Hlavní obsah

Na příčinu vyrážky se často vůbec nepřijde. Nemusí to vadit, zmizí sama. Co ale dělat, když ne?

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Málokterý příznak má tolik různých podob jako vyrážka – označuje se tak mnoho různých změn barvy či struktury kůže. Velmi často jde o nějakou formu kožního zánětu neboli dermatitidy, která mívá spoustu různých příčin včetně infekčních.

Článek

Když se řekne vyrážka, většina lidí si vybaví různé pupínky, jaké provázejí třeba kopřivku nebo neštovice, případně jim na mysli vytanou svědivé projevy ekzému. Zdaleka to však nezahrnuje vyrážky v celé jejich šíři.

Druhy vyrážek

Vedle výrazných vystouplých pupínků může vyrážka připomínat spíše rozsypanou krupičku, může jít o červené skvrny na kůži nebo může připomínat větší puchýře. Postižená místa mohou mokvat či být výrazně suchá, mohou se zanítit, bolet či svědit.

Vyrážka postihuje děti i dospělé

Vyrážka je velmi častým zdravotním problémem, postihuje lidi všeho věku včetně nejmenších dětí či seniorů. Děti jsou ve srovnání s dospělými náchylnější k atopické dermatitidě neboli velmi svědivé ekzematické vyrážce a také mnohem častěji mívají dětské virové choroby, k nimž patří vyrážka – například jde o pátou nebo šestou dětskou nemoc.

Dospívající a dospělí naproti tomu častěji trpí na vyrážku označovanou jako kontaktní dermatitida, při které tělo reaguje začervenáním, svěděním nebo pupínky na styk s nějakými látkami – může jít například o nikl v knoflících džínů, rhodium na povrchu stříbrných šperků či různé chemikálie, jako jsou mýdla a čisticí prostředky.

Foto: HenadziPechan, Shutterstock.com

Vyrážka často doprovází dětské nemociFoto: HenadziPechan, Shutterstock.com

Léčba vyrážky

Diagnostika vyrážek je poměrně složitá, a pokud se nepotvrdí například alergie (pomocí speciálních kožních testů) nebo se vyrážka nevysvětlí dalšími příznaky (například u virózy), ne vždy se podaří příčinu odhalit. Pokud vyrážka nezpůsobuje další potíže, lze pomocí léků zmírnit svědění a případnou bolest. Někdy je potřeba řešit lokální infekci, která se dostala do rozškrábaných ložisek.

Při déletrvající vyrážce se lékař může rozhodnout pro odběr malého vzorku kůže – biopsii, aby nechal v laboratoři zjistit charakter změn v kůži, zejména třeba u různých autoimunitních onemocnění. Někdy se dá příčina vyrážky odhalit krevními testy.

Příčina vyrážky

Problémem může být vyrážka sama o sobě, ale často jde jen o jeden z doprovodných projevů jiného onemocnění. Příznakem je třeba u dětských infekčních nemocí, jako je spála nebo pátá či šestá dětská nemoc.

Mezi nejčastější příčiny vyrážky patří různé alergeny, které buď působí přímo na kůži, nebo se vyrážka vysype jako projev například potravinové alergie. Mezi další příčiny vyrážky patří bakterie, viry (například pásový opar), případně může jít o projev nemocí, jako je třeba psoriáza neboli lupénka či atopický ekzém nebo i svrab.

Někdy se vyrážka objeví jako důsledek mechanického dráždění kůže či jejího zapaření, u děti i dospělých se v takovém případě mohou objevit potničky.

Kopřivka

Typické pro kopřivku jsou pupínky připomínající ty od žahnutí kopřivy dvoudomé, většinou jde o nějakou formu alergické reakce, například po konzumaci nějakého ovoce nebo potraviny. Tělo tímto způsobem může reagovat i na bodnutí hmyzem, kopřivka může rovněž provázet některé bakteriální infekce, ale může vzniknout i po fyzikálním podnětu, jako je chlad nebo mechanické dráždění. Někdy je spouštěčem stres.

Vyrážka na těle

Vyrážka kdekoli na těle může mít různé příčiny a často se nedá stanovit diagnóza jen podle toho, kde přesně se vyrážka lokalizuje. Je nicméně pravda, že například u páté dětské nemoci se jiné zbarvení kůže objevuje především na obličeji. A také některé další druhy vyrážek mají typické umístění – hovoříme o takzvané predilekční lokalizaci. U lupénky jsou to lokty, kolena a oblast křížové kosti.

Foto: Image Point Fr, Shutterstock.com

Urputné svědění může souviset se svrabemFoto: Image Point Fr, Shutterstock.com

Vyrážka na břiše

Vyrážka na břiše či hrudníku se může objevit například při spále nebo neštovicích, ty se ale obvykle nejdříve vysévají ve vlasaté části hlavy a na obličeji, teprve později jinde na těle. Kdekoli na těle se mohou objevit také pupínky kopřivky. Na břiše se objevuje také kontaktní dermatitida, pokud jde například o reakci na kov v zapínání kalhot či sukně.

Vyrážka na rukách

Na rukách či nohách se typicky vyskytuje ekzém nebo atopická dermatitida, ložiska bývají například v loketních nebo podkolenních jamkách, kde citlivou kůži dráždí pot.

Svědivá vyrážka

Svědit může prakticky jakákoli vyrážka, typické je to jak pro alergickou vyrážku, tak pro atopickou dermatitidu neboli ekzém, případně pro vyrážku u nemocí, jako jsou plané neštovice.

Stresová vyrážka

Kopřivka bývá označována rovněž jako stresová vyrážka, protože ji skutečně může spustit nějaká forma tělesného nebo psychického stresu. Tělo může stresovou kopřivkou, při níž se objevují červené nebo bílé pupínky, reagovat jak například na velké změny teplot, velkou fyzickou zátěž, tak na psychický stres spojený například se zaměstnáním či vztahy.

Stres často zhoršuje i projevy ekzému či lupénky, pupínky se mohou objevit jak na těle, tak na končetinách či obličeji.

Foto: Dragana Gordic, Shutterstock.com

Svědění kůže? V první řadě zkuste vyměnit kosmetikuFoto: Dragana Gordic, Shutterstock.com

Virová vyrážka

Kožní vyrážky jsou běžným příznakem mnoha virových onemocnění, jako jsou plané neštovice, spalničky, pátá či šestá dětská nemoc, případně sedmá nemoc označovaná jako syndrom ruka–noha–ústa, jež rovněž postihuje především děti, při ní se vyrážka krom okolí úst objevuje také na ploskách nohou a dlaních. Mezi virové kožní problémy patří také molusky, které se často musí odstranit mechanicky.

Bakteriální vyrážka

Mezi bakteriální vyrážky patří například impetigo, postihuje zejména děti, protože se snadno šíří v kolektivech. Mokvající pupínky měnící se ve stroupky nebo ložiska s medovou krustou se objevují zejména kolem úst, ale mohou se vyskytnout i jinde na těle.

Vyrážka a anafylaktický šok

Někdy může vyrážka být jedním z projevů život ohrožujícího anafylaktického šoku, při němž postiženému mimo jiné otékají dýchací cesty. Je potřeba okamžitě podat antialergický lék speciálním injekčním perem, které mívají lidé se sklony k anafylaxi u sebe, a vždy přivolat záchrannou službu.

První pomoc při vyrážce a kdy k lékaři

Vyrážka jen málokdy vyžaduje akutní lékařský zásah. Nicméně, volejte záchranku, pokud se k vyrážce přidají potíže s dýcháním nebo při podezření na meningokoka: příznakem bývají petechie, množství malých fialových či červených skvrn, které jsou důsledkem podkožního krvácení. Vyskytnout se mohou prakticky kdekoli na těle, včetně sliznic a spojivek.

Zamiřte na pohotovost nebo k lékaři, pokud se vyrážka rychle šíří, pokrývá celé tělo, provází ji vysoká horečka, bolesti kloubů a svalů nebo pokud je postižené místo zarudlé, oteklé a vytéká z něj hnis. Jelikož může jít o projev infekce, domluvte se s lékařem na návštěvě ordinace předem telefonicky.

Vyrážka

Příčiny: Alergie, setkání s dráždivými látkami, viry, bakterie, systémové onemocnění.

Jak si pomoci sám: Svědění lze mírnit volně prodejnými mastmi a antihistaminiky, má smysl se rovněž vyhýbat alergenům.

Kdy k lékaři: Pokud vyrážka neustupuje, při vážných akutních potížích.

Úmrtnost: Vyrážka sama o sobě nebývá příčinou úmrtí, ale může provázet například anafylaktický šok nebo meningitidu, které jsou smrtelně nebezpečné.

Odborná spolupráce: MUDr. Michaela Petrová, praktická lékařka

Načítám