Hlavní obsah

Svědění, pnutí, začervenání: Co přinese úlevu citlivé pleti?

Foto: ShotPrime Studio, Shutterstock.com

Foto: ShotPrime Studio, Shutterstock.com

Reklama

Obličej vás pálí, tahá, je to nepříjemné. To jsou nejčastější projevy citlivé až přecitlivělé pokožky. Příznaků je ale mnohem více. Podle čeho poznáte, že takový typ pleti máte i vy, a jak se o ni starat? Když to víte, brzká úleva vás nemine!

Článek

Oproti typu normální pokožky, kterou z míry jen tak něco nevyvede, citlivá pleť nemá dostatečnou ochrannou bariéru. Proto nepřiměřeně reaguje na vnější vlivy. „Citlivá pleť je buď taková odjakživa, narodíte se s ní, nebo se takovou stane v průběhu života. Ať už dočasně, nebo trvale. Projevuje se podrážděním, snadno zčervená, napíná se, stahuje, svědí, pálí, vyrazí se na ní pupínky nebo se jemně olupuje.“ vysvětluje dermatoložka Vladěna Fifková.

U každého typu pleti může dojít k nějakému podráždění, ale na rozdíl od té citlivé se vrací do normálu mnohem rychleji. Jaké další indicie vám napoví, že tento typ pleti  je váš případ?

Nemůžete najít ideální kosmetiku

Častou komplikací je, že taková pleť snese jen máloco. „Člověk s citlivou pletí by se měl orientovat na hypoalergenní kosmetiku, ale ani ta není zárukou, že na konkrétní přípravek jeho pleť nezareaguje,“ říká Vladěna Fifková. Nejlepší je setrvání u osvědčených přípravků, o kterých víte, že vás nedráždí, a vyhýbání se častému střídání kosmetiky. Pokud chcete zařadit nový přípravek, vyzkoušejte ho napřed na kousku kůže, abyste zjistili, zda vám vyhovuje.

Vadí vám i klimatizace

Lidem s citlivou a přecitlivělou pletí může kromě různých kosmetických přípravků vadit i slunce, prach, klimatizace, nebo dokonce jiná voda, kterou si omyjí obličej. „Přecitlivělá, neboli intolerantní pleť je pak vrcholně citlivá, kdy k podráždění dochází velmi často a člověka to dosti stresuje,“ říká Vladěna Fifková.

Když alergie zlobí

S pletí si může nepěkně zahrávat i alergie bez ohledu na to, jakého je typu (respirační, potravinová, kožní). „Většina alergií se může projevit na pokožce. Speciální péče o pleť může tyto projevy zmírnit, nebo jim dokonce předcházet,“ říká alergoložka Marcela Vorlíčková z centra pro prevenci a léčbu alergií Immunia.

Vaše pleť může být ale alergická i na některou složku z kosmetiky. Na pleti se pak tvoří dermatitidy  (ekzémy), červené fleky, puchýřky, otoky, mokvání a vše doprovází úporné svědění. V tom případě je vhodné se obrátit na dermatologa nebo alergologa, který pomocí testů odhalí, jaká látka dělá vaší pokožce největší neplechu.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Podrážděnou pokožku obličeje mohou způsobovat i alergie, a nejen na používanou kosmetikuFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Jaké je řešení? 

Cílem je nastavit péči o pleť, která ji zklidní, uleví od bolesti a posílí ochrannou bariéru. Díky tomu získá pleť svoji pružnost a zdravý stav bez pnutí, svědění nebo začervenání. Produkty vybírejte takové, které mají vysokou míru snášenlivosti a jsou hypoalergenní.

Důležité je pleť ráno a večer odlíčit a zbavit nečistot. Pro citlivou pokožku používejte jemnější pleťová mléka či krémy a tonika. Obloukem se vyhýbejte produktům pro hloubkové čištění pleti, jako jsou masky (i ty slupovací) a peelingy. Tyhle produkty nechte na pultech drogerií pro osoby s mastným typem pleti.

Nedrhněte obličej

Účinnou pomocí z kabelky může být termální voda ve spreji, kterou si můžete obličej přestříkat kdykoliv během dne. Klíčové je pak pleti dodat hydrataci pomocí hydratačních krémů, které pomohou obnovit ochrannou bariéru. Složení kosmetiky by mělo být co nejkratší a bez složek, které ji dráždí (minerální oleje, sulfáty, parabeny, parfemace). K obličeji se také chovejte jemně – nedrhněte ho ručníkem, neplácejte na sebe tuny líčidel, nestřídejte často kosmetiku, nemyjte se příliš dlouho v horké vodě a pijte dostatek neperlivé vody.

Kosmetika vhodná pro citlivou pleť

Foto: Archiv firem

Zleva: Sérum pro alergickou a ultracitlivou pleť Toleriane Ultra Dermallergo, La Roche-Posay, 699 Kč; Zklidňující sérum na citlivou pleť, SynCare, 477 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Pleťový krém pro citlivou pokožku proti začervenání, Essenté, 590 Kč; Intenzivní zklidňující denní krém Toleriane Ultra, La Roche-Posay, 539 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Zklidňující leknínový 24 hod. krém, Le Chaton, 389 Kč; Termální voda pro zklidnění pleti, Vichy, 232 Kč, prodává NotinoFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Jemný pěnivý mycí gel, Uriage, 699 Kč, prodává Notino; Čisticí gel pro citlivou pleť, Neostrata, 999 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Zklidňující SOS sérum s termální vodou, Sothys, 1230 Kč; Zklidňující esence redness relief essence, dermalogica, 459 KčFoto: Archiv firem

Reklama

Související témata:

Načítám