Hlavní obsah

Svatba za deset tisíc? I to je možné, když se uskromníte. Nemusí být vše dokonalé

Foto: Ground Picture, Shutterstock.com

Foto: Ground Picture, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nebudeme si nic nalhávat, svatba stojí pořádný ranec. Zvlášť pokud ji chcete mít jako z romantického filmu a nespokojíte se s malou veselkou na úřadě. Jak moc nákladné může být říci si sladké „ano”?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ze svateb se již dávno stal byznys. Nejenže je potřeba všechno do posledních detailů promýšlet minimálně rok dopředu (pokud nejste z těch, kterým stačí přijít na úřad jen se dvěma svědky a v šatech, které nosíte na pláž), ale veselka se dotkne i rodinného rozpočtu. Jen v hrstce případů se totiž dodržuje, že svatbu platí rodiče nevěsty. Většinou mají vše „na hrbu“ budoucí novomanželé.

Vyřešit se to dá ale i předem očekávaným svatebním darem. Nebojte se svatebčany dopředu srozumět o tom, že si nepřejete praktické dárky, ale upřednostnili byste peníze v obálce. To vám část výdajů pomůže pokrýt.

Svatební oznámení – elektronické je levné a praktické

Pryč jsou doby, kdy by si lidé posílali z dovolených pohledy, s příbuznými si ručně psali dlouhé dopisy a doma měli krabici s upomínkovou korespondencí. Všechno, včetně velké části úředních dopisů, už probíhá elektronickou formou. Ano, můžete dodržet tradici a nechat si vytisknout krásná, graficky dokonalá oznámení, která budete podepisovat, vkládat do obálky a pak pomocí České pošty rozesílat. Pozvánka vás v tomto případě vyjde na zhruba 15–60 korun za kus. K tomu musíte připočítat obálky a poštovní známky. V případě menší svatby čítající 30 svatebčanů se tak dostanete na částku kolem 3000 korun, minimálně.

Jak ušetřit na oznámení?

Vytvořte si podle šablony pozvánku sami. Pokud si netroufáte, některá grafická studia tuto službu nabízejí – návrh a zaslání v PDF stojí okolo 200 korun. Pozvánku pošlete na mail všem, které byste chtěli na veselce mít. K tomu přidáte i odkaz na sdílený kalendář, kde vám pozvaní účast potvrdí, nebo odmítnou. Není to sice tak romantické, ale v dnešní době celkem praktické. Babičkám a lidem, kteří si potrpí na tradice, oznámení zašlete poštou, vyjde vás to v řádech stovek korun.

Cena květin? Jedna z nejdražších položek

Pokud chcete na svatbě nést v ruce obrovskou kytici složenou z nejoblíbenějších květin, které se k tomuto používají - pivoňky, kaly, hortenzie nebo lilie – počítejte, že jen tato jedna kytice bude stát kolem 3000 korun. O trochu menší by pak měli mít i svědci, družičky a maminky. Každá z nich vás vyjde na zhruba 1500 korun. Nevěsty si oblíbily trend, který diktuje „vše v jednom stylu“. Kromě do jedné barvy sladěné celé svatby to obnáší i květinovou výzdobu na stolech. Summa summarum – v květinářství necháte minimálně 10 tisíc korun.

Foto: Ioana Rut, Shutterstock.com

Svatební kytice je sice krásná na fotografiích, ale brzy po svatbě uschne a vyhodí se. Nemá smysl do ní proto příliš investovatFoto: Ioana Rut, Shutterstock.com

Jak ušetřit na květinách?

Představte si ten obrovský počet květin, který dost možná po veselce na místě zůstane, nebo jej po uschnutí vyhodíte. Přitom stačí jedna květina pro nevěstu a další svědci a družičky už mohou mít v ruce jen jednu růžičku. Vypadá to efektně a romanticky.

Největší investice – prstýnky

Kroužek na prstě je jeden ze symbolů, který nemůže na žádné svatbě chybět. Žluté zlato je opět na výsluní, ale řada párů volí i bílou variantu. Bez ohledu na barvu vás snubní prsteny vyjdou v té nejjednodušší variantě okolo 15 tisíc a připočíst musíte i gravírování, tedy vyrytí jména a data. Ušetřit už se nedá ani za to, že si přinesete vlastní zlato. Nebudete sice platit za materiál, ale ruční práce patří k těm nejdražším.

Jak ušetřit na snubních prstenech?

Jsou lidé, kteří si na nošení šperků nepotrpí. Není proto důvod držet se této tradice jen proto, že by se „to mělo“. Klidně si před oddávajícím vyměňte jen stříbrné kroužky, které seženete za 1000 korun, případně vsaďte na chirurgickou ocel. A následně situaci vyřešte podle sebe – buď si nechte kroužek vytetovat, nebo zkrátka nenoste na prstu vůbec nic.

Svatební šaty a oblek pro ženicha

I v tom nejmenším městě se nachází minimálně jedna půjčovna svatebních šatů. Tam se o vás personál pohádkově postará a pomůže vám vybrat šaty, které vám padnou jako Popelce střevíček. Můžete si vyzkoušet nepřeberné množství střihů i barev – sněhově bílá už vyšla z módy a nevěsty volí spíš krémové nebo béžové. V průměru půjčení svatebních šatů stojí kolem osmi tisíc korun. Ženicha, který si v salonu půjčí oblek s vestičkou, to vyjde zhruba na polovinu. Nutno však dodat, že v ceně není započítaná obuv.

