečekaně – hrobové ticho znenadání rozčísne zvuk motorové pily a z přítmí se na vás vyřítí maskovaný přízrak, který pilou čile mává kolem vás.

Každé strašení ale jednou skončí, a tak nakonec přes expozici se spoustou roztodivných předmětů a kolem draka s mohutnými křídly vyjdete na nádvoří. Tady najdete prodejnu stylových suvenýrů, občerstvení a dětské hřiště s několika příšerkami, chaloupkou na kuří nožce, skákacím hradem a dalšími atrakcemi. Za vidění stojí i tajemné sklepení nebo strašidelný výtah, ale nemá smysl prozrazovat všechno – pokud se sem vypravíte, aspoň nebudete ochuzeni o všechna překvapení. Navíc nic tak hnusného jako zakuklený dřevorubec tam na vás už nevybafne.

Foto: western.cz

Bát se tady budete na každém krokuFoto: western.cz

Je DraXmoor opravdu super?

Názory se různí, a tak zatímco jedni si tohle místo nemohou vynachválit a s nadšením pokračují v cestě do nedalekého westernového městečka Šiklův mlýn, jiní tvrdí, že za tak vysoké vstupné by člověk očekával mnohem víc. Jisté je jedno: komerční zábava je v DraXmooru znát na každém kroku.

Pokud takové povyražení není podle vašeho gusta a do Dolní Rožínky pojedete hlavně kvůli dětem, poradím vám, jak si spravit náladu. Kromě strašidelného DraXmooru totiž v Dolní Rožínce najdete i „normální“ zámek, klasicistní budovu s barokní cibulovou vížkou. Ten sice není veřejnosti přístupný, ale v jeho okolí založil koncem 18. století tehdejší majitel panství, hrabě Jan Nepomuk Mitrovský, anglický park; ten prý ve své době patřil k nejkrásnějším na Moravě. V okolí nechal hrabě vybudovat několik staveb, ke kterým se od parku hvězdicovitě rozbíhaly cesty se stromořadími. Dodnes se zachovaly pouze některé z nich, například lesopark Templ, obnovený v roce 1993. Tiché místo přímo vybízí k odpočinku, navíc tu najdete několik pěkných staveb, například egyptský obelisk nebo klasicistní kapli s hrobkou zakladatele, pohodlné cesty i lavičky. A věřte, přestože Templ leží jen pár stovek metrů od DraXmooru, většinou tady nepotkáte ani živáčka. Sem zkrátka už komerční pařátky nedosáhly.

Co byste měli vědět

Zámek DraXmoor je otevřen v květnu a červnu o víkendech od 9.30 do 18 hodin, od 26. června do 29. srpna denně od 9.30 do 18 hodin. Během letních prázdnin tu každý pátek a sobotu mají „prodlouženou“, zavírá se až ve 21 hodin a ve 21.30 se koná světelná show. Od 30. srpna do 10. října je otevřeno o víkendech od 9.30 do 16 hodin. (Vstupné: dospělí 150 Kč, děti (4–12 let) 90 Kč, rodinné vstupné (2 dospělí + 2 děti do 12 let) 380 Kč; www.western.cz).

Foto: western.cz

Ve westernovém městečku je spousta akcíFoto: western.cz

Další zajímavosti v okolí

Westernové městečko Šiklův mlýn – v údolí říčky Bobrůvky nedaleko Zvole nad Pernštejnem stojí starý mlýn a kolem se rozprostírá westernové městečko. Budete si tady připadat jako v Americe na konci 19. století, a to přímo na Divokém západě. Objeví se před vámi scenérie jako vystřižená ze starého dobrého westernu se saloony, kavárnami a hernami, nechybí městské lázně, kostelík se hřbitovem, úřad šerifa i s vězením a dokonce i vláček Union Pacific s nádražím, vše postavené podle původních vzorů. Areál je otevřen v červenci a srpnu denně mimo pondělí, víkendové programy tu probíhají od poloviny května do konce září. (www.western.cz)

Mlýnek z Víru a Horácké muzeum v Novém Městě na Moravě – mlýnek z Víru je nejatraktivnějším exponátem Horáckého muzea, které sídlí na náměstí v budově renesanční radnice. Jedná se o pohyblivý soubor dřevěných figurek s pracovními a žertovnými výjevy, poháněný vodním kolem. Pochází z obce Vír a je umístěný na dvoře muzea; zatímco muzeum je otevřeno celoročně, mlýnek je v provozu od května do září.

V interiérech najdete kromě tradičního železářství, sklářství a mineralogických sbírek rovněž repliku stolařské dílny s výrobou lyží a na ni navazující expozici vývoje lyžování od jeho počátků na konci 19. století do současnosti, kdy se Nové Město na Moravě proslavilo opakovaným pořádáním závodů v běhu na lyžích. Dětem k hraní slouží také stálá expozice školní třídy z první republiky. (http://hm.nmnm.cz)

Tak na co ještě čekáte?

Reklama

Související témata:

Načítám