Hlavní obsah

Vyšetření CRP. Rychlý test ukáže, zda máte v těle zánět a je potřeba nasadit antibiotika

Foto: Stanislav Judas, Shutterstock.com

Foto: Stanislav Judas, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Toto jednoduché vyšetření, ke kterému postačí pár kapek krve z prstu, jste už asi někdy absolvovali. Jednoduchý test v podstatě okamžitě ukáže, zda se v případě nemoci jedná o virovou, nebo bakteriální infekci a kdy je namístě nasadit antibiotika. Za jak dlouho jsou výsledky a co zvýšené CRP vypovídá o zdravotním stavu?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Vyšetření CRP neboli C-reaktivního proteinu zjišťuje, zda v organismu právě probíhá zánětlivá reakce. Tato bílkovina se tvoří v játrech a při zánětlivých procesech její hladina v krvi stoupá. Jednoduše řečeno, CRP test používají lékaři v případě, že je potřeba rychle zjistit, zda jde o infekci virového, anebo bakteriálního původu – a je tedy namístě nasadit antibiotika.

  • Obecně platí, že vysoké hladiny CRP jsou ukazatelem závažnosti stavu organismu. Princip testování vychází z faktu, že nejčastějšími původci infekčních onemocnění jsou viry nebo bakterie. Jestli ale nemoc způsobil virus, či bakterie, nemusí být hned zřejmé, jelikož příznaky nákazy mohou být velmi podobné.

Kdy je vhodné podstoupit CRP test

V jakých případech je vyšetření indikováno a jak se provádí? „Lékaři ho nejčastěji využívají jako orientační marker pro rozlišení virové a bakteriální infekce a dále například při sledování aktivity revmatických či jiných zánětlivých onemocnění. Provádí se z krve, která se posílá na rozbor do laboratoře. Stanovit hladinu CRP může díky jednoduchému analyzátoru z kapky krve také lékař přímo v ordinaci,“ popisuje Jarmila Bečvářová, lékařka z laboratoře Synlab.

Je CRP test spolehlivý?

V situacích, kdy chce lékař zjistit, zda je infekce virová, nebo bakteriální a zda by měl pro adekvátní léčbu nasadit antibiotika, může být CRP vyšetření poměrně spolehlivým pomocníkem. „Pro stanovení diagnózy je však vždy nutné posoudit celkový zdravotní stav pacienta a provést navazující vyšetření, jako jsou základní biochemické testy, výtěr z krku a vyšetření moči. Hodnota CRP totiž nevypovídá nic o tom, kde konkrétně v organismu zánět probíhá,“ upozorňuje Jarmila Bečvářová.

Foto: luchschenF, Shutterstock.com

CRP test může provést lékař přímo v ordinaci, případně vás odešle do laboratořeFoto: luchschenF, Shutterstock.com

Za jak dlouho jsou výsledky CRP?

Pokud vyšetření provádí lékař přímo v ordinaci, výsledky jsou známé do několika minut. Je-li krevní vzorek odeslán do laboratoře, vyhodnocen je obvykle do dvou pracovních dní.

„Čím vyšší hodnota CRP, tím je vyšší pravděpodobnost bakteriálního zánětu v organismu. CRP reaguje velmi rychle, proto je vhodné používat tuto metodu zejména v ordinacích praktických lékařů pro děti a dorost jako jednu z možností takzvané rychlé diagnostiky. Přístroj má lékař v ordinaci a během několika minut zná výsledek. Stačí k tomu kapka krve získaná píchnutím do prstíčku dítěte,“ vysvětluje dětská lékařka Alena Šebková.

Kdy CRP test hradí zdravotní pojišťovna?

V případě, že je vyšetření CRP předepsáno (indikováno) lékařem, zdravotní pojišťovna ho plně hradí a pacient za něj nic neplatí ani nepřiplácí. Platí to jak v případě, kdy je test proveden přímo lékařem v ordinaci, tak i v laboratoři. Lékař po pacientovi může požadovat platbu pouze v případě, že k vyšetření CRP neshledává žádný zdravotní důvod, tedy zdravotní indikaci, a vyšetření je provedeno jen na vlastní žádost pacienta,“ vysvětluje Viktorie Plívová, tisková mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny.

Co je ještě dobré vědět o CRP

  • Zvýšené hodnoty CRP nemusí být vždy jen příčinou probíhající bakteriální infekce, mohou být také průvodním jevem virových onemocnění, nemocí kloubů, maligního nádoru nebo stavu po infarktu myokardu.
  • Zvýšená hladina CRP se může objevit také v těhotenství.
  • Úspěšná léčba antibiotiky se projeví rychlým poklesem CRP, naopak při neúspěšné léčbě přetrvává zvýšení hodnot.

Načítám