Hlavní obsah

Super výlet: S dětmi za hračkami!

Foto: archiv Muzea hraček

Zámek v Benátkách nad JizerouFoto: archiv Muzea hraček

Reklama

9. díl – Benátky nad Jizerou, město, které míjíte, když jedete z Prahy do Mladé Boleslavi. Možná víte, že poblíž se nachází zřícenina hradu Dražice a že tu mají pěkný zámek, ale víc se v té rychlosti asi nedozvíte. Přitom žádné město ve středních Čechách nemá tak šikovně vymyšlená dvě muzea, jedno z nich plné báječných dětských hraček. Takže hurá do Benátek!

Článek

Do muzea hraček…

Přesněji řečeno hurá na zámek, protože právě tam obě muzea sídlí. Hned v přízemí objevíte soukromé muzeum hraček pana Fialy – a ne jen tak ledajaké, protože si tady můžete prohlédnout jednu z největších sbírek historických hraček v České republice. Většinou jde o předměty vyrobené v letech 1860 až 1945, které do Benátek přicestovaly ze všech koutů Evropy i světa.

Uvidíte tu například panenky všech velikostí i druhů, dřevěná i plechová auta, vláčky, koňská spřežení, parní stoje i hračky na klíček. Technickou raritou není jen kolekce asi čtyřiceti dětských šicích strojků, ale také 1,5 m vysoké točící se ruské kolo. Specialitou benáteckého muzea jsou však především pokojíčky a několikapatrové domečky pro panenky, vybavené do nejmenších podrobností. Co byste řekli třeba miniaturnímu nábytku pro panenky, který pochází až z dalekého Ceylonu či Japonska? Anebo honosnému zrcadlovému salonu, s nímž si hrávaly děti z hraběcí rodiny Thun-Hohensteinů a Kinských, jimž kdysi zámek v Benátkách nad Jizerou patřil? Nezapomněli tu ani na kluky, které určitě okouzlí kolejiště s modelovými vláčky.

Foto: archiv Muzea hraček

Okouzlí vás například miniaturní koloniálFoto: archiv Muzea hraček

…a za dobrodružstvím do vyššího patra

V druhém patře zámku sídlí Muzeum Benátky. Čeká na vás například část věnovaná přírodě Benátecka se spoustou vycpanin, expozice pravěké a středověké astronomie, galerie a několik sálů, věnovaných významným osobnostem, které na benáteckém zámku pobývaly anebo jej vlastnily.

Výjimečnost muzea ovšem spočívá v tom, že prohlídku můžete prošpikovat řadou interaktivních her. Na co se můžete těšit? Tak například pod dohledem pánů z Dražic si můžete vymalovat vlastní erb, postavit zříceninu nebo původní podobu hradu Dražice anebo si vyzkoušet brnění středověkého válečníka. V části, které vládne slavný dánský astronom Tycho Brahe, si mimo jiné vyzkoušíte práci se sextantem a najdete tu i takzvaný „benátecký poledník“, který přímo v této místnosti Tycho Brahe vyměřil a který byl nalezen při opravě zámku. Společně s Valdštejnovým generálem Janem z Werthu si vyzkoušíte, jak se trestali vojáci a jak se okovávali koně, oblečete se jako mušketýři nebo jejich dámy a nakonec si třeba zahrajte karty nebo vrchcáby.

Foto: benatky.cz

Hrad Dražice dnes připomíná zřícenina věžeFoto: benatky.cz

Staňte se Keltem!

V další části zajásají milovníci keltské kultury. V interiéru typického keltského domu a dalších prostorách si prohlédnete archeologické nálezy a další zajímavosti z dob, kdy na území Čech pobývali Keltové. I tady na vás samozřejmě čekají různé dobové kejkle – vyzkoušíte si třeba tradiční oděvy Keltů, sekání keltskou sekerou, mletí obilí na kamenném mlýnku nebo tkaní látky na rámu.

A pozor, tohle je jen malá ukázka toho, co všechno můžete na benáteckém zámku zažít. Za pěkného počasí nezapomeňte ani na zámecký park, kde se dětem budou líbit hlavně kamenní trpaslíci. Informace pro dospělé: překvapivě nejde o skřítky, ale karikatury panského úřednictva a služebnictva. Plastiky kdysi stávaly na zdi, obklopující celý zámecký areál, dnes kolem zámeckého nádvoří můžete vidět posledních šest kousků. Trpaslíci pocházejí zřejmě z dílny barokního sochaře Matyáše Bernarda Brauna a v minulosti se dost nacestovali; z Benátek byli odvezeni do zámecké zahrady v Lysé nad Labem a dnes byste je až na zmíněných šest posledních exemplářů našli v zahradě a kolem zámku v Novém Městě nad Metují. Tohle ale dětem říkat nemusíte – zkrátka se vydejte na výlet plný hraček, her a trpaslíků do Benátek.

Co byste měli vědět

Muzeum hraček pana Jiřího Fialy má otevřeno od dubna do října denně mimo pondělí, v listopadu o víkendech od 9 do 12 hodin a od 13 do 16.30. Vstupné: dospělí 50 Kč, děti 40 Kč, předškolní děti zdarma. Více informací (http://muzeumhracek.webpark.cz/).

Muzeum Benátky má otevřeno od května do října denně mimo pondělí od 9 do 12 a od 13 do 16 hodin, vstupné: dospělí 20 Kč, děti 10 Kč. Více informací (www.benatky.cz/muzeum/).

Informační středisko – Zámek 50, 294 71 Benátky nad Jizerou; Tel.: 326 316 102, e-mail: infocentrum@benatky.cz; www.is.benatky.cz;  www.infocentrum.benatky.cz.

Reklama

Související témata:

Načítám