Hlavní obsah

Umíte se dobře odlíčit? Aneb 5 věcí, jimiž škodíte své pleti

Foto: RomarioIen, Shutterstock.com

Foto: RomarioIen, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Bez pupínků, šupinek, zarudlých míst a dalších nedostatků... Mít v mládí i zralejším věku tvář jako broskvičku, to je sen snad všech žen. A není nesplnitelný. V první řadě se vyvarujte nejhorších chyb v péči o pleť.

Článek

Když vidíte, kolik kosmetiky je na trhu nebo kolik času některé ženy stráví testováním všelijakých novinek, zdá se péče o pleť jako zatraceně těžká věc. To je ale opravdu jen zdání. Můžete jí samozřejmě věnovat množství času, energie i peněz, nezbytný základ však zůstává stejný a jednoduchý. V první řadě se vyvarujte následující hříchů.

1. Odfláknuté odlíčení

Večer se neodlíčíte a necháte to až na ráno? Za to byste dostaly opravdu velký palec dolů. Když spíte, pokožka více absorbuje látky, které jsou na jejím povrchu. A jestliže se před spaním neodlíčíte, do pleti pronikají nečistoty, které ucpávají póry – a to se na vzhledu nehezky projeví. (A také nezapomeňte měnit povlečení.)

Důležité jsou i správné přípravky a postupy při odlíčení. Vždycky prvně odstraňte oční make-up a teprve posléze zbytek, abyste si barvy z očí nezanášely na už vyčištěnou tvář. Vhodné je použít odličovací mléko a tonikum bez alkoholu a následně obličej i dekolt ošetřit krémem vhodným pro váš typ pokožky i věk, aby mohla kůže během spánku správně regenerovat.

Existuje řada alternativ, jak se odlíčit. Velmi šetrný způsob je pomocí vlhkého tamponku a bambuckého másla. Podobně lze naložit i s máslem kokosovým. V kurzu jsou přírodní exfoliační houbičky, které mají původ v korejské kosmetice. Pouze pomocí vody odlíčí žínky či rukavice z mikrovlákna a oblibu si získávají i speciální sonické kartáčky – jejich výhodou je rychlé a opravdu důkladné čištění.

2. Podceněná hydratace

Kůže je na vodě závislá a dostatečné zavodnění je jedna z nejdůležitějších věcí. Dehydratovaná pokožka bývá suchá, popraskaná, přecitlivělá, se sklony k pálení, pnutí i svědění. Když takový stav trvá déle, pleť ztrácí jas, oslabuje, hrubne, má našedlý odstín, větší sklony k tvorbě akné i černých teček... Zkrátka předčasně stárne. Pokožku pochopitelně nespasíte jen používáním krémů, zodpovědný pitný režim je i v tomto případě základ.

3. Nedostatečná ochrana před sluncem

I když sluníčko přímo nezáří, neznamená to, že se na obličeji nezadělává na pořádný problém – například v podobě pigmentových skvrn nebo předčasných vrásek. Používání krémů s ochranným SPF faktorem by proto mělo být každodenní rutinou po celý rok. Je-li vám mazání otravné, pořiďte si BB krém nebo make-up s UV filtrem, na trhu jich je kvantum. V létě nebo na dovolené vsaďte na speciální tónovací SPF krémy, které můžete bez obav použít víckrát během dne.

Foto: Pressmaster, Shutterstock.com

Péče o pleť musí být každodenní. Intenzivní maska jednou za měsíc nic nevytrhneFoto: Pressmaster, Shutterstock.com

4. Nečištění štětců a houbiček

Na kosmetických štětcích a houbičkách se drží opravdu nezměrně bacilů, které vaší pleti neudělají žádnou dobrotu. Proto je potřeba tyto pomůcky pravidelně dezinfikovat, ideálně jednou týdně. Použít můžete například domácí přípravek na čištění štětců.

5. Mačkání pupínků

Mačkání pupínků není nejlepší způsob, jak čistit pleť. I když je někdy opravdu těžké odolat, existují minimálně tři důvody, proč to nedělat. Zaprvé se vám to pravděpodobně stejně nepovede. Zadruhé takový zásah, zvláště pokud na to jdete nehty, obvykle zanechá jizvičky, někdy i hyperpigmentace. Zatřetí zánět vmáčknete hlouběji do kůže, čímž se vystavujete riziku zanesení infekce do krve. Na akné raději vyzkoušejte domácí skořicovou masku jen ze dvou ingrediencí anebo vysušující přípravky, často obohacené o zinek. Pokud se už pustíte do vymačkávání samy, vyberte bílý pupínek a velmi dbejte na hygienu. ®

Čím pečovat o pleť...

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Skinvigorate Sonic™ čisticí kartáček na obličej s vyměnitelnou masážní hlavicí Mary Kay® dokáže odstranit až čtyřikrát více nečistot než běžné čistění. Ideálně se používá v kombinaci s čisticím přípravkem (krém nebo gel). Cena 1990 Kč. Konjaková houbička Erborian Konjac Sponge s extraktem ze zeleného čaje pomáhá vyčistit i odlíčit pleť. Cena 231 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Šampon na čištění kosmetických štětců EcoTools prodlužuje jejich životnost. Cena za 177 ml 243 Kč. Přípravek Ziaja Goat’s Milk nabízí šetrné odstranění make-upu zejména v oblasti očního okolí. Cena za 120 ml 92 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): TimeWise® Age Minimize 3D™ Čisticí krém/gel 4v1 Mary Kay® odstraňuje nečistoty, které způsobují zašedlý nádech pleti. Cena za 127 g 750 Kč. Hydratační čisticí gel Soaphoria oživuje mikrocirkulaci a navrací jas mdlé pleti. Cena za 100 ml 337 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Zinková tyčinka Navia s oxidem zinečnatým a nimbovým olejem je určena na pupínky a opary. Cena za 5 ml 119 Kč. Heřmánková květová voda Purity Vision má protizánětlivé účinky, mírní začervenání a lehce stahuje póry. Cena za 100 ml 179 KčFoto: Archiv firem

Přidat léta si můžete nejen špatnou péčí o pleť, ale i nevhodným líčením. Jaké chyby v make-upu vás dělají starší?

Reklama

Související témata:

Načítám