Hlavní obsah

Svatební koláčky: Našli jsme 3 nej recepty!

Foto: Jakub Jurdič

Pusťte se s námi do luxusních koláčků!Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pečení svatebních koláčků má nejen v Česku dávnou tradici. Chcete se před ostatními blýsknout opravdu chutnou výslužkou? Otestovali jsme za vás různé recepty. A víme, který je ten nej!

Článek

Moje velmi dobrá kamarádka se už na začátku června vdává – a já jsem jí v té euforii gratulací slíbil, že společně před svatbou napečeme luxusní koláčky. Ono se to nad vínem snadno slibuje! O to hůř se to plní, když si druhé ráno s bolavou hlavou uvědomíte, že vlastně neznáte ten správný a lety osvědčený recept...

Proto jsem poprosil své známé, aby se se mnou o ty své vyzkoušené podělili. Zadělal jsem těsta, upekl zkušební várky a… našel jsem je! A jelikož nejsem sobec, o ty tři nejzajímavější a nejchutnější se s vámi také podělím.

Bez kynutí od babičky S.

Na 4 plechy potřebujete: 320 g hrubé mouky, 300 g hladké mouky, 400 g másla, 2 vejce, 60 g droždí, 2 lžíce cukru, trošku soli, 8 lžic mléka, vejce na potření, náplně dle chuti.

Foto: Jakub Jurdič

Klasická mini verze není vůbec špatnáFoto: Jakub Jurdič

Postup: Mléko ohřejte, aby bylo vlažné, rozmíchejte v něm cukr a rozdrobte kvasnice. Z těch nechte vzejít kvásek, který přidejte k mouce, plátkům změklého másla, vejcím a soli. Nejprve vařečkou, potom rukama těsto propracujte tak, že bude hladké a nebudou v něm kousky másla patrné. Hmotu ihned rozválejte na pomoučněném vále na plát vysoký asi 3 mm, vykrajujte menší kolečka, která plňte vybranou náplní. Vše skládejte vedle sebe na plech s pečicím papírem, koláčky potřete rozšlehaným vajíčkem a pečte při 180 stupních 12–15 minut, dokud okraje nezezlátnou.

Verdikt: Koláčky podle mě skončily na 3. místě. Jsou roztomilé, vypadají hezky, ale byly málo sladké. Pokud se pro ně rozhodnete (a neuděláte chybu, protože chutné i křehké jsou), určitě přitlačte s cukrem v náplních. Ať tu veselku neochudíte!

Plněné kuličky od Elišky F.

Na 3 plechy potřebujete: 500 g hladké mouky, 42 g čerstvých kvasnic, 100 ml mléka, lžičku cukru, špetku soli, 8 lžic oleje, 1 vejce a 2 žloutky, 250 g 100% ztužného tuku, náplně dle chuti, vejce na potření, 100 ml tuzemáku, 100 g cukru moučka, 100 g mletých ořechů.

Foto: Jakub Jurdič

Ořechy a rum se dokonale doplňujíFoto: Jakub Jurdič

Postup:Ve vlažném mléce rozmíchejte cukr, přidejte rozdrobené kvasnice a nechte vzejít bohatý kvásek. Ten pak přilijte k mouce, soli, oleji a vejci i žloutkům. Nejprve vařečkou, potom rukama zapracujte tužší těsto, které ihned rozválejte na pomoučněné ploše asi na rozměr 40 x 40 cm. A teď přichází na řadu tuk! Nastrouhejte ho nahrubo a pokryjte jím polovinu plátu. Těsto přehněte, rozválejte a opět přeložte. Pak musí základ putovat do lednice a minimálně 30 minut odpočívat.

Postup rozválení a chladnutí zopakujte ještě dvakrát, až nakonec těsto vyválejte na plát vysoký asi 2 mm. Rozdělte ho rádélkem na čtverečky o straně 3 cm, naplňte nádivkami, zabalte a v dlaních proměňte v kuličky. Ty potírejte rozšlehaným vejcem, pokládejte na plech s pečicím papírem a pečte je při 180 stupních asi 20 minut. Ještě horké kuličky namáčejte v rumu a obalujte v moučkovém cukru a ořechách.

Verdikt: Krásně voní, jsou měkké a s povidly tak dobré! Ode mě si vysloužily druhé místo a doporučení na originální svatební výslužku.

Nejlepší od babičky Jany Ch.

Na 4 plechy potřebujete: 500 g hladké mouky, 190 g másla, 2 vejce, špetku soli, 8 lžic mléka, 6 kostek cukru a 50 g čerstvých kvasnic, nádivky dle chuti a nálady, moučkový cukr na obalení, vejce na potření.

Foto: Jakub Jurdič

Vítěz dnešního klání je tu!Foto: Jakub Jurdič

Postup:Ve vlažném mléce s rozpuštěným cukrem s kvasnicemi nechte vyběhnout kvásek. Přidejte ho k mouce, kouskům změklého másla, vejcím a soli. Těsto propracujte vařečkou, poté rukama, a když je hladké, uložte ho ztuhnout minimálně na hodinu do lednice (nesmí kynout v teple)!

Poté ho rozválejte na pomoučněném vále, rádýlkem rozdělte na čtverečky o straně 3 cm, naplňte nádivkou a zabalte křížem do šátečků jako malé posvícenské koláčky. Skládejte je na plech s pečicím papírem těsně vedle sebe (jako buchty), potřete je rozšlehaným vejcem a nechte péct při 180 stupních v troubě 15 minut. Ještě horké je obalujte v moučkovém cukru.

Verdikt:Jsou prostě nejlepší – měkké, voňavé – a tak dobré!

Přeju vám, ať se vám svatba vydaří a ať všechno vydrží tak, jak má – tedy navždy, až do smrti!

Vizáž: Lucie Loudinová (MA-DA Makeup Network)

Děkujeme zámeckému wellness & golf hotelu Chateau St. Havel (Před Nádražím 1/6, Praha 4–Krč) za poskytnutí prostoru k focení!

Děkujeme svatebnímu centru Le Rêve (Pod Kapličkou 2846/9, Praha 3) za poskytnutí svatebních šatů a ostatních svatebních doplňků k focení!

Reklama

Načítám