Hlavní obsah

Ideální šaty pro vaši postavu? Nejde o konfekční velikost, ale o proporce

Foto: Sun Shock, Shutterstock.com

Foto: Sun Shock, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při výběru šatů je údaj na cedulce druhotný. Nejde ani tak o konfekční velikost, jako o střih a typ postavy. Spadáte do kategorie jablka, hrušky nebo jste předpisový obrácený trojúhelník? Podívejte se, jaké modely jsou pro vaše proporce ideální.

Článek

Vědět, jaké střihy vám sluší, je základ, bez kterého budete v módě stále tápat. Pokud si nejste jisté, po kterých typech šatů sáhnout, nechte se trochu nasměrovat. Na rozdíl od vesměs intuitivního výběru barev se volba střihu řídí poměrně jednoduchou otázkou proporcí a symetrie.

Stručně řečeno: pokud vaše postava nepřipomíná učebnicové přesýpací hodiny, bude se vám hodit někde ubrat a jinde přidat. A než se pustíte do čtení a prohlížení šatů z nových kolekcí, ověřte si, že se opravdu znáte, a otestujte se: Jak zjistit typ postavy?

Foto: bus109, Shutterstock.com

Jablko, hruška, obrácený trojúhelník, obdélník a přesýpací hodiny. Víte, která postava se týká vás?Foto: bus109, Shutterstock.com

1. Přesýpací hodiny

Symetrická postava s úzkým pasem je považována za ideál, ke kterému se snaží většina žen přiblížit pomocí oblečení. S vyrovnanými proporcemi se vám bude oblékat nejsnadněji a je přitom vedlejší, že nemáte oněch pověstných 90–60–90. Při výběru šatů se nejspíš nezapotíte – slušet vám bude množství střihů a díky bezproblémovému středu těla si můžete dovolit i přiléhavé varianty. Soustřeďte se na kousky, které kopírují vaše skvěle rozvržené křivky, a když už chcete jít do volnějšího stylu, přidejte alespoň pásek. Váš pas by byl hřích zazdít.

Foto: Archiv firem

Zleva: Kontatto, 2827 Kč, prodává Modivo. H&M, 899 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Zara, 1199 Kč. Massimo Dutti, 3295 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Mango, 899 Kč. Next, 1170 KčFoto: Archiv firem

2. Hruška

Pro hrušku je charakteristická postava s plnější spodní polovinou těla. Její majitelky mívají silnější boky a stehna, břicho a pas jsou oproti tomu útlejší. A od toho se dá krásně odpíchnout. U hrušek se opět vyplatí soustředit se na zdůraznění pasu, směrem dolů pak nechte sukni klidně mírně rozšiřovat. Áčková silueta vám bude svědčit, povinná ale není. Pakliže se cítíte dobře v obepnutých šatech, klidně svoje ženské křivky prodejte!

Foto: Archiv firem

Zleva: Mango, 1299 Kč. Marc O’Polo, 3199 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Marks & Spencer, 3580 Kč. Camaïeu, 769 Kč, prodává ZootFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Mango, 1599 Kč. C&A, 1250 KčFoto: Archiv firem

3. Jablko

Nejvíce komplimentů dostávají „jablíčka“ na štíhlé nohy, a když přiberou, pak především v pase. Ženám s problematickým středem těla svědčí kratší šaty, které neobepínají trup. Kromě volnějších minišatů jim lichotí i zavinovací klasika a košilové střihy, u nichž se dá stažení v pase korigovat (příliš těsný úvaz tady spíše uškodí). Zapomenout nesmíte ani na kousky s módním řasením, které umějí nerovnosti v oblasti pasu zakamuflovat. Důležité ovšem je, aby bylo řasení nebo uzel vhodně umístěné.

Foto: Archiv firem

Zleva: Pepe Jeans, 1899 Kč. Massimo Dutti, 2595 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: H&M, 399 Kč. Hobbs, 1215 Kč, prodává Marks & SpencerFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: S.Oliver, 2799 Kč. Jaeger, 5300 Kč, prodává Marks & SpencerFoto: Archiv firem

4. Obrácený trojúhelník

Silueta, která se směrem dolů zužuje. To je obrácený trojúhelník, který vyniká širšími rameny i trupem a nevýrazným pasem i boky. Poznáváte se? Při hledání padnoucích šatů myslete na to, že se vám vyplatí upozornit na útlý pas, trup zkuste trochu opticky protáhnout. K tomu vám pomůže i obyčejný véčkový dekolt. Svědčit vám budou také jednoduché košilové šaty (klidně nechte pár horních knoflíčků rozepnutých) a kousky, které díky chytře umístěným módním prvkům přitahují pozornost k pasu.

Foto: Archiv firem

Zleva: H&M, 749 Kč. Miss Sixty, 4799 Kč, prodává AnswearFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Rinascimento, 2405 Kč, prodává Modivo. Massimo Dutti, 2295 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Marks & Spencer, 2995 Kč. Mango, 1299 KčFoto: Archiv firem

5. Obdélník

Obdélníková nebo také chlapecká postava postrádá výrazné křivky, takže cíl při výběru šatů je jasný: najít model, který v některých partiích dodá objem, podtrhne pas nebo zjemní siluetu. Jste-li celkově drobnější, využijte toho a pusťte se do všech těch volánků, prostřihů, potisků a dalších efektních prvků. Odpovídá vaše postava charakteristice obdélníku, ale současně máte větší konfekční velikost? Zůstaňte u klasických střihů s projmutím v pase.

Foto: Archiv firem

Zleva: Mango, 1999 Kč. & Other Stories, 1490 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Marks & Spencer, 1820 Kč. Rinascimento, 2586 Kč, prodává ModivoFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Marks & Spencer, 2120 Kč. Mohito, 899 KčFoto: Archiv firem

Dáváte přednost nohavicím? Na jaro si pořiďte kalhoty s puky!

Reklama

Načítám