Foto: Myronovych, Shutterstock.com

Svatební šaty si lze půjčit, ale mnohem výhodnější je si je zakoupit a pak výhodně prodatFoto: Myronovych, Shutterstock.com

Jak ušetřit na svatebních šatech?

Koupě nových svatebních šatů vyjde na 15 tisíc (ve výprodejích ještě méně), a pokud nejste z žen, které by se do svatebních šatů z nostalgie doma oblékaly, vyplatí se je zakoupit a poté výhodně prodat. Odpadnou vám starosti s vrácením v termínu do půjčovny a strachu ze znečištění.

Místa na svatbu – levná i luxusní

Stále častěji se páry místo tradičních míst oddávají na statcích nebo ve stodolách. Má to určité kouzlo, za které si ale připlatíte. Pronájem stodoly s přespáním na jednu noc (pro cca 10 svatebčanů) vás vyjde na 30–50 tisíc korun, bez občerstvení a výzdoby. Levnější je oddání na úřadě, kde zaplatíte „pouhou“ tisícovku. Lidé volí pro svůj velký den i zahraničí. Tam už se cena odvíjí od destinace a ceny letenek.

Zábava pro svatebčany a občerstvení

Hudba, DJ, chutné jídlo a spousta pití… Pokud nepatříte mezi ty, kdo by si potrpěli na jídlo z michelinských restaurací, počítejte s rozpočtem okolo 1000 korun na osobu. Cena bude pochopitelně nižší v případě, že přidáte vy nebo členové vaší rodiny ruku k dílu. A to se týká i svatební výslužky a dortu. Můžete poprosit babičku, jestli by neudělala své geniální svatební koláčky, nebo si je zaplatit. Vyjdou vás zhruba na 350 korun za kilo. U svatebního dortu je cena mnohem vyšší (pokud si ho neupečete doma sama). Cena začíná na 3000 korun, ale může se vyšplhat až ke 12 000 korun - podle jeho velikosti.

Foto: Erman Erikoglu, Shutterstock.com

Svatba, to není jen úřední krok, ale i pohoda a zábava pro všechny hosty. A to něco stojíFoto: Erman Erikoglu, Shutterstock.com

Jak ušetřit na svatební hostině?

Pokud nechcete, aby se konzumace alkoholu s přibývající hodinou vymkla kontrole, založte na baru účet s omezeným budgetem a doplňte, že se vztahuje jen na nealko, víno a pivo. Pokud někdo bude chtít pít tvrdý alkohol, bude si to muset zaplatit. Vy ušetříte a ještě si pojistíte, že se během vašeho dne D nestane žádná ostuda spojená s přemírou alkoholu.

Svatební fotografie a videa? Prostudujte si ceník

Přes léto, kdy se veselek koná nejvíc, mají fotografové a kameramani žně. Pokud je chcete mít na místě celý den, pod 30 tisíc korun se nedostanete – bez ohledu na to, jestli je to svatba pro 30, 50 nebo 100 lidí. Odměnou vám bude památka na celý život, protože na mobil se nikomu tak krásné fotky udělat nepodaří. V tomto ohledu se moc ušetřit nedá. Určitě si předem pozorně prostudujte ceníky a portfolio svatebních fotografů, ať předejdete zklamání. Jediné, nad čím se můžete zamyslet, je video - skutečně vám za tu cenu stojí? Budete se na něj opakovaně dívat? Nebo postačí videa, která udělají přítomní svatebčané?

Kolik stojí svatba pro 30 lidí?

Může se to zdát jako dostačující počet lidí, ale když si začnete na papír psát přátele a příbuzné, které byste chtěli na svatbě mít, najednou vám bude připadat, že 30 osob je vlastně jen svatba s těmi nejbližšími. Když spočítáme občerstvení, pronájem prostor na hostinu, alkoholické i nealkoholické nápoje a všechny náležitosti ohledně samotných novomanželů (šaty, oblek, květinová výzdoba a prstýnky), dostaneme se na částku okolo 100 tisíc korun.

Kolik stojí svatba pro 100 lidí?

Právě pro stovku svatebčanů se svatby pořádají nejčastěji. Jedná se o velkou party, při které se mohou novomanželé starat výhradně jeden o druhého, protože hosté se zabaví mezi sebou. Je nutné počítat s investicí do vhodného prostoru, do kterého se i za nepříznivého počasí všichni zúčastnění bez větších problémů vejdou. Pro stovku svědků vašeho velkého dne proto počítejte s investicí okolo 220–250 tisíc korun.

Orientační cenyObčerstvení včetně dortuNápojePronájem prostorŠaty, květiny, prsteny atd.Celkem
Svatba pro 30 lidí37 000 Kč20 000 Kč20 000 Kč23 000 Kč100 000 Kč
Svatba pro 100 lidí115 000 Kč55 000 Kč50 000 Kč30 000 Kč250 000 Kč

Pozn: Ceny jsou pouze přibližné, vždy je třeba počítat s tím, že náklady se budou odvíjet od toho, co jste ochotni oželet a na čem se vám naopak šetřit nechce.

Připadá vám to celé nějak složité a náročné? Netroufáte si na organizaci svého velkého dne? Jak se vyhnout zmatkům?

Načítám