Hlavní obsah

Super výlet za sopkami a dinosaury

Foto: Eva Obůrková

V muzeu uvidíte modely prehistorických ještěrůFoto: Eva Obůrková

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

14. díl – Zatímco probuzená islandská sopka nedávno značně potrápila celou Evropu, jiná, ryze česká, vám může udělat velkou radost! Nabízí i dinosaury v životní velikosti, motýly, dobrodružnou naučnou stezku s bublajícími prameny minerální vody, obrovský aquapark... V sopečné rezervaci vybuchne celá vaše rodina. Zábavou!

Článek

Známé DinoParky nejsou jen ve Vyškově, Ostravě a Plzni. Vypravte se nejen za dinosaury do zvláštního kraje poblíž osady Nový Drahov, který připomíná pravěkou třetihorní krajinu. Každý z rodiny si najde to své!

Přírodní rezervace Soos

Na rozlehlém rašeliništi byla v roce 1964 vyhlášena rezervace, která je přístupná díky 1,2 km dlouhé naučné stezce. Trasa vede přímo nad slatěmi po klikatých dřevěných chodníčcích, z nichž uvidíte řady vyvěrajících minerálních pramenů (dva z nich můžete ochutnat) a také zvláštní krátery. Z některých, označovaných jako mofety, se sykotem uniká kysličník uhličitý, jiné tvoří nepravé bahenní sopky, ve kterých bublá voda a bahno. V rašeliništi Soos rostou mokřadní a slanomilné rostliny a žije tu řada chráněných živočichů; možná budete mít štěstí a některé spatříte na vlastní oči.

Muzeum, geopark a modely pravěkých ještěrů

Vstupenka platí nejen pro naučnou stezku, ale také do ostatních expozic areálu. Najdete tady například geopark, muzeum s expozicí Příroda Chebska a Příroda Soosu, Ptačí svět Chebska, pavilon s expozicí Dějiny Země, paleontologie a velkoplošnými reprodukcemi obrazů Zdeňka Buriana a také modely prehistorických ještěrů v životní velikosti. V těsné blízkosti je rovněž stanice pro záchranu živočichů a obora s daňky.

Tip pro milovníky motýlů

Máte rádi motýly? Pak musíte vidět motýlí farmu v nedalekých Žírovicích; od Soosu se sem dostanete pohodlně i pěšky, jsou to necelé dva kilometry. V tropickém skleníku tu volně poletuje řada motýlů ze všech koutů světa, kteří by se ve volné přírodě nikdy nesetkali, k vidění je i rozsáhlá sbírka exotických preparovaných motýlů. Přímo na místě si také můžete koupit základ vlastní sbírky anebo třeba jen jediný exemplář na památku nebo pro radost.

Foto: frantiskovylazne.cz

Františkovy Lázně jsou velmi příjemné městoFoto: frantiskovylazne.cz

Za Františkem do Františkových Lázní

Socha malého čůrajícího chlapečka zvaného František proslavila Františkovy Lázně v celém světě. Lázně oficiálně založil císař František I. 27. dubna 1793, ovšem k rekreaci sloužily místní prameny už dávno předtím – takzvané nosičky vody nosily do Chebu místní kyselku jako stolní vodu.

Dnes ve Františkových Lázních najdete všechno, co patří ke každým správným lázním – rozlehlý park, spousty kaváren a cukráren, prodejny lázeňských oplatek i vyhlídkový vláček.

Aquapark, Amerika a rozhlednička Salingburg

S dětmi se ve Františkových Lázních můžete vypravit třeba do aquaparku Aquaforum, který byl otevřen v létě 2005 uprostřed lázeňského parku. Komplex ve stylu římských lázní s otevřenou i krytou částí zahrnuje čtyři vnitřní a tří venkovní bazény s tobogánem a vodními skluzavkami, dětské bazénky a brouzdaliště, vířivky, masážní proudy, vodní jeskyně a další atrakce, k dispozici je rovněž fitness & wellness centrum a snack bar.

Pokud dáváte přednost přírodnímu koupání, pak se na kraji města v lesoparku nachází chovný rybník. Okolo něj pak vede síť udržovaných lesních cest a odpočívadel. Místu se říká Amerika; na břehu je pláž, půjčovna loděk, výletní restaurace vystavěná ve stylu chebských hrázděných domů a malá zoo. Zajíždí sem lázeňský vláček.

Pěkným cílem může být i zvláštní rozhledna na jižním konci Františkových Lázní, která vypadá jako malý romantický středověký hrádek s věží. Vznikla v roce 1906; radním z Františkových Lázní tehdy přišlo líto, že nemají žádnou opravdovou historickou památku, a tak si ji postavili sami. Vyhlídce se říká Salingburg podle nedalekého pramene Saling. Dnes už kvůli vzrostlým stromům žádný rozhled nečekejte, ale procházka je to pěkná.

Víte, že…?

Rezervace Soos představuje unikátní území s takzvaným křemelinovým štítem ze schránek jezerních řas rozsivek. Rozsivková zemina se tu dřív těžila a využívala například jako lešticí prášek, k výrobě skla, kameniny, velmi lehkých cihel a do zubních past. V roce 1867 přidal Alfred Nobel k jednomu váhovému dílu rozsivkové zeminy tři díly nitroglycerinu – a vynalezl dynamit.

Foto: rozhlednyunas.cz

Rozhledna Salingburg vypadá majestátněFoto: rozhlednyunas.cz

Co byste měli vědět

Přírodní rezervace Soos (naučná stezka, geopark a muzejní pavilony) má otevřeno od 15. 3. do 14. 11. denně, a to v květnu a v červnu od 9 do 18 hodin, v červenci a srpnu od 9 do 18.30, v září od 9 do 17.30, v říjnu od 9 do 16.30 a v listopadu od 10 do 16.30. (Vstupné: dospělí 60 Kč, děti 30 Kč; http://web.telecom.cz/muzeum_fl/soosCZ.htm).

Motýlí dům je otevřen v dubnu, květnu a září od úterý do pátku od 13 do 17 hodin, o víkendech od 10 do 17 hodin; v červnu, červenci a srpnu od úterý do neděle od 10 do 17 hodin. (Vstupné dospělí 40 Kč, děti 20 Kč, www.motylidum.cz).

Informace o městě Františkovy Lázně (www.frantiskovylazne.cz, www.frantiskolazensko.cz)

Aquapark Aquaforum je otevřen celoročně, cena vstupného se odvíjí od délky pobytu. (www.aquaforum.info).

Další zajímavosti v okolí

Skalná a hrad Vildštejn – Původně románský hrad Vildštejn, stojící uprostřed města Skalná, pochází z doby okolo roku 1200 a je jedním z nejstarších kamenných hradů u nás. V osmdesátých letech minulého století byla zahájena rozsáhlá rekonstrukce. Muzeum a galerie hradu jsou přístupné bez vstupného, jinak je hrad využíván jako rekreační objekt. Konají se zde rytířské hostiny, v kapli je možné uspořádat civilní i církevní svatební obřad, je zde i malá zoologická zahrada. (www.vildstejn.cz)

Sopky Komorní a Železná hůrka – Komorní hůrka, nevysoký vrch mezi Chebem a Františkovými Lázněmi, je naše nejmladší sopka. Kráterovitý útvar, který zde najdete, ovšem není původní kráter, ale lom. Druhá sopka zvaná Železná hůrka leží u státní hranice asi 8 kilometrů jižně od Jesenické přehrady. Vede k ní žlutě značená odbočka od hlavní červené turistické značky podél hranice.

Reklama

Související témata:

Načítám