Hlavní obsah

Svíčky: Zkrášlí byt za pár korun!

Foto: IKEA

Svíčka vykouzlí osobitou atmosféruFoto: IKEA

Reklama

Jak vykouzlit sváteční náladu za pár minut a málo peněz? Zatáhněte žaluzie či závěsy, aby nebylo vidět, že nemáte umytá okna, zhasněte a hlavně na několika místech zapalte svíčky! Vánoční atmosféru tak vykouzlíte během chvilky, aniž byste před tím trávili hodiny úklidem a výzdobou.

Článek

Ale pozor na to, jaké svíčky jste koupili! Mnozí si oblíbili malé čajové svíčky. A to hned z několika důvodů – jsou levné, hliníkový obal brání poničení okolního nábytku a hlavně hoří jen čtyři až pět hodin. Proto nehrozí, že když na ně zapomenete, rozpálí se vše kolem nich a vznikne požár. Ale odborníci tvrdí: patří akorát do čajovarů nebo aromalamp. Krásnou atmosféru v bytě nevytvoří.

Svíčka jako dárek

Proč kupujete svíčky? Tak zněla otázka v průzkumu, který proběhl v Anglii. „Nejčastější odpověď zněla: aby si lidé doma vytvořili specifickou náladu. Těsně následovala přání ozdobit a ozvláštnit místnost či stůl. V Čechách se svíčky kupují hlavně jako dárek,“ říká Lucie Röslerová z Yankee Candle. Chystáte se letos také někomu darovat svíčku? Ukažte, že víte, které jsou právě in!

Na trhu najdete tisíce výrobků, které se od sebe liší velikostí, tvarem, barvou i cenou. Jen některé jsou ale právě na vrcholu oblíbenosti. „Pokud bych se zaměřil na tvary, tak tam jednoznačně vedou hranaté, ovšem se zaoblenými rohy. Nejlépe bych je asi přirovnal ke tvaru iPhonu,“ popisuje Miroslav Šupler z firmy Unipar. Samostatné trendy v barvách svíček nenajdete, zpravidla odpovídají těm všeobecným. I když se svíčky vyrábějí až ve čtyřiceti odstínech, k nejžádanějším stále patří fialová, na Vánoce červené a pak světlé krémové či vanilkové odstíny.

Aby dlouho vydržela

Pokud si kupujete svíčku, zpravidla na její straně objevíte, jak dlouho má hořet. Pokud to tam není, odhadnete to sami. Platí totiž, že současné svíčky hoří rychlostí zhruba 0,1 gramu za minutu. Tedy stogramová svíčka vydrží hořet zhruba šestnáct hodin. Že vám nikdy tak dlouho svíčka nehořela? Pak to s ní zřejmě neumíte. „Pokud chcete, aby svíčka hořela dlouho, musíte ji pálit co nejrovnoměrněji a dávat pozor, abyste v ní nevytvořili ,tunel',“ radí Lucie Röslerová a přidává návod, jak na to: „Vrchní vrstvu je třeba rozpustit až k samotnému kraji. Pokud svíčku zapálíte jen na několik minut, stačí se rozpustit pouze okolí knotu a při dalším zapálení se rozpouští opět jen prostřední důlek. Nevyužijete tak veškerý vosk a zkracujete tím dobu hoření.“ Při nesprávném pálení se vám může také stát, že máte buď příliš krátký knot a svíčka nehoří, nebo naopak moc dlouhý, a pak vás otravuje nepříjemný kouř. Ideální délka je tři milimetry.

Že vás zatím svíčky nějak neberou? Zkuste si jednu či dvě koupit a uvidíte, jak příjemnou atmosféru si doma vytvoříte, a to nejen nyní v předvánočním období. Svíčky dokážou vytvořit pohodu vždy!

Reklama

Související témata:

Načítám