Hlavní obsah

Podrážděný žlučník? Klíčová je dieta! Vhodným jídelníčkem snížíte riziko komplikací

Foto: Emily frost, Shutterstock.com

Foto: Emily frost, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jaké potraviny jsou tabu při potížích se žlučníkem, proč a kdy vzniká žlučníkový záchvat a co vše můžete bezpečně zařadit do každodenního jídelníčku? Zeptali jsme se lékařky a specialistky na výživu.

Článek

Žlučník je malý orgán, umístěný pod játry, a jeho hlavní funkcí je skladovat žluč, kterou produkují játra. Žluč hraje klíčovou roli v procesu trávení tuků. Je produkována po každém jídle, ukládá se právě do žlučníku a během trávení ji pak žlučník uvolňuje do tenkého střeva. Žluč dále také napomáhá vstřebávání vitaminů rozpustných v tucích, jako jsou vitaminy A, D, E a K.

„Důležitou funkcí žlučníku je při příjmu většího množství tučné potravy vypudit zásobu žluči, a tím napomoci tuky rozpustit a následně vstřebat. Pokud dojde k poruše této funkce, může se ve žlučníku vytvářet žlučové bláto (sludge) a následně kamínky. Ty mohou poté vycestovat žlučovými cestami a způsobit koliku nebo vyvolat zánět stěny žlučníku,“ vysvětluje Sabina Kostlivá, vedoucí lékařka chirurgických ambulancí Nemocnice Agel Říčany.

Když člověk trpí žlučníkovými problémy, může být narušena produkce, ukládání nebo vylučování žluči, což může vést k nepříjemným, až bolestivým stavům, jako jsou žlučové kameny a záněty žlučníku. Z tohoto důvodu je důležité pečovat o zdraví žlučníku a správně se stravovat. Vhodným každodenním jídelníčkem dokážete snížit riziko potenciálních komplikací.

Příznaky podrážděného žlučníku

„Je dobré vědět, že za problémy se žlučníkem si velmi často můžeme sami. Přejídání, konzumace nevhodných tučných, smažených a dráždivých potravin a stres jsou hlavními příčinami žlučníkových potíží a zánětů,“ říká specialistka na výživu Lada Nosková, zakladatelka společnosti DietPlan.

Jaké jsou varovné signály, že žlučník nefunguje, jak má? „Prvními příznaky může být pocit těžkosti po jídle, mastná průjmovitá stolice, tlaky v pravém podžebří, říhání. Nezřídka je prvním projevem kolika – svíravá bolest v podjaterní krajině, provázená nutkáním na zvracení či zvracením. Když kamínek uzavře žlučové cesty úplně, může dojít k tzv. icteru (žloutence) - jde o žluté zabarvení očního bělma, tmavou moč a naopak světlou, šedou stolici,“ vyjmenovává lékařka Sabina Kostlivá.

Projevy nemocného žlučníku se mohou lišit. Obecně se ale dá říci, že je namístě zpozornět v těchto případech:

  • Bolest v pravém horním břiše (podžebří). Jde o nejtypičtější symptom žlučníkových potíží, bolest může být tupá, ostrá, nebo dokonce křečovitá a vystřelovat až do ramene.
  • Trávicí obtíže, nejčastěji pálení žáhy, nadýmání, nadměrná plynatost, zácpa nebo naopak průjem.
  • Časté nevolnosti a nucení na zvracení nebo zvracení.
  • Žlučníkový záchvat, jenž se projevuje intenzivní ostrou bolestí, která může trvat až několik hodin.

Příznaky nemocného žlučníku můžete mnohdy zaměnit s jinými onemocněními nebo akutními stavy, pokud tedy máte jakékoli podezření, je důležité konzultovat své obtíže s lékařem.

Foto: Nicoleta Ionescu, Shutterstock.com

Za potíže se žlučníkem si mnohdy můžeme sami, na vině bývá nezdravá strava i stresFoto: Nicoleta Ionescu, Shutterstock.com

Co jíst a nejíst na zklidnění žlučníku?

Správně nastavená dieta hraje klíčovou roli v prevenci i léčbě žlučníku a žlučových cest. Jaký jídelníček je nejvhodnější, které potraviny by měly být omezovány, či dokonce úplně vynechány?

„Potraviny vyvolávající žlučníkový záchvat jsou různé. Dieta je doporučována zejména těm, u kterých se bolesti žlučníku již někdy vyskytly nebo mají prokázané kamínky a operace není vhodná,“ uvádí Sabina Kostlivá. „Hlavní zásadou je vyvarovat se smažených, tučných a silně kořeněných jídel. Místo toho vařte, duste, pečte nebo grilujte s minimálním množstvím tuku,“ doporučuje Lada Nosková.

Mezi nejčastější spouštěče bolestí žlučníku patří:

  • dráždivé potraviny (česnek, cibule, kořeněná jídla, káva)
  • velmi tučné potraviny (uzeniny, sádlo, tučné sýry a mléko, tlusté maso)
  • smažená jídla (řízek, smažená křidélka, smažený sýr, hranolky, koblihy)
  • rajčata, papriky (zejména syrové se slupkami a jadérky)
  • čokoláda, kakaové sušenky
  • ovoce s malými jadérky (borůvky, maliny, jahody, ostružiny)

Vhodné potraviny při žlučníkové dietě

  • netučná masa (drůbež, králík)
  • nízkotučné, až polotučné mléčné výrobky, tvarohy a jogurty
  • spíše bílé pečivo, nikoli celozrnné a už vůbec ne kynuté
  • z tuků jen v malém množství máslo a kvalitní oleje
  • brambory, bramborová kaše
  • rýže
  • jemný knedlík
  • těstoviny
  • ze zeleniny pouze nenadýmavé a nedráždivé druhy jako je mrkev, špenát, cuketa, červená řepa nebo hlávkový salát

Načítám