Hlavní obsah

Švestkový koláč s vanilkovým krémem

Hodnocení:
(53)
Foto: Petr Makovička
Doba přípravy
25 minut
Doba vaření
1 hodina 10 minut
Náročnost
nízká

Dostali jste chuť na něco sladkého se švestkami? Zkuste švestkový koláč s vanilkovým krémem!

Ingredience pro:
1 koláč
Na těsto
  • 270 g hladké mouky
  • 70 g krupicového cukru
  • 2 lžíce studené vody
  • 1 vanilkový cukr
  • 1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva
  • 120 g másla
  • 1 vejce
Na náplň
  • 250 ml mléka
  • 3 vejce
  • 1 vanilkový pudinkový prášek
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 250 g smetany na vaření 12%
  • 70 g másla
  • 100 g cukru
  • 500 g švestek
Článek

Postup

Krok 1: Všechny ingredience na těsto smíchejte dohromady a vypracujte tuhé těsto. To zabalte do potravinářské fólie a nechte jej v lednici asi 20 minut odpočinout. Pokud se vám s ním nechce dát tu námahu, kupte si v obchodě už hotové křehké těsto!

Krok 2: Těsto rozválejte na asi 0,5 cm silný plát a dno formy i její boky asi do výše 2 cm jím vystelte. Na dno naskládejte vedle sebe půlky švestek řezem nahoru.

Krok 3: V 0,5 dl mléka rozmíchejte všechna vejce, pudinkový prášek a hladkou mouku. Zbylé mléko nalijte do rendlíku, přidejte smetanu, máslo a cukr a přiveďte k varu. Pak za stálého míchání přidejte rozmíchaná vejce s pudinkem a ještě asi minutu vařte, až směs zatuhne.

Krok 4: Pak ji nalijte na švestky, rovnoměrně rozprostřete a asi 50–60 minut pečte v troubě předehřáté na 170 stupňů Celsia.

Také, když slyšíte vanilkový krém, si vzpomenete na dětství a buchtičky se šodó? Pokud ano, vyzkoušejte je s námi.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek