Hlavní obsah

Světluška už dnes! Pomůžete?

Foto: K.M.Baalbaki, archiv NFČRo

Patronkou Světlušky je zpěvačka Aneta Langerová (uprostřed)Foto: K.M.Baalbaki, archiv NFČRo

Reklama

Potkáte je dnes ve více než 200 městech v celé ČR. Poznáte je snadno – podle „světluščích" kostýmů s krovkami i tykadly. Pomozte těm, kteří se rozhodli přinést nevidomým kousek světla! Jak to udělat?

Článek

Svítí těm, kteří žijí život ve tmě…

Světluška svítí od srpna 2003. Stojí za ní Nadační fond Českého rozhlasu a také její patronka, zpěvačka Aneta Langerová. Projekt je oporou pro ty, které potkal nelehký životní osud a postavil je před každodenní výzvu: znovu a znovu se učit životu ve tmě bez pomoci jednoho z nejdůležitějších lidských smyslů.

Do projektu se zatím zapojilo více než 19 000 dobrovolníků a přes 900 000 dárců. Ke Světlušce se připojují stále další školy, organizace i jednotlivci. Přibývají další a další města, ve kterých se Světluška objeví. Pokud jste ji ještě nepotkali, je možné, že právě ve vašem městě dobrovolníci nejsou. Pomozte, aby Světluška příště „doletěla" až k vám! A pokud se s nimi setkáte…

Až potkáte Světlušky…

Kupte si dnes, 8. září, v tradiční sbírkový „Den, kdy svítí Světlušky“, jeden ze sbírkových předmětů: Speciální placku „Svítíš?“, nebo reliéfní přívěsek či náramek, který svítí ve tmě. Symbolický příspěvek v hodnotě 30 Kč, 50 Kč, 70 Kč bude sbírán do zapečetěné lucerničky dobrovolníků, studentů středních škol a spolupracovníků domů dětí a mládeže. Kdybyste si přece jen nebyli jisti, neváhejte je požádat o průkaz dobrovolníka a zkontrolovat, zda mají zapečetěnou lucerničku. Pořadatele můžete kontaktovat na telefonním čísle 221 551 215 pro potvrzení, že v daném místě sbírka skutečně probíhá. I tak si Světluška „hlídá“, aby každá koruna přišla tam, kde je zapotřebí. V loňském roce podpořila 93 žádostí jednotlivců a 42 projektů neziskových organizací v celkové částce 8 343 036 Kč!

Pod tímto číslem se skrývá například příspěvek pro Ivanku K. z Ostravy, která se narodila s dětskou mozkovou obrnou, mikrocefalií a řadou dalších postižení. Její zrak se nepodařilo zachránit. Světluška rodině přispěla na zakoupení speciálně upraveného vozu, který umožní převážet Ivanku, která je upoutaná na invalidní vozík, na rehabilitace a k lékaři . „Pomohli jste mi ulehčit těžkou životní situaci a já si toho nesmírně vážím. Děkuji vám mnohokrát, s vaší pomocí to zvládneme," napsala Ivančina maminka organizátorům.

Foto: K.M.Baalbaki, archiv NFČRo

Přispěním pomůžete ulehčit život nevidomýmFoto: K.M.Baalbaki, archiv NFČRo

Jak můžete pomoci?

„Den, kdy svítí Světlušky" se letos koná již osmým rokem. Kromě 8. září se můžeme potkat se Světluškami při různých pouličních doprovodných akcích a v některých velkých obchodních centrech až do konce roku. Pomoci můžete také tak, že navštívíte některou z benefičních akcí.

Zatímco „Den, kdy svítí Světlušky" se koná jen jednou za rok, do sbírky Světluška můžete přispívat kdykoli na známé konto „deset devítek“ 99999 99999/0100. Světlušce můžete také odeslat dárcovskou SMS za 30 Kč ve tvaru DMS SVETLUSKA na číslo 87 777.

Pomáhat lze i jinak než penězi – můžete napsat svoje postřehy a návrhy, co by mohli organizátoři vylepšit, nebo rovnou pomoci. Dobrovolníkům jsou dveře otevřeny! Stačí napsat na adresu: svetluska@rozhlas.cz.

Benefiční koncert Světlo pro Světlušku

Také v letošním roce proběhne jako poděkování všem partnerům, dárcům a dobrovolníkům v závěru roku benefiční koncert pro Světlušku. Bude se konat ve středu 10. listopadu a stejně jako v předchozích letech ho bude živě přenášet Česká televize na programu ČT1 a také Český rozhlas 1 – Radiožurnál. Společně s patronkou Světlušky Anetou Langerovou vystoupí další hosté a nevidomé děti, které Světluška podporuje v rozvoji talentu.

Reklama

Související témata:
Světluška

Načítám