Hlavní obsah

Superčlověk: Nová reality show přichází

Foto: Alena Hrbková

Kdo se stane prvním Superčlověkem?Foto: Alena Hrbková

Reklama

Vzpomínáte na chvíle, kdy jste s napětím seděla připoutána k televizní obrazovce a čekala, kdo se stane prvním VyVoleným? Televizním reality show už ale dávno odzvonilo. Tento moderní žánr se totiž přesouvá na divadelní jeviště! Kdo bude tím prvním českým Superčlověkem? Rozhodnete o tom vy!

Článek

Divadlo Rokoko se rozhodlo realizovat v Čechách zatím nevídaný projekt. Nově na svá prkna uvedlo divadelní hru Jiřího Janků a Petra Svojtky, která paroduje a zesměšňuje divácky oblíbené reality show. Budete se smát, dojímat se, tleskat, ale také se budete nudit a pochybovat o věrohodnosti. Avšak nápad je to skvělý a novátorství musíme cenit!

Přiznám se, od Superčlověka jsem očekávala hodně. Zajímalo mě, jak jako divačka v hledišti budu moci ovlivňovat chod představení. Samozřejmě mě hned napadlo, že by to mohlo být něco ve stylu Kinoautomatu nebo hereckých soubojů, které se odehrávají přímo na jevišti. A hle, u vchodu mi uvaděčka dala dálkové ovládání. Fajn - takže hlas diváků, hlas boží?

Jak celá show probíhá?

Představení začíná ve velkém stylu. Elegantní moderátor, světová znělka pořadu a nástup osmi kandidátů na Superčlověka. Kdo se uchází o padesát milionů korun? Na jednotlivé soutěžící se můžete podívat ve fotogalerii!

Moderátor postupně prověří soutěžící v několika disciplínách. Bude zkoumat, jací jsou tanečníci, jak jsou kreativní a nakolik dokážou diváky zaujmout. Odhaluje jejich schopnost odolávat pomluvám a nátlaku a v neposlední řadě bude soutěž sondou i do jejich svědomí. Na konci každého kola se rozsvítí světla v sále, vy namíříte na plátno na jevišti a budete tak hlasovat pro soutěžícího, který vás v příslušném kole nejvíce zaujal. Nebyla by to ale správná reality show, kdyby nepřinášela nespočet zvratů a absurdních překvapení!

Foto: Alena Hrbková

Obstojí soutěžící v náročných disciplínách?Foto: Alena Hrbková

Televize v divadle?

Je vidět, že se herci s přidělenými rolemi prali se střídavým úspěchem. Zdá se, že pro kohokoli z nich by nebyl problém zahrát charakterní dramatickou roli. Ovšem do profilu „obyčejná holka" nebo „věrohodná mamina" se ne a ne trefit. První polovina představení byla sice pomalejší, zato ta druhá byla opravdovou dějovou smrští. Konečně může divák nahlédnout to psychiky a pravých životů soutěžících. Bohužel, čím déle jsem seděla a žmoulala hlasovací zařízení v rukou, tím silnější jsem měla pocit, že o moji aktivitu nikdo nestojí a že stejně nemám šanci chod představení jakkoli zvrátit.

Musím ale přiznat, že jsem se u tohoto „divadelního představení pro televizní diváky" královsky bavila. Bohužel, herci pro mě byli stále herci a ne soutěžícími bijícími se o padesát mega. Divadelní reality show? Proč ne! Ale příště bych očekávala více té soutěživosti a šokující přehnané reality...

Janků, R.; Svojtka, P.: Superčlověk - premiéra 11. 4. 2009 Divadlo Rokoko Hrají: Vasil Fridrich, Jitka Smutná, Jan Szymik a další Délka: 180 minut Nejbližší představení: sobota 18. dubna od 17.00 hod.

Reklama

Související témata:

Načítám