Hlavní obsah

Takhle vás změní partnerský vztah! Nebo ne?

Foto: Thinkstock

Při dlouhodobém soužití se partneři pozvolna přizpůsobují jeden druhémuFoto: Thinkstock

Bývá to pomalé, pozvolné a nenápadné. Čím déle s někým žijete, tím více si jste podobní – především psychicky, tím, jak se chováte, co máte rádi, jaké máte návyky. Leckdy si to ani neuvědomujete, ale partnerství je i vzájemné přizpůsobování. A v těchto oblastech se měníte nejčastěji!

Článek

Několik let usínáte a probouzíte se stále vedle stejného člověka. Aniž si to uvědomíte, začínáte se chovat stále víc jako on. A on zas přebírá vaše návyky. Jednoduše se z vás stali dlouholetí partneři a možná se jeden druhému podobáte jako vejce vejci. Tak nějak samovolně se shodujete ve věcech, na kterých by to ještě před pár lety nebylo možné. „Dlouhodobé soužití partnery určitě hodně mění, navzájem se sobě přizpůsobují. Nedělají to mnohdy vědomě, ale děje se to tak nějak podvědomě,“ potvrzuje kouč partnerských vztahů Lenka Černá z portálu Mujvztah.cz. A tohle jsou nejčastější případy přizpůsobení se.

1. Koníčky a volný čas

Jedním z pilířů fungujícího vztahu je nějaká společná záliba, způsob, kterým oba chcete trávit volný čas. Pokud by on miloval cestování, kdežto vy byste nejraději neopustily ulici, v níž bydlíte, asi by vám to příliš neklapalo (koneckonců porovnání zájmů je i jednou z metod, jak poznat, že jste potkaly toho pravého). Ale přesně to se může časem změnit!

Sandra (31 let): „Samozřejmě od počátku máme s manželem společné záliby, které spolu provozujeme. Ale já třeba odjakživa hodně čtu a manžel tedy knihám rozhodně moc nefandil. Já si do společného bydlení přestěhovala velkou knihovnu, on asi deset knih. Ani nevím, kdy se to změnilo, ale dnes čte i on, dokonce nás přihlásil do Knižního klubu, společně si knihy vybíráme, pak si o nich povídáme, vzájemně si je doporučujeme a je to super.“

Foto: Thinkstock

Koníčky a zvyky partnera nejsou nepřekonatelnou překážkouFoto: Thinkstock

2. Teplota v bytě

Při seznamování je to, jak moc kdo topí, nepodstatné, minimálně ve srovnání s povahovými rysy, charakterem, intelektem a podobně. Ale faktem je, že představy o ideální teplotě bytu mají muži a ženy rozdílné. I ty se ale nějakým záhadným způsobem časem sjednotí.

Lenka (34 let): „Pamatuji si, že když jsme s manželem začali společně bydlet, tak já pořád běhala a zapínala topení, on ho zas vypínal. Ve výsledku on se potil a bylo mu vedro, já se choulila pod dekou a klepala kosu. Ale aniž bych se nějak omezovala, přemáhala či sebeobětovala, tak jsem si na nižší teplotu zvykla. Dnes se dokonce občas stává, že já v noci otevírám okno, že je vedro, a manžel si stěžuje, že je tam zima.“

3. Stravovací návyky

Jíst musí všichni, ale kdy a co, to už se hodně liší. Někdo nedá dopustit na vydatnou snídani, jiný jí až večer. Jeden se stravuje za pochodu, druhý se neobejde bez krásně upraveného stolu a jídla v klidu. A protože společné jídlo patří k soužití, i tady dokážou lidé zásadně změnit své návyky.

Tip redakce:Pozor ale na to, abyste kvůli lásce a dlouhodobému vztahu nepřišly o štíhlou postavu! O tom, proč ženy v partnerství tloustnou, se dočtete zde.

Foto: Thinkstock

Některé návyky jsou snadněji přijatelnéFoto: Thinkstock

Ivana (29 let): „Nikdy jsem nesnídala, neměla jsem chuť. Můj partner je ale na snídaně zvyklý, je to pro něj jakýsi obřad. Lidé, kteří vedle sebe usínají a pak se i probouzejí, by spolu prý snídat měli. Pro mě to bylo těžké, zpočátku jsem vždy jen seděla a usrkávala čaj. Postupně jsem ale začala uždibovat, pak najednou došlo na celý rohlík a dnes si bez společné snídaně nedovedu představit naše soužití.“

Dvojníka nenajdete

Podle odborníků je takovéto přizpůsobování naprosto v pořádku, v podstatě je pro fungující vztah nutností. „Ve své poradně už jsem se setkala s klienty, kteří měli problém udržet si dlouhodobý vztah právě proto, že nebyli ochotní měnit sebe, své zajeté návyky a způsoby fungování. Bez ochoty se přizpůsobit nelze mít partnerský vztah,“ tvrdí psycholožka Anita Michajluková z Centra zvyšování psychické odolnosti.

Nikoho, kdo by byl zcela stejný jako vy, jednoduše nenajdete! Partnerství je nejen láska, ale i že se od sebe vzájemně učíte to dobré (občas samozřejmě i to špatné), hledáte kompromisy a umíte si vzájemně ustoupit.

Ale pozor, vždy vám to musí být příjemné. „Funguje to ve chvíli, kdy vám změna přináší nějaká pozitiva. Naopak, když vám změna vadí, necítíte se dobře, je to špatně,“ říká Lenka Černá. A Anita Michajluková s ní rozhodně souhlasí. „Samozřejmě není v pořádku, když totálně zahodíte sami sebe a své potřeby a jste ochotní se přizpůsobit vždy a ve všem. To jste pak hadr na podlahu, se kterým ten druhý akorát vytře, a odejde jinam,“ varuje Anita Michajluková.

Výsledek? Měňte se, přizpůsobujte se svému partnerovi, ale vždy zvažte, zda vás to obohacuje a vyvolává to ve vás radost a spokojenost. Přesně o tom totiž partnerství je!

A v čem jste se partnerovi přizpůsobily vy? Nebo on vám?

Reklama