Hlavní obsah

Super výlet za pohádkou a koupáním

Foto: nature.hyperlink.cz

Jarcovská kula je opředená pověstmiFoto: nature.hyperlink.cz

Reklama

22. díl – O to, kde se odehrál známý příběh o Káče, která málem utancovala čerta k smrti, se přetahuje několik oblastí České republiky. Něco podobného se kdysi možná stalo i v Jarcové, obci na úbočí nejvýchodnějšího výběžku Hostýnských vrchů – až na to, že tady to s Káčou nedopadlo dobře. Ale nejen v blízkém Valašském Meziříčí se toho děje dost a dost. Pojeďte s námi i vy!

Článek

Čert z Jarcové

Nad obcí na hřebeni stojí osamělá 8 m vysoká pískovcová skála válcovitého tvaru, nazývaná Jarcovská kula. Podle pověsti v Jarcové kdysi žila dívka, která z furiantství vyzvala „samého čerta“ k tanci. Čert se dostavil v poněkud obehrané podobě švarného mysliveckého mládence, ale dívčina matka vytušila dobrou partii. Aby se nápadník vůbec mohl ucházet o tancechtivou dceru, měl během jediné noci na vrcholku kopce postavit mlýn a ještě změnit koryto Bečvy, aby tahle čertovina vůbec fungovala. Pekelník si plivl do pracek a začal stěhovat kameny, jenže nakonec ho překvapilo kohoutí zakokrhání. Čert poslední kámen upustil, zasypal tak statek s matkou i dcerou, a u Jarcové na něj dodnes mají památku – Jarcovskou kuli, zvanou v místním nářečí „guľa“. Byť o té skále koluje víc pověstí, hlavní roli v nich pokaždé hraje ďábel – a čert z Jarcové je dokonce tak slavný, že ho můžete vidět i v muzeu strašidel v nedalekém Valašském Meziříčí.

Strašidla z Domečku

Nečekejte nic ohromujícího se spoustou zvukových a světelných efektů, strašidelná expozice ve Středisku volného času Domeček ve Valašském Meziříčí připomíná muzea strašidel, která znáte z řady českých a moravských hradů a zámků. V jednom podstatném detailu se ovšem liší – její tvůrci se pokusili zmapovat nadpřirozený zeměpis Valašska. Vedle čerta z Jarcové tu spaříte například karlovického draka s rozpětím křídel téměř 6 metrů – draka hodného a tichého, který prý dlouhá léta žil v karlovickém jezeře, skoro nevylézal z vody, a většina lidí tak vůbec nevěděla, že jim bydlí kousek za chalupou. O kousek dál sedí vodník ze zuberských mokřin, najít tu můžete i slavný Čertův mlýn z Radhoště, hada hospodáříčka, světlonoše nebo víly húkalky, podle nichž se prý jmenuje hrad Hukvaldy. U každého strašidla navíc najdete jeho stručný popis včetně pověsti, která se k němu vztahuje.

Foto: Eva Obůrková

Valašská strašidla mají osobitý charakterFoto: Eva Obůrková

Za Broučky a do bazénu aneb kam dál ve Valašském Meziříčí?

Líbí se vašim dětem knížka Broučci od Jana Karafiáta? Pak se vydejte na putování po naučné stezce Jana Karafiáta; začíná na nádraží ČD ve Valašském Meziříčí a vede přes park Botanika, vrch Štěpánov a dále přes Podhájí na Velkou Lhotu, kde Jan Karafiát působil dvacet let jako evangelický kněz, až k přehradě Bystřička. Seznámí vás s přírodou a historií okolí Valašského Meziříčí, ale na každém panelu vám také postavičky z Karafiátových Broučků budou klást všetečné otázky.

Pokud dáte přednost vodním radovánkám, vydejte se na letní koupaliště se skluzavkou anebo do krytého aquaparku ve Valašském Meziříčí. Najdete tu rekreační bazén s proudovým kanálem, 92 m dlouhým toboganem, perličkovými lůžky, masážními lavicemi, pavoučí sítí a dalšími atrakcemi. Nabídku doplňuje houpací bazének, vířivka s masážními tryskami a 0,3 m hluboký dětský bazének se skluzavkou a zvířátky, kondičním plavcům je k dispozici klasický 25 m dlouhý plavecký bazén.

Co byste měli vědět

Muzeum valašských strašidel ve Valašském Meziříčí je otevřeno celoročně od pondělí do pátku od 9 do 11 hodin a od 13 do 16 hodin. Vstupné: děti 10 Kč, dospělí 20 Kč. (www.domecekvalmez.cz)

Koupaliště ve Valašském Meziříčí je otevřeno v letních měsících podle počasí, podrobné informace o vstupném i provozu najdete na www.koupalistevm.cz

Krytý bazén s aquaparkem ve Valašském Meziříčí je otevřen celý rok, podrobné informace o vstupném i provozu najdete na www.bazenvm.cz

Další zajímavosti v okolí

Moravská gobelínová manufaktura ve Valašském Meziříčí– Víte, kde vznikla opona Národního divadla v Praze? Na Valašsku, v tamní gobelínové dílně, založené roku 1898. Už přes sto let se tady zabývají odborným restaurováním historických tapiserií a ručním tkaním nových gobelínů podle moderních výtvarných předloh. Při exkurzích si prohlédnete například tkalcovské vybavení z přelomu 19. a 20. století, kobercovou a gobelínovou dílnu, nahlédnete i do restaurátorské dílny a do galerie. (www.gobelin.cz)

Reklama

Související témata:

Načítám