Hlavní obsah

Myčky: Použijte prášek. Ušetříte!

Foto: Thinkstock

Myčka vám ušetří spoustu časuFoto: Thinkstock

Reklama

Dát nádobí do myčky a víc se o něj nestarat je tak příjemné! Jenže některé z nás se mytí stejně nevyhnou. Nebo se vám ještě nikdy nestalo, že jste z myčky vyndaly napálenou pánev a vedle ležel zbytek tablety, která se nerozpustila? Pokud ano, možná je čas na změnu mycího prostředku.

Článek

Prášek, tablety a nově gel jak v lahvích, tak „zabalený“ v rozpustných sáčcích – to jsou základní přípravky, které používáme k mytí nádobí v myčce. Každý z nich má své výhody i nevýhody. Rozhodovat bychom se měly nikoli podle reklamy, ale podmínek, které k mytí máme.

Prášek vyjde nejlevněji

Když se na trhu objevily tablety, kombinující mycí prostředek se solí a leštidlem, mnohé z nás po nich rády sáhly. Jednoduše se používají, nestane se nám, že bychom prášek rozsypaly a musely zametat podlahu, ale hlavně nebylo třeba tahat domů krabici s práškem, další se solí a ještě k tomu lahev s leštidlem.

Jenže nebylo to o tom, že jsme měly hůř umyté nádobí nebo že se myčka zanesla vodním kamenem? A i když se zdá, že kupovat tři přípravky samostatně vyjde dráž než volit tablety, opak je pravdou. Podle propočtů je používání tablet zhruba o třetinu nákladnější. A pokud využíváme třeba mytí na poloviční náplň, rozdíl je ještě větší.

Přípravky v tabletách jsou dávkované na standardní náplň myčky, mycí cyklus i tvrdost vody. Pokud se nějak odchýlíme od „standardu“, už nemusejí vyhovovat a je lepší sáhnout po samostatných prostředcích.

Kdy tablety dělají problém?

Prvním případem, kdy je používání tablet nevýhodné, je poloviční náplň – tablety ani přípravky v rozpustných obalech půlit nejdou, polovina mycího prostředku tak zpravidla odchází do odpadu. Stejně tak můžeme narazit na problém při zkrácených programech – nestačí se rozpustit a nevyužijí se tak všechny prostředky. Nádobí pak nemusí být ani dokonale umyté, ani suché.

Foto: archiv firem

Někdy je těžké se v nabídce vyznatFoto: archiv firem

Zřejmě nejvíce škody ale dokáže nadělat tvrdá voda. Sůl po rozpuštění ve vodě upravuje její tvrdost na hodnotu, při které nejlépe účinkují mycí prostředky, a zároveň slouží k regeneraci vnitřku myčky. „Novější typy jsou schopné pomocí vodivosti vody si samy určit její tvrdost a podle toho dávkovat sůl. Proto v prostředí s měkkou vodou si ji berou minimálně, tam, kde je tvrdá, naopak více. V prvním případě tak proti tabletám šetří, v druhém zajistí, že je nádobí dobře umyté a myčky se neničí,“ říká Kateřina Menšíková z firmy Miele.

V oblastech s tvrdou vodou je proto lepší používat buď samostatné přípravky, nebo k tabletám přikoupit sůl. Myčka si dokáže „brát“ obojí zároveň.

Jinak je tomu s leštidlem, to pomáhá k tomu, aby nádobí lépe schlo, a zároveň brání korozi skla. Ta se projevuje tím, že na skleničkách zůstávají bílé skvrny a vypadá jako poškrábané. U prvních tablet se to stávalo často. Ty novější „více v jednom“ ale obsahují kromě leštidla i další přípravky, které tomu brání. Pokud tedy myjeme skleničky často nebo máme kousky, na které jsme obzvlášť hrdé a chceme, aby nám vydržely „navždy“, měly bychom buď zvolit lepší tablety, nebo opět k nim přidat samostatné leštidlo. Ale to se už zbavujeme výhod tablet, tedy snadného použití.

Tablety jsou pohodlné

Zatracovat tablety však není na místě. Při standardním mytí – a to používá většina z nás – je jejich používání pohodlné a navíc ty dokonalejší mají v sobě další látky, které chrání sklo, jiné si zase lépe poradí třeba s napálenou špínou. A tyto prostředky samostatně nekoupíme.

A pokud pro nás nejsou vhodné? Můžeme zkusit prášek nahradit gelem v lahvi. Oproti prášku nehrozí, že ho někde rozsypeme, a není problém si ho dávkovat podle potřeby.

O tom, že odpověď, zda jsou lepší tablety, nebo prášek, neznají ani výrobci, svědčí třeba i to, že někteří výrobci myček nabízejí vlastní přípravky, se kterými si jejich přístroje nejlépe poradí.

Zřejmě nejjednodušší ale je vzít problém s nadhledem: tak ten jeden pekáč, který myčka nezvládne, umyjeme samy. Trvá to sotva dvě minuty. A vzpomeňme si, jaké to bylo stát u dřezu bez tohoto přístroje!

Reklama

Související témata:

Načítám