Hlavní obsah

Roušky a dezinfekce: Jak koronavirus útočí na naši pokožku?

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Reklama

Roušky jsou teď součástí každodenních životů a jen tak z nich nezmizí. Kůže se pod nimi může zapařovat a v chladnějším počasí to pak může dělat neplechu v podobě podráždění, akné nebo ekzémů. Pokožku rukou zase sužuje neustálé mytí a dezinfekce. Co za péči doporučují dermatologové?

Článek

Ať už nosíte roušku více či méně, můžete se potýkat s horší pletí než obvykle v oblasti brady a nosu. „Roušky bývají naštěstí poměrně vzdušné a nedráždivé. Vzácně by mohlo dojít k mírnému podráždění kůže v místě tření nebo k jejímu zapaření,“ říká dermatolog Jan Kučera z Perfect Clinic Dermatology. Ještě víc možná trpí pak ruce kvůli častému mytí. Jak se starat o pokožku, na kterou kladou roušky a dezinfekce větší nároky?

První pomoc je prevence

V chladnějším počasí na pokožku pod roušku namažte hutnějším, ochranným krémem. V obchodech a lékárnách je najdete také pod názvem „cold cream“. Na pobyt uvnitř pak stačí lehčí textury. Nebojte se vrstvu krému obnovit několikrát za den, pokud cítíte, že to potřebujete. Jen si pokaždé nezapomeňte obličej omýt vlažnou vodou.

Preventivně je lepší se na chvilku vzdát make-upu a dopřát pleti hydrataci, výživu a dobrý regenerační noční krém. Stejně promazávejte i ruce a nebojte se je chránit rukavicemi jak venku, tak i při domácích pracích.

Pro úlevu můžete zkusit i domácí „babské rady“ zahrnující černý čaj, tea tree oil, zklidňující aloe vera nebo obyčejné sádlo. „Na některá podráždění okolo úst a očí pomáhají obklady s černým čajem. Oblíbený tea tree olej bych na obličej doporučovala raději naředit. Na drobné ranky můžeme zkusit i aloe vera a zcela univerzální je promašťovaní pokožky vyškvařeným sádlem, do kterého se přidávají různé bylinky,“ doporučuje dermatoložka Markéta Majerová z Medicom Clinic.

Foto: Archiv firem

Zleva: Hojivý a regenerační krém na suchou pokožku Bepanthen, 165 Kč, prodává Dr. Max; Univerzální hydratační krém Skin Food, Weleda, 249 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Zklidňující sérum na citlivou pleť, SynCare, 477 Kč; Noční regenerační krém Krásná Zahradnice, Havlíkova Apotéka, 446 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Zklidňující krém na ruce s ureou, Sebamed, 172 Kč, koupíte na e-shopu Kupkosmetiku; Voděodolný krém na ruce G&H Nourish, 430 Kč, prodává AmwayFoto: Archiv firem

Jak se zbavit lišeje nebo ekzému?

Co ale dělat, když pokožku začne sužovat lišej nebo ekzém a babské rady nestačí? „Lišejem máme obvykle na mysli vytvoření ložiska podrážděné začervenalé pokožky. Pokožka obličeje je velmi citlivá a reaktivní, a proto je nutné zabránit rozšíření lišeje na větší plochu,” říká Markéta Majerová. „K omývání lze použít Jarischův roztok, neboli borová voda s glycerinem, nebo převařenou vodu. Pokožku bych pak doporučila mazat zinkovou pastou v kombinaci s ichtamolem, která pomáhá i na počínající dermatitidy.“

Jak se doma postarat o pokožku s ekzémem? „Když začne být pokožka rukou nejen suchá, ale i zarudlá, vytváří šupinky, má sklon praskat a svědit, pak můžeme v lékárně zakoupit Hydrocortison mast a s její pomocí zklidnit akutní fázi,“ doporučuje Markéta Majerová. Pro intenzivnější péči zkuste ložiska namazat a zabalit do potravinové fólie na pár hodin nebo přes noc. „V této fázi se vyhněte mytí pokožky klasickým mýdlem, ale používejte jen přípravky určené k mytí atopické pokožky,“ doplňuje. Nicméně, v případě potřeby a vážnějších potíží, návštěvu lékaře neodkládejte.

Foto: Archiv firem

Zleva: Pasta na zklidnění a a regeneraci kůže, Vitella Ictamo, 292 Kč, prodává Pilulka; Čisticí mýdlo pro suchou a atopickou pokožku Lipikar, La Roche-Posay, 199 Kč, prodává NotinoFoto: Archiv firem

Očistné rituály pleti i roušky

Větší pozornost také věnujte čištění pleti. I když nenosíte make-up, je třeba ji čistit ráno i večer, bez výjimky, ale to už jste určitě mnohokrát slyšely. Teď z toho ještě udělat zvyk! Případně můžete aplikovat na pleť masky. Ty hloubkově čisticí se postarají o čisté póry a zamezí vzniku akné. Hodit se také můžou séra, která se nanáší přímo jen na pupínky. U suché pleti zase přinesou úlevu masky hydratační a séra obsahující například kyselinu hyaluronovou.

Foto: Archiv firem

Zleva: Hloubkově čisticí maska s uhlím Clear Proof, Mary Kay, 650 Kč; Hydratační textilní maska Moisture + Aquabomb, Garnier, 60 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Lokální booster na akné, Essenté, 890 Kč; Lokální péče na akné Dermalogica, 1290 KčFoto: Archiv firem

Předcházet podráždění pleti (a nákaze virem) můžete i tím, že budete roušku udržovat čistou. „Po každém použití bychom měli roušku vyprat, ideálně ji vyvařit a přitom použít vyzkoušený prací prostředek, popřípadě prací prostředek pro citlivou kůži, a zapomenout na aviváž. Sušit ji můžeme v sušičce, žehlit s napařením a nechat ji pak volně proschnout,“ doporučuje dermatoložka Vladěna Fifková.

Proti stresu beta karotenem

Na stavu naší pokožky se může podepisovat i stres. „Velmi důležité je dostatečně a kvalitně spát a zachovat si pestrou stravu bohatou na čerstvé ovoce a zeleninu. To všechno je důležité pro náš imunitní systém, ale také pro naši pleť,“ doporučuje dermatolog Jan Kučera. Dbejte proto na pestrost jídelníčku. Ovoce a zelenina jsou nabité antioxidanty a vitamínem C, které zajistí kromě imunity i rozjasněnou pleť.

Reklama

Související témata:

Načítám